Analiza

Răzbunarile lui Boc îi vor costa 23 de milioane de euro pe clujeni. O mică analiză lămuritoare despre cum s-a ajuns aici

Zeci de mii de clujeni au citit exclusivitatea Ziar de Cluj despre șocanta sentință judecătorească de săptămâna trecută care ”amenda” cu 23 de milioane de euro, pe post de despăgubiri, prostia primarului Emil Boc de a fi expropriat, fără justă valoare, terenul valoros din Zorilor al omul de afaceri Sile Pușcaș.

Față de alte articole critice ale mele la adresa lui Boc, criticate și contestate constant, deși au fost mereu întemeiate de argumente și observații, sau dovezi clare, de această dată comentacii armatei de idioți utili porecliți de mine “bocalăi”, prin ”bocalău” înțelegând fanul orb al primarului, au fost mult mai puțini, iar mulțimea celor care au înțeles cât de vinovat e Boc prin gestul făcut, a fost mult mai mare.

În fapt, cele câțiva zeci de mii de cititori care mi-au citit dezvăluirea au înțeles pentru prima oară cât de periculoase sunt aceste înfumurări și obrăznicii ale primarului Boc. Și, că de acum înainte, aceste gesturi nu-l vor costa doar pe el ca persoană publică, ci ne vor atinge pe toți la buzunar, fiindcă este evident că nu țăranul din Răchițele va plăti despăgubirile, ci noi, cetățenii, din bugetul public.

Dacă până acum lui Emil Boc i s-a rupt în cot ori de câte ori batjocorea un consilier local de la Opoziție care-i reproșa că nu sunt creșe destule, sau nu-l interesa că salariile poliției locale și ale funcționarilor primăriei sunt prea mari; dacă până acum i se fâlfâia când clujenii îi reproșau că a devenit prea îngâmfat și că nu mai dă audiențe, ei bine toate acestea s-au terminat și asta pentru că, pentru prima oară, un om de afaceri puternic, care e și dezvoltator imobiliar, n-a mai acceptat umilința nejustificată de a-l lăsa pe Boc să-i confiște pe moca proprietatea privată.

Sile Pușcaș și-a văzut de treabă în justiție, într-o liniște deplină, alegând să aștepte dreptatea, în schimb, Emil Boc a ținut să orăcăie pe la radiourile lui locale, mințindu-i pe clujeni, că justiția nu contează, că dreptul de proprietate e un moft și că ”orașul e pentru oameni, nu pentru profit”, făcând din Sile Pușcaș, de la înălțimea expunerii sale mediatice ca primar, un ”dușman al poporului” care vrea să se îmbogățească pe nedrept.

Este același primar care, atunci când a fost vorba despre ”milionarii săi”, Daniel Metz, Ovidiu Turcu sau Dan Pitic, nu a pregetat, nicio secundă, să le ofere autorizația de construcție în timp record, ba și cu concesii, inaccesibile investitorilor de rând.

Este același primar care spune că orașul este ”al oamenilor și nu al profitului” și care nu ezită să bage milioane de euro în îmbunătățirea condițiilor de lucru ale funcționarilor gras plătiți, milioane de euro în salariile Poliției locale, servicii gratuite, care altfel ar costa milioane, în sprijinul Untold, milioane de euro aruncate pe geam pe studii de fezabilitate ce dorm în sertar…

… în timp ce la Pata Rât sute de copii nu au încălțări pentru iarnă și trăiesc în condiții dezastruoase.

Pentru Boc, ”Omul” este numai cel care-l votează – VOTALĂUL. Iar romii de la Pata Rât sunt neoamenii, după cum tot neoameni sunt cei care stau în Iris sau în cartierele mai puțin urbanizate ale orașului.

Ei bine, uite că Justiția a avut de această dată altă părere.

Și aici, pentru idioții utili ai lui Boc, vreau să lămuresc câteva aspecte, că tot i-am văzut râgâind pe Facebook diverse ”contra argumente”.

Este adevărat că sentința nu este definitivă, dar o instanță superioară nu va putea ignora tot ce s-a analizat de către judecători în precedentul for. Pentru că, într-o instanță superioară, o altă expertiză nu mai este posibilă.

Demn de specificat este faptul că instanța de săptămâna trecută nu i-a acordat omului de afaceri Sile Pușcaș și despăgubiri comerciale sau morale pentru faptul că prin exproprierea abruptă făcută de Boc, omul de afaceri și-a pierdut dreptul de a valorifica potențialul imobiliar al propriului pământ, unde acesta, un constructor cu experiență, dacă ar fi construit blocuri, ar fi putut face pe puțin încă 40 de milioane de euro profit. Atât de valoros este terenul.

În fapt, instanța a reținut ceea ce era de o evidență școlărească și anume faptul că Boc și Consiliul local au stabilit un preț foarte mic pentru teren ca despăgubiri, de numai 2 milioane de euro și, practic, judecătorii au decis repararea acestei nedreptăți.

Deci ați înțeles ”bocalăi” prostoi? Sile Pușcaș a fost despăgubit pentru valoarea terenului și nu a primit alte daune morale, dar este foarte posibil să le primească în instanța următoare.

Care o fi instanța aia, aia superioară, e greu de estimat – dar eu ca cetățean mi-aș dori să fie superioară dintr-un anumit punct de vedere și anume, să judece deasupra oricăror intervenții și presiuni politice. De ce spun asta?

Fiindcă Emil Boc a început deja cu presiunile politice și chiar pe față, în mod public.

