Una dintre cele mai frecvente boli intalnite, pe langa cancer si bolile de inima, este diabetul, care in ultima vreme a trecut pe primul loc. La aparitia diabetului contribuie printre altele, hranirea consistenta, excesiva, nesanatoasa. Apare la toate varstele. In popor mai este denumita si “boala boiereasca”.
Pentru cei bolnavi de diabet si pentru prevenirea lui medicii si specialistii in nutritie recomanda:
– Mai intai trebuie tratate afectiunile renale si oculare, pentru a preveni aparitia diabetului. Cel bolnav de diabet trebuie sa respecte cu strictete recomandarile medicului specialist cu privire la alimentatie, gimnastica si buna stare psihica.
– La diabetici se recomanda o hrana bogata in legume, saraca in grasimi si hidrati de carbon (cartofi, orez si paste fainoase). Evitati zaharul, dulciurile de orice fel, mierea, dulceata, bauturile indulcite, alimentele denaturalizate (conserve, mancare tratata termic).
– In diabet se recomanda hrana vie, preparata dupa retetele din bucataria fara foc, din legume si zarzavaturi bogate in potasiu, in special cele care contin putin zahar (telina, varza, sparanghelul, anghinarea, fasolea verde, ceapa, papadie, cicoare, urzica).
– Preparatele din cruditati pot scadea efectiv doza de insulina. Respectati regulile fundamentale ale alimentatiei: mestecare indelungata a alimentelor si salivarea lor abundenta. In diabet se recomanda a se lua 6 mese usoare pe zi.
– Faceti tot posibilul sa reduceti excesul de greutate, dar in nici un caz nu renuntati sa mancati; subalimentarea poate duce la hipoglicemie. Nu fumati, nu consumati alcool si nici cafea! Faceti cat mai multa miscare pentru a mari rezistenta organismului, a reduce excesul de greutate si pentru a stimula irigatia sangelui.
– Se va controla regulat procentul de glucoza din sange, ca si tensiunea arteriala. In fiecare oras mare se afla un grup de auto-asistenta pentru diabetici de la care puteti primi sfaturi individuale in ceea ce priveste ameliorarea.
– Evitati pe cat posibil situatiile stresante si conflictele; orice forma de stres mareste mult procentul de glucoza din sange. Fiti veseli!
– Ingrijiti-va picioarele, purtati ciorapi confortabili din fibra naturala pentru a evita iritatia labelor picioarelor; purtati incaltaminte comoda, deoarece la diabetici, iritatiile se pot transforma usor in ulceratii. Spalati zilnic picioarele cu apa calda si sapun moale.
– Atentie! Cand sangele contine prea multa glucoza, ne aflam in prezenta diabetului. Simptomele acestei boli sunt: sete permanenta, foame de lup, furnicaturi insuportabile in extremitati, stare de molesala, de slabiciune, iar ranile oricat ar fi de usoare, se vindeca foarte greu.
– Din catina alba de rau se prepara diverse leacuri pentru tratatrea diabetului si pentru scaderea tensiunii. S-a constatat ca frunzele de afin, recoltate inainte de coacerea fructelor, consumate de catre bolnavii de diabet influenteaza destul de mult functia pancreatica, ajutand la reducerea procentului de glucoza. De asemenea, moarea de varza, papadia, boabele de ienupar, pastaile de fasole verde uscata ajuta la scaderea glicemiei din sange.
– Ciupercile crude se pot consuma fara nici un pericol de catre diabetici.
– Nu uitati ca excesul de greutate este considerat, printre altele, una din cauzele anumitor afectiuni canceroase. Statisticile arata ca peste 30 % din cei obezi mor ca urmare a bolilor de ficat sau a diabetului.
– Se cere ca diabeticii sa faca exercitii fizice si pentru mentinerea constanta a greutatii. Exercitiile aerobice sunt cele mai bune. Pierderea a 4-8 kg poate regla semnificativ nivelul glucozei in sange.
– Nu evitati mersul pe jos sau pe bicicleta, nici inotul, pentru ca ele reprezinta un mare ajutor in tratarea diabetului.
– Dupa ultimele cercetari s-au adunat dovezi care arata ca riscul retinopatinei diabetice, al orbirii, al bolilor de rinichi poate fi substantial redus prin controlul strict al nivelurilor zaharului sanguin. Este foarte important ca si hipertensiunea sa fie tinuta sub control la diabetici.