General

RECENSĂMÂNT: Ciucea, satul clujean care a pierdut, din 1992, aproape 70% dintre locuitori

Scris de 945

Recensământul, așa mătrășit cum a fost, să nu-și piardă din privilegii și sinecuri politicienii noștri (și au să apară dovezi, deja se vorbește despre aceste aspecte), ne arată că mulți om fi fost acum 30 de ani, dar rămânem tot mai puțini – și nu de trai bun și respect al autorităților față de propriii cetățeni, ci că am avut parte de un exod al populației de nedescris pe timp de pace. Cel puțin 4 milioane de români, în putere, și-au luat lumea în cap și au plecat din România, lăsând în urmă birocrație, cumetrie, prime de osânză ale bugetarilor angajați cu pile, taxe și impozite fără cap, pensii nesimțite șamd. Potrivit primelor date centralizate (în care trebuie să avem încredere ca în declarațiile politicienilor), mai sunt 19 milioane de români în ţară, cu un milion mai puţin faţă de acum zece ani.

10 localități din România și-au pierdut cel puțin 70% din populație în ultimele decenii, iar în peste 30 de localități, locuiesc cu 60-70% mai puțini oameni. În total, în peste 3.200 de așezări populația s-a împuținat.

Satul Ciucea din județul Cluj este una dintre localitățile unde populația scade ”văzând cu ochii”. Din 1992 și până în prezent, satul a pierdut 69,9% din locuitori.

Dacă în 1992, localitatea număra peste 4.700 de locuitori, în 2002, populația era de circa 4.400 de locuitori, cinci ani mai târziu, în 2007, populația era de doar 1.700 de locuitori.

La polul opus se situează comuna Florești, în care, în ultimii 20 de ani, populația a crescut de aproape 10 ori. Sunt clujenii care s-au mutat de la ”traiul bun” al Orașului Comoară, la mizeria de favelă din Florești, crezând că scapă de apucăturile de mafie urbanistică măcar acolo. Dar n-a fost să fie așa. Dacă Cluj-Napoca a devenit o cocină urbanistică, Floreștiul este cloaca.

De ce credeți că atunci când e vorba despre numărat în România, e exact cum spunea Stalin: contează cine numără? De ce credeți că se vor raporta, degeaba, mânării făcute la Recensământ? Că orice scădere demografică are efecte asupra UAT-urilor și, implicit, asupra privilegiilor politicienilor care se joacă de-a administrația. Nu vi se plângea Boc că rămâne fără polițiști locali dacă nu vă recenzați? Și aia este cea mai mică problemă: că nu mai are pe cine mitui cu prime de osânză.

O populaţie mai mică duce la dezechilibre interne pe piaţa muncii şi în plan social. Analiza datelor a mai scos la iveală şi un fenomen de migraţie internă: din ce în ce mai multe familii se mută din reşedinţele de judeţ în localităţile limitrofe. Fix asta se întâmplă și cu Cluj-Napoca. În curând rămâne Emil Boc singur cu ”Antolu”.

”Dacă ne uităm la tendinţe, populaţia rezidentă scade în această perioadă. avem doi factori: factorii naturali, iar pe de altă parte migraţia internaţională. În general, au plecat în străinătate persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani”, susține Tudorel Andrei, preşedinte INS.

Așa că am rămas noi, ăștia, burjuii cu IMM-uri de jupuit să întreținem bugetarii, pensionarii de lux și politicienii – să-i ținem pe toți în cârca noastră. Vai de pensia noastră!ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 20 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 22 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 23 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE