General

Războiul din Ucraina, ziua a 12-a: Capitala, luată cu asalt. Negocieri de pace în pădurea Belovezhskaya Pushcha. La Haga, Curtea Penală Internaţională evaluează dacă Rusia a comis crime de război. România, pe „lista neagră” a Moscovei

  • Războiul dintre Rusia şi Ucraina, care ţine cu sufletul la gură lumea întreagă, este într-a 12-a zi: încercarea de a securiza coridoarele umanitare a eşuat, iar civilii din multe oraşe sunt prinşi sub bombe. La Mariupol, oraş sub asediu fără apă şi fără electricitate, situaţia este din ce în ce mai dramatică, în timp ce la Kiev armata rusă a tras fără milă asupra civililor, ucigând chiar şi o mamă cu cei doi copii ai săi, iar fotografiile lor au răscolit şi au revoltat Internetul. Autorităţile din Capitală vorbesc despre o „situaţie catastrofală”.
  • În ceea ce priveşte diplomaţia, există diverse fronturi de negociere deschise, dar nefinalizate. După încercarea Israelului de a media între părţile beligerante, ieri, liderul francez Macron a avut o convorbire telefonică foarte lungă cu Putin, dar preşedintele rus nu renunţă: merg înainte.
  • Între timp, zi de zi, urgenţa umanitară capătă dimensiuni din ce în ce mai şocante: de la începutul războiului un milion şi jumătate de ucraineni au părăsit ţara căutând refugiu în străinătate.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a ținut duminică noapte un discurs dur, avertizând trupele rusești că îi va pedepsi pe cei care au comis atrocități în Ucraina, afirmând totodată că „singurul loc liniștit” care îi așteaptă este mormântul. „Noi nu vom ierta. Nu vom uita. Îi vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități în acest război pe pământul nostru”. Rusia susține că va deschide dimineață coridoare umanitare în mai multe orașe, iar luni urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri între delegațiile Moscovei și Kievului. Circa 200.000 de oameni sunt blocați în Mariupol, oraș bombardat fără întrerupere de 6 zile și care a rămas fără hrană, apăr, energie electrică și căldură.

A doisprezecea zi de la invazia masivă a Rusiei în Ucraina aduce o nouă săptămână de confruntări militare între trupele invadatoare și forțele defensive, dar și o nouă rundă de negocieri anunțată pentru luni. Tot luni sunt așteptate primele audieri ale Curții Internaționale de Justiție, unde se va stabili dacă este necesar ca instanța să dispună măsuri provizorii împotriva Rusiei, anchetată la Haga pentru crime de război. Această sintagmă a fost folosită în premieră și de SUA, duminică, prin vocea șefului diplomației americane, Antony Blinken. În paralel, specialiștii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică sunt îngrijorați că centrala nucleară de la Zaporojie se află sub comanda rușilor.

14:04: Potrivit presei ucrainene, este evacuat un singur oraș din Ucraina, Irpin, de lângă Kiev, unde de șase zile au loc lupte. Aproximativ 2.000 de oameni ar fi părăsit orașul în două ore.

Așa-zisele ”coridoare” umanitare anunțate de Moscova duc doar spre Rusia și Belarus / Reacția Ucrainei: O mutare ”complet imorală”

Rusia a anunțat luni noi „coridoare umanitare” pentru a-i transporta pe ucrainenii prinși în capcana bombardamentelor sale, dar înspre Rusia însăși și spre aliatul său, Belarus, o măsură respinsă imediat de Kiev și denunțată ca fiind o manevră imorală, transmite Reuters.

Anunțul a fost făcut după două zile de încercări eșuate de încetare a focului pentru a permite civililor să scape din orașul asediat Mariupol, unde sute de mii de oameni sunt blocați fără hrană și apă, sub bombardamente neîncetate și în imposibilitatea de a-și evacua răniții.

Noile „coridoare” vor fi deschise la ora 10.00, ora Moscovei (07.00 GMT), din capitala Kiev și din orașele estice Harkiv și Sumî, precum și din Mariupol, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA, coridorul din Kiev ar urma să ducă spre Belarus, în timp ce civilii din Harkiv ar putea merge doar în Rusia.

De asemenea, Rusia ar urma să organizeze un transport aerian pentru a-i duce pe ucrainenii din Kiev în Rusia, a precizat ministerul rus. „Încercările părții ucrainene de a înșela Rusia și întreaga lume civilizată… sunt inutile de data aceasta”, a adăugat Moscova.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat mutarea drept „complet imorală” și a declarat că Rusia încearcă să „folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine pentru televiziuni”.

„Ei sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de a se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

„Aceasta este una dintre problemele care cauzează ruperea coridoarelor umanitare. Ei par să fie de acord cu ele, dar ei vor să furnizeze ajutor umanitar pentru o imagine la televizor și vor ca aceste coridoare să ducă în direcția lor”, a adăugat acesta.

13:54: Ministrul de externe al Rusiei se va întâlni cu omologul ucrainean, în Turcia

13:30: România, alături de toate statele membre UE, Ucraina, SUA și Marea Britanie – pe lista ”țărilor neprietenoase cu Rusia” aprobată de guvernul de la Moscova

13:26: Un negociator ucrainean spune că discuțiile cu partea rusă vor începe la ora 14:00 GMT (16:00, ora României), după ce agenția belarusă Belta spusese anterior că discuțiile vor demara la ora 12:00: GMT (14:00, ora României).

13:20: India îl îndeamnă pe Putin „să poarte discuții directe cu Ucraina”.

13:20: Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, cere embargouri asupra vânzărilor de energie din Rusia. „Nu putem plăti petrolul și gazele cu sângele Ucrainei”, a declarat Landsbergis la o întâlnire cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la Vilnius, conform BBC.

13:16: Putin a promulgat legea prin care pot fi confiscați banii demnitarilor care au depozite bancare mai mari decât veniturile din ultimii trei ani.

13:12: Lupte grele în suburbiile Kievului. Primar: „Soldații ruși ucid deliberat civili”

13:08: Germanul Erik Lesser, dublu campion mondial la biatlon, și-a cedat contul de Instagram unei sportive din Ucraina în încercarea de a combate dezinformarea instaurată de Vladimir Putin în Rusia în legătură cu invazia din Ucraina.

13:05: Discuțiile între delegațiile rusă și ucraineană vor începe la 12.00 GMT (14.00 ora României), potrivit agenției belaruse Belta.

12:58: Zelenski cere lumii să nu mai cumpere petrol, gaze și cărbuni din Rusia și nici să nu mai exporte nimic acolo: ”Lăsați-i să se hrănească cu război”.