Politica

Reforma fiscală începe cu excepții pentru toate entitățile bancare la care statul este acționar, Avocatul Poporului, CCR și AEP

Banca Națională a României împreună cu celelalte entități bancare la care statul român este acționar, dar și instituții ca Avocatul Poporului, Curtea Constituțională ori Autoritatea Electorală Permanentă vor fi exceptate de la aplicarea reducerilor de cheltuieli prevăzute în pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament, a precizat miercuri seara ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ministrul Boloș a declarat că BNR plătește un impozit pe profit suplimentar de 80% și a explicat de ce va fi exceptată de la restul reducerilor de cheltuieli și salarii pregătite altor instituții.

  • Tot sectorul bancar are excepția făcută la dispoziții tranzitorii și finale. Era un lucru dacă vreți pentru ca piața bancară în ansamblul ei să nu fie afectată și să generăm perturbații ale întregului sistem bancar și de aceea am socotit că întregul sector bancar trebuie să-l lăsăm să se deruleze lucrurile pe principii de competitivitate pentru că așa este corect în economia de piață să lăsăm operatorii econommici să poată să-și deruleze activitatea economică în mod corespunzător.
  • BNR plătește un impozit pe profit suplimentar de 80%. BNR împreună cu celelalte entități bancare la care statul român este acționar – Eximbank, CEC bank, Fondul Național de Garantare al IMM-urilor, Fondul Național de Contragarantare, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural trebuie să le asigurăm toate conditiile necesare pt ca sa reziste in piața bancară astfel încâ ele sa nu aiba dificultati in functionare si sa ne trezim ca propriilor noastre banci le-am creat un dezavantaj competițional față de celelalte bănci din piață.”, a declarat Marcel Boloș.

Măsurile se vor aplica la ASF, ANRE și ANCOM / Excepții și pentru Avocatul Poporului, CCR ori AEP

Întrebat care vor fi atunci „agențiile/autoritățile/instituțiile autonome aflate în coordonarea Parlamentului și autonome din punct de vedere funcțional și financiar, care vor trebui să respecte prevederile din pachetul de măsuri fiscale, Boloș a numit ANCOM (arbitrul telecom), ASF (arbitrul piețelor de asigurări, capital și pensii private) și ANRE (arbitrul pieței de energie și gaze).

  • „Sunt afișate pe site-ul Parlamentului cu mențiunea că toate acele entități ale statului care sunt definite în Constituție le este asigurată această independență funcțională și financiară încât să nu întâmpine dificultăți. Ar fi foarte nedrept să creăm dificultăți de funcționare la Avocatul Poporului, CCR (n.a. Curtea Constituțională), AEP (n.a Autoritatea Electorală permanentă) etc.. Sunt totuși instituții fundamentale al statului român”, a declarat Marcel Boloș.

Exit mobile version