Diete

Regimul alimentar in prima copilarie

Obiceiurile bune, inclusiv cele alimentare, se invata de cand suntem mici. Cantitatea si calitatea mancarii primite de catre copil inca din primii ani ai vietii au o influenta durabila asupra dezvoltarii sale fizice si psihice.

 

 

Astazi, in Italia, de pilda, 3 % dintre copiii in varsta de trei pana la cinci ani sunt obezi, iar mai tarziu, intre 11 si 13 ani, procentul sare la 14 %. Cu timpul, kilogramele excedentare pot crea probleme serioase organismului, de la hipertensiune si nivelul ridicat al colesterolului, pana la diabet, tulburari cardiovasculare si respiratorii.

 

 

Alarma este oficiala si totusi, ne incapatanam sa credem ca micutii nu mananca destul. Ca urmare, cerandu-li-se prea des sa rontaie cate ceva, ei nu mai au pofta de mancare la ora mesei si si-o regasesc cand nu trebuie.

 

 

Cum putem pricepe daca un copil primeste intr-adevar din alimentatie tot ceea ce serveste pentru a creste sanatos? Foamea si apetitul nu reprezinta criterii demne de incredere, deoarece faptul ca un copil mananca mai mult, nu inseamna ca se hraneste corect. Dimpotriva, experienta dovedeste contrariul. Controland dieta micutilor consumatori lacomi si rotofei, deseori se constata ca este saraca in alimente de baza, cum sunt zarzavaturile, legumele, fructele si produsele lactate.

 

 

Rezulta ca, de regula, trebuie sa verificam mai intai nu cat de mult mananca un copil, ci modul in care se hraneste. Cu alte cuvinte, conteaza nu numai cantitatea, ci mai ales calitatea alimentelor consumate.

 

 

Pana acum cativa ani, ne-ar fi fost greu sa recunoastem caracteristicile nutritive ale diferitelor categorii de alimente. In schimb, astazi, aceasta sarcina este mai usoara datorita echipei de nutritionisti americani de la Department of Health and Human Service, care au grupat alimentele in cinci categorii distincte. Fiecare grup cuprinde produse diferite, dar cu acelasi tip de substante nutritive pentru organism (proteine sau carbohidrati, vitamine sau saruri minerale).

 

 

Metoda celor cinci grupuri (piramida alimentara):

–    Primul grup este format din cereale (paste fainoase, orez, porumb), din paine si cartofi, adica din alimente deosebit de bogate in amidon, in masura sa asigure organismului energie de lunga durata.

 

 

–    Al doilea grup este alcatuit din fructe si zarzavaturi, care furnizeaza mai ales vitamine, saruri minerale si fibre alimentare. Inca de la o varsta frageda, din dieta copilului nu trebuie sa lipseasca fructele si zarzavaturile.

 

 

–    Al treilea grup este reprezentat prin carne, peste , oua si legume, care furnizeaza organismului copilului proteinele indispensabile cresterii.

 

 

–    Al patrulea grup reuneste alimentele care dau calciu, un element esential pentru crestere: lapte, iaurt si branzeturi.

 

 

–    Al cincilea grup contine toate alimentele bogate in calorii, precum zaharul, mierea, marmelada, gemurile si dulciurile si, in plus, grasimile, cum sunt uleiul, untul, smantana, sosurile si cremele.

 

 

Cum se alcatuieste un meniu de calitate? Prima regula este sa punem impreuna substantele nutritive diferite. In general, cand se cumpara un pachet de biscuiti sau un iaurt, citind eticheta, se poate sti daca alimentul contine mai multe proteine sau vitamine, mai multe grasimi sau carbohidrati. Acest lucru nu se intampla cand cumparam morcovi, un biftec, paine sau oua.

 

 

Este de ajuns sa ne familiarizam cu cele cinci grupuri de alimente pentru a recunoaste dintr-o privire caracteristicile lor. Avantajele immediate, stiind ca alimentele dintr-un grup alimentar au aceeasi valoare si se pot schimba liber intre ele, sunt urmatoarele:

 

 

–    crearea diferitelor combinatii, dar intotdeauna echilibrate;
–    compensarea lipsei de apetit la un copilas; de exemplu, daca intr-o zi a refuzat carnea, este suficient sa-i oferim un alt aliment din acelasi grup: peste, oua sau legume;
–    respectarea capriciilor alimentare; in cazul in care copilul nu poate suferi legumele, nu facem din asta o drama, vitaminele, sarurile minerale si fibrele alimentare le va putea recupera mancand fructe.

 

 

Asadar, pentru a asigura toate substantele nutritive de care are nevoie copilul, este deajuns sa selectionam alimentele conform celor cinci grupuri de alimente (piramida alimentara). La sfarsitul zilei este bine sa facem un bilant, pentru a verifica daca intr-adevar s-a mancat corect. In felul acesta, deseori se corecteaza erorile care determina obezitatea si alte afectiuni.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version