Din oras

"Reclamele ilegale sunt lasate acolo; nu te legi de firmele care iti fac campania gratis"

Scris de 276

Inspectorii Politiei Locale au verificat ultima data mijloacele publicitare stradale din oras chiar in luna ianuarie 2013, se arata in raspunsul furnizat la solicitarea in baza Legii 544 a redactiei Ziar de Cluj.

Cu ocazia verificarilor, inspectorii au identificat in zona protejata a orasului (zona care se intinde de pe Calea Manastur pana la Gara si din Piata Mihai Viteazu pana la biserica Sf. Petru din Marasti) 96 de mijloace publicitare. O treime din acestea au autorizatie de construire, iar 15 au fost desfiintate de proprietari in urma somatiilor.

Pentru 17 mijloace publicitare proprietarilor sau firmelor de publicitate li s-au întocmit PVCC (process verbal de constatare a contraventiei) conform prevederilor legale în vigoare, iar în 27 de cazuri au fost întocmite somaţii în vederea prezentării documentelor. Amenzile au fost acordate conform HCL 130/2009 şi au avut valori între 500 şi 2500 de lei”, se arata in raspunsul Primariei, fara a se preciza valoarea totala a amenzilor aplicate.

 

Din asta reiese ca inspectorii cunosc regulamentul local, in teorie.  Din pacate, practica le omoara autoritatea. Pentru ca in ciuda acestor eforturi de a iesi pe teren si a verifica aceste panouri, bannere sau meshuri, orasul arata neschimbat.

 

“Agresiva. Acesta este cuvantul pentru publicitatea din zona protejata. Se distruge imaginea centrului istoric cu orice tip de reclama agresiva. Trebuie sa aplice legea, asta au de facut, pentru ca lege exista”, crede arhitectul clujean, Horatiu Racasan.

 

In ceea ce priveste cele 17 amenzi aplicate, specialistul nu considera ca s-a facut vreo mare schimbare.

“E praf in ochi, nu au cum sa dea in ei, e un fel de lant trofic, toata lumea stie. E plin de reclame, dar sunt lasate acolo pentru ca nu te legi de firmele care iti fac campanie electorala”, a mai adaugat arhitectul, confirmand declaratiile unei surse din administratia clujeana, care ne spunea ca, de obicei, materialele de propaganda din campanile se fac in regim barter si acum firmele isi primesc plata cu locuri de afisaj bine amplasate.

Inspectorii Primariei mai arata ca in 2012 au aplicat 48 de amenzi pentru mijloace publicitare ilegale, ceea ce ne face sa ne gandim tot mai mult la “flexul lui Apostu” care, in decurs de un an, a reusit sa desfiinteze peste 100 de panouri ilegale.

 

Saptamana trecuta, dupa ce i s-a reamintit ca in zona de protectie a municipiului publicitatea comerciala este interzisa de regulament, Emil Boc a raspuns iritat:

“Cu caracter permanent interzice,cu caracter temporar nu este interzis. Repet, totul este pe prevedere legala cu caracter temporar, va place, nu va place, asta e viata! Ce sa va spun altceva?”, a spus edilul.

 

PS: In fotografii se pot vedea mesh-uri care sunt inca pe cladirile din zona protejata chiar si dupa marele control al inspectorilor. Poate reusesc sa identifice zona si vor trece si pe acolo cu verificarile.

 

Foto: Ziar de ClujULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 10 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 11 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 12 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 12 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 13 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 13 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 14 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 15 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 15 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 15 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 16 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE