Din oras

Reacția halucinantă a Primăriei în cazul zecilor de arbori tăiați peste noapte de UMF: „Încurca foarte tare gardul și gardul se distrugea…”

Cluj-Napoca rămâne fără arbori după ce Primăria aprobase tăierea zecilor de copaci sănătoși de către UMF Cluj, chiar de pe strada Clinicilor și Victor Babeș. Acum, o întreagă zonă a orașului a rămas prinsă exclusiv printre betoane, după ce arborii au fost rași în totalitate. Culmea, după ce aceste aspecte au fost date publicității, Primăria Cluj-Napoca a avut o reacție halucinantă în acest caz: viceprimarul Dan Tarcea, supranumit, neoficial, și „ecoul-lui-emil-boc”, s-a referit la această problemă în cadrul unei emisiuni radio, precizând că arborii unici care au fost tăiați peste noapte se aflau la o distanță prea mică de gard, iar viața trecătorilor era pusă în pericol. 

Desigur, explicația acestuia se aseamănă mai degrabă cu o glumă neinspirată, întrucât adevăratul pericol pentru pietonii clujeni este lipsa trotuarelor, trotuarele care au devenit locuri de parcare permanentă pentru autoturisme, astfel încât pietonii își riscă viața în fiecare clipă, un exemplu în acest sens fiind reprezentat chiar de strada Regele Ferdinand, unde trotuarele sunt în șantier, iar strada în prefacere, dincolo de termenul anunțat inițial de șeful lui Tarcea, adică de Emil Boc.

Iar asemenea cazuri numără zeci de străzi și trotuare unde pietonii sunt nevoiți să circule printre mașini.

Mai mult, mămicile cu copii mici în cărucior nu au pe unde circula, din cauza trotuarelor blocate de autoturisme.

Ei bine, acesta este adevăratul pericol pentru siguranța pietonilor în Cluj, omis cu nonșalanță de către slujbașii administrației locale. 

Cu toate acestea, viceprimarul Tarcea a apreciat că arborii din curtea UMF reprezentau un adevărat pericol pentru pietoni, iar slujbașii din cadrul Serviciului Spații Verzi au permis tăierea acestor copaci:

„A fost solicitarea din partea clinicilor, din partea UMF-ului, care a primit avizul de mediu, cât și a colegilor mei din Primărie (Serviciul Spații Verzi – n.red.) pentru că acei copaci erau extrem de aproape de gard și erau un pericol real pentru cetățenii care treceau pe acolo.

Asta unu la mână, pentru că așa au fost plantați acum câțiva zeci de ani.

Aș vrea să spun că toți acei copaci vor fi înlocuiți cu alți copaci de mari dimensiuni care vor fi puși la o distanță corespunzătoare față de gard astfel încât să nu fie nici un fel de pericol pentru cetățenii care trec pe acolo”, a declarat Dan Tarcea.

Cu adevărat halucinantă s-a dovedit a fi cea de-a doua explicație servită de oficialul din cadrul Primăriei lui Boc: acesta a precizat răspicat că arborii deteriorau gardul UMF.

Iar acest aspect a determinat tăierea imediată a unor specii unice de arbori.  

„Doi, încurca foarte tare gardul și gardul se distrugea și din cauza copacilor care erau puși extrem, extrem de aproape de gard. 

De aceea ei trebuie puși la o distanță corespunzătoare de gard, minim doi metri. Astfel încât pe viitor să nu mai avem astfel de situații.

Acești copaci vor fi înlocuiți pe cheltuiala UMF-ului”, a declarat voios, Dan Tarcea. 

Departamentul de Spații Verzi din cadrul Primăriei, precum și Agenția de Protecția Mediului au aprobat tăierea câtorva zeci de copaci, specii unice, din curtea Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca. După cum semnala deputatul clujean Adrian Dohotaru, această situație reprezintă un precedent periculos.

CITEȘTE ȘI: Cluj-Napoca rămâne fără arbori. Primăria, acuzată că nu cunoaște legea

Treptat, prin incompetență și dezinteres, cu aprobare, dar și prin neimplicare, zonele Clujului rămân văduvite de spațiile verzi, orașul transformându-se pe zi ce trece într-un morman de betoane.

Această situație îngrijorătoare este patronată de instituțiile ce ar fi trebuit să verifice, să sancționeze și să prevină defrișarea copacilor sănătoși, prin concursul implicit al Primăriei Cluj-Napoca, mai precis prin dezinteresul manifest al Departamentului de Spații Verzi din cadrul administrației Boc.

„Primăria și Agenția de Protecția mediului sunt conduse de drujbiști incompetenți. Cazul zecilor de copaci sănătoși tăiați în cea mai poluată zonă a orașului.

Am făcut sesizare la autorități cu privire la cei 25 de copaci tăiați și 8 plante de tuia din curtea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj. Răspunsurile Primăriei, Agenției de Protecția Mediului și a Gărzii de Mediu denotă incompetență și rea voință, multă prostie fudulă, necunoașterea legislației și orice lipsă de viziune”, nota recent Dohotaru pe pagina sa de socializare.

 

 

 

sursa foto: adriandohotaru/paginapersonaladefacebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version