Într-un interviu pe Realitatea FM el a afirmat, public, că este convins că va câștiga procesul cu Sile Pușcaș, iar aceasta este o declarație periculoasă, căci vine nu numai din partea primarului orașului cel mai puternic din Transilvania, ci vine din partea unui fost premier ce a avut colegi de facultate ce au ajuns nume importante în justiție, vine din partea poate celui important lider al PNL în acest moment, în afară de premierul Ciucă: fiindcă Emil Boc este cel care poate răsturna cu fundul în sus PNL prin influența pe care o are în rândul organizațiilor din Ardeal care aduc grosul voturilor pentru partidul aflat la guvernare.

 

Nu în ultimul rând această insinuare la adresa justiției, acest semnal public, vine din partea unui Emil Boc care face parte integrantă din ”Grupul de la Cluj” pe stil modern, alături de Ioan Rus și Vasile Dîncu – cu care plămădește, de 20 de ani, blaturi politice, ultimii doi având conexiuni nebănuite în sistemul de justiție și la vârful serviciilor secrete.

Scandal în Cluj, la nivel înalt. Boc se ceartă cu fostul ginere al lui Ioan Rus

Mai ales în fața unei decizii nefavorabile, Emil Boc trebuia să-și țină gura, fiindcă e în joc avutul cetățenilor și este strigător la cer să dai semnale judecătorilor, afectându-le independența.

E atât de cu capsa pusă primarul pe acest “parc” din Zorilor, atât de mari sunt nervii lui că Justiția l-a pus cu botul pe labe, încât a mai făcut un gest stupid, cam cum se comportă nevestele înșelate: la nici două ore după ce am publicat articolul, s-a dus cu escorta de lingăi din Primărie “să dea drumul” lucrărilor din “Parcul Observator”, așa cum face un jupân adevărat, ca să vadă fraierii cine e “șefu’ la Cluj”.

Apoi s-a lăudat singur pe Facebook, un gest atât de penibil și de comunistoid, că i-a enervat la maxim pe propriii săi fani:

Comentariile “urâte” la adresa lui Boc sunt însă repede șterse de “echipa de comunicare” și rămân numai laudele.

Ce cred însă cu adevărat clujenii despre Boc putem vedea pe pagina Ziar de Cluj:

Dragi cititori, revin și revin la ideea de bază a acestui conflict care pare să se piardă în zgomotul declarațiilor populiste ale Bocului.

Primarul Clujului este cel care s-a răzbunat, în mod abuziv, pe omul de afaceri Sile Pușcaș, expropriindu-i, la valoare de garaj, un pământ extrem de valoros.

Ce i-o fi cășunat lui Boc pe Sile Pușcaș, mi-e greu să știu, nu știu dacă a acționat la comanda fostului lui socru, Ioan Rus, sau a fost altceva la mijloc.

Cert este că gestul stupid al lui Boc, ca gest de răzbunare, este și mai evident dacă voi mergeți în Zorilor să priviți cretinitatea existenței unui parc de agrement acolo. Practic nu numai că terenul lui Sile, ăla expropriat, este prea mic pentru un parc, dar practic o să fie înconjurat de o grămadă de betoane de la blocurile înalte din zonă, plus prezența rigidă a magazinului Profi, plus benzinăria, plus traficul rutier infernal de la stradă, plus noxele și tona de pacienți de la Spitalul de Recuperare.

În condițiile în care părculețele intracartier din Cluj sunt sărăcăcioase și prost întreținute, Bocul s-a trezit să mai facă un rahat cu perje în Zorilor într-un loc neadecvat, lucru care dovedește răzbunarea de care v-am vorbit. Atâta doar că răzbunarea asta costă echivalentul a patru parcuri sportive cum este cel din Gheorgheni, ne costă echivalentul a două săli polivalente, ne costă jumătate din stadionul Cluj Arena.

Din banii aceștia cu care Boc a fost amendat de Justiție se puteau face 2500 de garsoniere sociale.

Nu Sile Pușcaș este de vină că și-a căutat dreptatea în justiție, oricât de mult ne-ar eneva fața lui, banii lui, sau succesul lui în afaceri.

Emil Boc este de vină că ne-a adus în această ipostază prin aroganța și #misecuvinismul lui.

Sper ca decizia să rămână definitivă, chiar dacă o să mă înjure mulți pentru asta. Pentru că clujenii încep să gândească doar atunci când sunt arși la buzunare, pentru că Emil Boc s-a șmecherit enorm în ultimii ani, alegând să se șteargă la fund cu legea.

O decizie schimbată i-ar da aripi lui Boc să exproprieze abuziv pe viitor pe oricine îi stă în cale, pe bani de nimic și, primul lucru la care mă gândesc este, că ar putea să exproprieze tot pe bani de nimic pământurile aflate pe traseul metroului.

Într-o zi ar putea să exproprieze casa lui Victor Lungu, redactorul-șef de la Ziar de Cluj, pentru simpla vină că e un ziarist care-l critică, dar cu argumentul “oficial” că pe locul în care este casa lui e nevoie de o grădină cu panseluțe pentru oxigenarea orașului.

În fine, pentru că clujenii trebuie să înțeleagă nu numai că Boc a stat prea mult și că ce-i prea mult strică, nu numai că aleg în funcții consilieri locali mai nevertebrați ca și caracatițele, ci faptul că minciunile, promisiunile neonorate și nerealizările din ultimii 20 de ani cu Boc au făcut din Cluj un oraș extrem de scump, sufocant, un oraș care nu-și mai vede viitorul fiindcă nu se poate ridica în picioare de la greutatea bășinilor populiste cu care Boc l-a încărcat.

Cluj-Napoca nu mai are unde să se extindă, lipsesc investitorii de anvergură, funcțiunile sociale sunt la cote minime, utilitățile publice sunt învechite.

Poate că e timpul să vă treziți, dragi clujeni!

Visul bocalăului s-a terminat, urmează nota de plată.