Sanatate

Răzvan Cherecheș, despre măsurile de relaxare: Se merge pe o abordare pur populistă. Românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie

Relaxarea restricțiilor în perioada sărbătorilor nu pare să reprezinte decât o abordare populistă, după cum arată specialistul în Sănătate Publică Răzvan Cherecheș. Acesta a avertizat în privința faptului că după sărbătorile de iarnă ne vom confrunta din nou cu o creștere accelerată a infectărilor, dar și a deceselor provocate de coronavirus, în condițiile în care politicienii par să nu fi învățat nimic din experiența valului patru și a relaxării măsurilor restrictive din această vară. 

 „Noi avem exact aceeaşi abordare pe care am avut-o şi în vară, respectiv relaxăm acuma, din timp, deşi nu avem niciun motiv. 

Totul merge pe o abordare pur populistă, nebazată pe niciun fel de dovezi ştiinţifice, urmând ca după sărbători, şi cu deschiderea şcolii, să avem o creştere accelerată. 

Pentru că, dacă ceva a învăţat guvernul anterior, a fost că nu au plătit, de fapt, au timp suficient până la alegeri, nu au fost arătaţi cu degetul pentru că persoanele care au murit au murit din cauza măsurilor iresponsabile luate de Guvern. Persoanele, oamenii, românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie”, a afirmat Răzvan Cherecheş, miercuri seară, la digi 24. 
 

Potrivit profesorului UBB atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate ar trebui să facă un test rapid atunci când participă „la orice fel de adunare” alături de mai multe persoane, recomandând „atât cât se poate” păstrarea distanţei şi asigurarea ventilaţiei spaţiilor.  

 „Cu siguranţă după sărbători vom avea focare care vor continua să se propage în interior, în comunităţi”, a afirmat specialistul în Sănătate Publică Răzvan Cherecheș.

Din păcate, după cum arată Cherecheș, certificatul verde pare să fi devenit o „glumă”, în contextul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susținea, miercuri, că acesta ar putea fi introdus „după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice”.

„Creşterea trei săptămâni consecutive… este ca şi cum ai zice: ai dreptul să chemi pompierii, dar când ţi-a luat foc al doilea etaj din casă, dacă arde numai parterul, îmi pare rău, dar nu poţi să chemi pompierii. E ridicol! 

Adică noi ştim că urmează o creştere, domnul ministru Rafila a anunţat că va veni în ianuarie un val cinci, dar prevenţia pe care o facem noi este să ne asigurăm că putem interveni doar atuncea când situaţia se va agrava. E ca şi cum ai zice nu ai voie să previi cancerul decât după ce ai făcut cancer”, a susţinut Cherecheş.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *