In vizor

Recomandări pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor bolnave de COVID-19

Dacă unul dintre membri familiei este suspect sau bolnav de COVID-19, iată câteva măsuri de siguranță simple și ușor de aplicat acasă, pentru protecția ta și a celor apropiați.

Organizația Mondială a Sănătății a făcut o serie de recomandări pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor suspecte sau bolnave de COVID.

Pentru persoanele care acordă ingrijiri.

Asigură-te că bolnavul se odihnește, bea suficiente lichide și consumă alimente nutritive. 

Poartă mască atunci când ești în aceeși încăpere cu bolnavul. Nu atinge masca în timpul folosirii și arunc-o imediat după. 

Spală-te des pe mâini cu apă și săpun sau curăță-le cu dezinfectant pe bază de alcool mai ales:

  • după contact cu bolnavul și cu obiectele acestuia
  • înainte, în timpul și după gătirea alimentelor
  • înainte de a mânca
  • după utilizarea toaletei

Folosește vase, veselă și lenjerie de pat dedicate exclusiv bolnavului. Spală bine cu apă și detergent vasele, vesela, prosoapele și lenjeria de pat folosită de bolnav. 

Spală și dezinfectează zilnic suprafețele folosite de bolnav.

Sună imediat la 112 dacă starea de sănătate a bolnavului se agravează sau dacă acesta are probleme de respirație.

Pentru bolnavi:

Dacă ai febră și tușești spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun.

Stai acasă. Nu merge la serviciu sau în spații publice. Consumă multe lichide. 

Stai într-o cameră separată de alți membri ai familiei. Dacă nu este posibil poartă mască și stai la 1 metru distanță de ceilalți. Aerisește bine camera și dacă este posibil folosește o toaletă separată. 

Când tușești sau strănuți acoperă-ți gura și nasul.

În ce condiții se pot trata bolnavii la domiciliu?

După intrarea în vigoare a legii izolării și carantinei, cei infectați pot refuza tratamentul, însă trebuie să accepte izolarea pentru cel puțin 48 de ore, timp în care să fie investigați clinic și paraclinic.

Pacienţii asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc se vor transfera şi interna în unităţile de izolare şi tratament. Pacienţii asimptomatici pot fi externaţi după 48 de ore de la internare. Ei pot fi externaţi după o evaluare clinică şi paraclinică, cu condiţia izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării.

Pacienţii asimptomatici cu factor de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare vor fi internaţi în spitale de faza a 2-a sau suport. Aceştia pot fi externaţi după minimum 10 zile de la internare, cu lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei pentru cel puţin 72 de ore. Testarea de control se va efectua în ziua a 8-a de la internare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *