Diete

Regimul alimentar la adolescenti

Un baiat care se bucura de o sanatate normala, traieste in conditii normale si este obisnuit cu mancare sanatoasa nu are nevoie de o dieta speciala. In schimb, se pot ivi probleme atunci cand baietii incep sa consume hrana uscata, gustari, snacks-uri si bauturi racoritoare; in acest caz, daca il lasam complet liberi sa-si aleaga hrana, riscam sa-i lipsim de unele substante nutritive pentru a le asigura dezvoltarea armonioasa si sanatoasa.

De fapt, adolescenta este perioada decesiva pentru constructia fizica a viitoarei femei sau a viitorului barbat. Tocmai in aceasta perioada se intampla deseori sa survina tulburari alimentare grave: obezitatea, bulimia si anorexia.

In plus, in adolescenta organismul se dezvolta repede. Intr-un interval de 12 luni, baiatul poate creste cu 10 cm inaltime, oasele se lungesc, creste volumul masei musculare, se formeaza acumulari de grasime, inima si alte organe ajung la dimnesiunea adultului. Fetele trec si ele prin schimbari profunde. Pentru prima data apare menstruatia, organismul lor se transforma definitiv, devenind capabil sa genereze o noua viata. Toate aceste transformari nu s-ar putea realiza practic daca ar lipsi aportul substantelor nutritive de inalta calitate.

Iata pentru ce adolescenta este etapa in care este esential sa se stabileasca regulile si obiceiurile alimentare sanatoase care raman valabile pentru tot cursul vietii. Parintii trebuie sa-si asume aceasta sarcina, pentru a garanta copiilor un viitor lipsit de maladii.

O alimentatie corecta la adolescenti trebuie sa asigure in primul rand substante nutritive si energie in vederea desfasurarii propriilor activitati. Autoritatile stintifice au stabilit necesarul nutritional pentru fiecare interval de varsta.

Un baiat intre 10-12 ani are nevoie de 2000 pana la 2259 calorii pe zi; dupa 13 ani, cifra caloriilor urca pana la 2250-2500. Evident, este vorba de niste recomandari generale, valabile pentru un baiat care depune o activitate fizica medie: merge cu bicicleta, joaca mingea cu prietenii, face mici comisioane pentru familie. Daca sta toata ziua in fata televizorului, calculatorului sau sta pe scaun ca sa studieze, necesarul zilnic de calorii trebuie redimensionat, fiind mai mic de 2000.

Cel care practica un sport, fie ca profesionist, fie ca amator va trebui, dimpotriva, sa sporeasca numarul de calorii, suplimentand cu o cantitate proportionala cu cheltuiala de energie caracteristica activitatii fizice respective.

In cazul grasimilor, multi le considera nocive. Este adevarat, cand se abuzeaza de ele. In cazul adolescentilor necesarul de grasimi poate sa ajunga la 35-40 % din aportul caloric zilnic. Grasimile transporta vitaminele liposolubile (A,D, E si K) in organism, facilitand absorbtia acestora, iar cele nesaturate (grasimi vegetale si cele din peste) sunt si surse importante de acizi grasi esentiali (Omega 3 si Omega 6). Asadar, este de preferat ca si in alimentaitia curenta a adolescentilor grasimile sa provina din pestele gras, uleiuri vegetale neprocesate, margarine tartinabile, avocado si oleaginoase.

In afara orelor de masa, consumul de hrana uscata, inghetata, hamburger, cartofi prajiti, caramele trebuie limitat drastic. Intr-adevar, cu acest tip de alimentatie, organismul se obisnuieste sa consume hrana in mod dezechilibrat, facand abuz de zaharuri si de grasimi si lipsindu-se aproape complet de vitamine si minerale. Se creeaza premise obezitatii care, odata ce a prins radacini, nu mai poate fi combatuta usor.

Dieta mediteraneana clasica, la care predomina painea, pastele fainoase si orezul, asezonata cu ulei de masline extravirgin si insotit de portii abundente de fructe, zarzavaturi si legume este ideal pentru un adolescent in crestere, dar si pentru un  adult sanatos. Obisnuindu-i pe baieti si fete cu acest tip de alimentatie, cream premiza pentru prevenirea unora dintre maladiile cele mai raspandite in secolul nostru: obezitatea, diabetul si tulburarile cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version