General

RECENSĂMÂNT: Ciucea, satul clujean care a pierdut, din 1992, aproape 70% dintre locuitori

Recensământul, așa mătrășit cum a fost, să nu-și piardă din privilegii și sinecuri politicienii noștri (și au să apară dovezi, deja se vorbește despre aceste aspecte), ne arată că mulți om fi fost acum 30 de ani, dar rămânem tot mai puțini – și nu de trai bun și respect al autorităților față de propriii cetățeni, ci că am avut parte de un exod al populației de nedescris pe timp de pace. Cel puțin 4 milioane de români, în putere, și-au luat lumea în cap și au plecat din România, lăsând în urmă birocrație, cumetrie, prime de osânză ale bugetarilor angajați cu pile, taxe și impozite fără cap, pensii nesimțite șamd. Potrivit primelor date centralizate (în care trebuie să avem încredere ca în declarațiile politicienilor), mai sunt 19 milioane de români în ţară, cu un milion mai puţin faţă de acum zece ani.

10 localități din România și-au pierdut cel puțin 70% din populație în ultimele decenii, iar în peste 30 de localități, locuiesc cu 60-70% mai puțini oameni. În total, în peste 3.200 de așezări populația s-a împuținat.

Satul Ciucea din județul Cluj este una dintre localitățile unde populația scade ”văzând cu ochii”. Din 1992 și până în prezent, satul a pierdut 69,9% din locuitori.

Dacă în 1992, localitatea număra peste 4.700 de locuitori, în 2002, populația era de circa 4.400 de locuitori, cinci ani mai târziu, în 2007, populația era de doar 1.700 de locuitori.

La polul opus se situează comuna Florești, în care, în ultimii 20 de ani, populația a crescut de aproape 10 ori. Sunt clujenii care s-au mutat de la ”traiul bun” al Orașului Comoară, la mizeria de favelă din Florești, crezând că scapă de apucăturile de mafie urbanistică măcar acolo. Dar n-a fost să fie așa. Dacă Cluj-Napoca a devenit o cocină urbanistică, Floreștiul este cloaca.

De ce credeți că atunci când e vorba despre numărat în România, e exact cum spunea Stalin: contează cine numără? De ce credeți că se vor raporta, degeaba, mânării făcute la Recensământ? Că orice scădere demografică are efecte asupra UAT-urilor și, implicit, asupra privilegiilor politicienilor care se joacă de-a administrația. Nu vi se plângea Boc că rămâne fără polițiști locali dacă nu vă recenzați? Și aia este cea mai mică problemă: că nu mai are pe cine mitui cu prime de osânză.

O populaţie mai mică duce la dezechilibre interne pe piaţa muncii şi în plan social. Analiza datelor a mai scos la iveală şi un fenomen de migraţie internă: din ce în ce mai multe familii se mută din reşedinţele de judeţ în localităţile limitrofe. Fix asta se întâmplă și cu Cluj-Napoca. În curând rămâne Emil Boc singur cu ”Antolu”.

”Dacă ne uităm la tendinţe, populaţia rezidentă scade în această perioadă. avem doi factori: factorii naturali, iar pe de altă parte migraţia internaţională. În general, au plecat în străinătate persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani”, susține Tudorel Andrei, preşedinte INS.

Așa că am rămas noi, ăștia, burjuii cu IMM-uri de jupuit să întreținem bugetarii, pensionarii de lux și politicienii – să-i ținem pe toți în cârca noastră. Vai de pensia noastră!