PORTRET

Razvan Marcus, inventatorul husei-minune care iti incarca telefonul cand te misti, cauta designeri pentru a-si finanta prototipul pe Kickstarter

A inventat un incarcator de smartphone care absoarbe orice forma de energie din jur, de la lumina, unde electromagnetice sau wireless, caldura sau energia cinetica a mersului. Razvan Marcus, pasionat de Macotronica, a realizat, dupa o munca asidua de trei ani, o husa de telefon, cu ajutorul careia nu ramai niciodata fara baterie. Acum, el cauta cei mai creativi designeri de produs, pentru a gasi forma perfecta a inventiei si pentru a-si lansa produsul pe Kickstarter, platforma de crowdfunding unde spera sa obtina finantare pentru a incepe productia in masa.

In urma cu trei ani, Razvan Marcus, pe atunci student in anul II la Facultatea de Mecatronica din Cluj, a avut o idee geniala: cum ar fi sa inventezi o husa de telefon, care sa iti incarce aparatul in timp ce te misti? Isi petrecea vreo cinci ore in autobuz, pe traseul dintre Luncoiu de Jos, satul sau natal din judetul Hunedoara, si Cluj-Napoca, acolo unde studia, si mereu ramanea fara baterie la telefon. Pasiunea pentru cunoastere, pentru a descoperi lucruri noi, dar si o provocare venita din partea profesorilor de la Universitatea Tehnica, de a propune cateva inventii pentru scoala, l-au determinat sa gaseasca solutia de a transforma ideea in realitate.

Era ceva inedit la acea vreme, pe piata nu aparusera inca bateriile externe, cu ajutorul carora sa iti mentii bateria incarcata la smartphone. Dar Razvan visa la mai mult. Visa sa transforme fiecare semnal in energie.

“Calatoream cu autobuzul, pe Valea Ariesului, spre casa. Eram in miscare tot timpul, si atunci mi-am spus: <>.

“Suntem inconjurati de resurse inepuizabile, adica ne miscam tot timpul. Chiar si cand stam in masina ne miscam, pentru ca se misca masina. Miscarea este, practic, un semnal ce poate fi convertit in energie electrica.  Dupa acelasi principiu, semnalul de la satelit, semnalul wireless, semnalul radio, poate fi, la fel, transformat in energie electrica. Temperatura poate fi si ea transformata in energie electrica. Aceasta husa iti incarca telefonul si prin inductie electro-magnetica”, vorbeste tanarul despre inventia sa.

Dispozitivul creat de Razvan este un microgenerator care are toate sansele sa revolutioneze industria smartphone. Sunt, de fapt, mai multe circuite care transforma resursele din jur in energie electrica, integrate intr-o singura husa-incarcator. Dupa acelasi principiu, acelasi timp de dispozitiv poate fi creat pentru orice tip de telefon sau smartphone, dar si pentru tablete sau alte gadget-uri.

Pana la primul prototip de husa reincarcabila, Razvan a trecut prin multe incercari. Au fost multi pasi marunti, pe care i-a parcurs, insa, cu peseverenta. La inceput, prototipul a fost imbunatatit la facultate, apoi, timp de aproape un an, a colaborat cu o firma privata cu care intentiona sa scoata pe piata produsul. In cele din urma, din cauza unor divergente, tanarul a decis sa isi imbunatateasca inventia si sa o lanseze pe piata de unul singur.

A avut si oferte fanteziste, venite din strainatate. Un roman stabilit in America i-a promis milioane de euro. Altii i-au propus sa isi dezvolte inventia pe bani putini, si cu pretentii mari. Nicio oferta nu a fost, insa, serioasa, astfel ca, acum, tanarul incearca sa-si autofinanteze proiectul.

“Majoritatea romanilor au o mentalitate destul de gresita: iti dau un leu si vreau zece, dar imediat, maine. Cand vrei sa faci ceva nou, care nu mai exista pe piata, ai nevoie de seriozitate si de finantare”, spune el.

Pana acum, a investit peste 6.000 de euro in dezvoltarea tehnologiei. Totusi, mai e cale lunga pana ca inventia sa sa poata fi folosita de fiecare dintre noi. In timp ce lucreaza la ultimele teste, incearca sa gaseasca si designul perfect pentru husa. De aceea, el cauta designeri de obiect, pentru a realiza diferite modele. Scopul final este lansarea unei campanii de strangere de fonduri pe Kickstarter, platforma prin intermediul careia artistii pot obtine finantare pentru proiecte creative, solicitand sprijinul comunitatii.

“Am ales Kickstarter pentru ca am o experienta negativa cu finantatorii sau posibilii colaboratori. Multi dintre ei sunt reticenti. Pe o astfel de platforma, poti sa cnvingi comunitatea. Dar, pentru a incepe campania, am nevoie de designeri seriosi, cu care urmeaza sa inchei contracte de colaborare. As avea nevoie de cel putin 10.000 de euro, pentru a-mi putea cumpara o parte din echipamente”, povesteste tanarul.

In acest fel, vrea sa faca echipa cu mai multi designeri de produs.

“Pot sa fie designeri de oriunde, atata timp cat sunt seriosi si vin cu idei creative. Cautam o forma pentru husa, ca sa poata fi produsa in serie, in milioane de bucati. Cautam, insa, si idei care sa duca la producerea de huse-unicat. Poate fi folosit orice tip de material, incepand de la ciment, aluminiu, lemn, paie de grau, pasta de silicon, lemn, matase. Acceptam orice idee traznita, atata timp cat poate fi pusa in practica”, spune inventatorul.

Banii de cercetare obtinuti vor fi folositi pentru tehnologie, pentru reducerea dispozitivului la o dimensiune cat mai mica

Razvan Marcus este un mic geniu in domeniul Mecatronicii, iar in acest moment are opt proiecte de cercetare, la care lucreaza simultan, unele in colaborare cu firme private, altele cu Universitatea Tehnica. Anul viitor, intentioneaza sa participe cu husa-minune la Olimpiada Internationala de Inventie.

Foto: Attila Lajos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version