Politica

Reforma pensiilor speciale le va afecta și pe cele militare. Guvernul nu va putea depăși plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii

Scris de 311

Reforma pensiilor speciale va cuprinde inclusiv pensiile militarilor, iar Guvernul va trebui să se încadreze până în 2070 într-un procent anual de 9,4% din PIB în ceea ce privește veniturile plătite vârstnicilor, susțin surse din Executivul european.

”România a prezentat un plan național de redresare și reziliență (PNRR), care – în urma unei evaluări pozitive din partea Comisiei Europene – a fost aprobat de Consiliu. Acest acord – decizia de punere în aplicare a Consiliului și anexa la aceasta – specifică etapele și obiectivele obligatorii din punct de vedere juridic legate de diferite reforme și investiții pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a obține plățile respective. Plafonul de 9,4% din PIB face parte din măsura privind reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care să înlocuiască actuala lege a pensiilor (Legea 127/2019 – n.r. – privind salarizarea unitară)”, susțin surse din Executivul european pentru site-ul Adevărul.ro.

Potrivit Comisiei, așteptările sunt ca România să respecte acest procent până în 2070.

”Anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului românesc specifică faptul că „Un obiectiv al noii legislații este menținerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit (…) Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României”.

Legat de aspectul reformei pensiilor speciale și de serviciu, precizările de la Bruxelles arată că Executivul consideră că în acest tip de venituri sunt inclusiv cele militare, despre care oficialii au susținut anterior că nu au cum să fie incluse în aceeași categorie.

”Un jalon specific (215), care trebuie parcurs la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Aceast face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PNRR (…) Anexa la decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului românesc prevede date orientative până la care o etapă sau un obiectiv trebuie să fie atins. Pentru noua lege a pensiilor (etapa 214), aceasta este T1/2023. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată de Comisie în contextul celei de-a patra cereri de plată”.

În recomandările Băncii Mondiale, pensiile militare erau scoase din categoria veniturile la care trebuie să existe o reformă privind modul de calculare a lor, ca să fie cât mai aproape de principiul contributivității.

Renegocierea PNRR mai așteaptă

După vizita sa la Bruxelles, Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul său va renegocia criteriul referitor la plafonarea la 9,4% din PIB pentru pensii, pentru a fi înlocuit cu un alt indicator. Însă până în prezent nu sunt gata nici măcar mecanismele complete referitoare la modul cum poate fi purtate renegocierea și limitele acesteia.

“Dialogul nostru cu partenerii din Comisia Europeană continuă pentru clarificarea faptului că, la fel ca în oricare alt stat membru european, pensiile militare sunt pensii de serviciu și nu speciale”, arată Palatul Victoria pentru TVR.

“Știm că nici Comisia, nici statele membre nu au interes să bulverseze sistemul de apărare națională într-o astfel de perioadă”, se mai arată în răspuns.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 6 hours In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 7 hours In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 7 hours Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
 • Acum 8 hours Eveniment
  Profesori clujeni, decorați de președintele Klaus Iohannis de Ziua Națională
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre arestarea lui Bădălău: ”Ori rămâi om politic, ori faci afaceri, când le combini sfârşeşti greşit”
 • Acum 21 hours Politica
  Ciolacu și-aş dori ca România să se unească cu R. Moldova: Nu poţi lăsa o ţară pradă iar Rusiei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 1 day Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 1 day Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 1 day Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Vocea ta

Minciuna, Tupeul și Primarul

de Szakats Istvan “Într-o lume în care e atât de multă dezinformare”… “nu trebuie să […]

TOP CITITE