Sanatate

RĂZBOILUL DINTRE MINISTERUL SĂNĂĂȚII ȘI ARAFAT CONTINUĂ: Rafila afirmă că DSU trebuia să achiziţioneze, între 2018 şi 2022, cel puţin 2.100 de ambulanţe pentru Serviciile de Ambulanţă, dar s-au primit 600

Scris de 244

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că, în perioada 2018-2022, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ar fi trebuit să achiziţioneze, în baza unui contract-cadru, un număr minim de 2.100 de ambulanţe pentru Serviciile de Ambulanţă aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, însă în ultimii trei ani nu au mai fost cumpărate ambulanţe noi, în cei patru ani serviciile de specialitate primind 600 de autospeciale.

”Eu nu pot să intru în astfel de polemici, dânsul cred că e mai specializat în chestiunea asta, cu înregistrările, ştiu că a avut şi o problemă în birou acum câteva luni, legat de această chestiune, cu microfoane. Eu nu sunt aşa de specializat, probabil că dânsul are alt tip de specializare decât am eu în acest domeniu.

Eu cred că trebuie să fim serioşi, în primul rând, şi să lăsăm genul ăsta de speculaţii care câteodată pot să pară infantile şi să vedem dacă într-adevăr există probleme cu activitatea Ambulanţei, să încercăm să dialogăm şi să le rezolvăm, nu să facem tot felul de declaraţii care sugerează tot felul de comploturi care nu există”, a afirmat, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, ministrul Sănătăţii, referindu-se la Raed Arafat.

Alexandru Rafila a declarat că faptul că există autospeciale ”extrem de vechi” în dotarea Serviciilor de Ambulanţă şi că peste 50% din parcul auto este mai vechi de 10 ani afectează deopotrivă siguranţa pacienţilor şi a echipajelor.

Ministrul a susţinut că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă trebuia să achiziţioneze, în perioada 2018-2022, cel puţin 2.100 de ambulanţe sau maxim 4.300 de autospeciale, însă serviciile de Ambulanţă au primit doar 600 de autospeciale.

El a explicat că este vorba despre un contract-cadru derulat în ultimii patru ani, dintre care în ultimii trei ani nu s-au mai făcut achiziţii, fapt ce ”pune în pericol siguranţa pacienţilor şi siguranţa echipajelor”.

”Faptul că nu o să reuşim în următoarele luni sau poate în următorii ani să luăm ambulanţe noi este îngrijorător”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Rafila a afirmat că a discutat cu reprezentanţii sindicaliştilor de la Ambulanţă, arătând că aceştia au ”mai puţin” revendicări salariale şi solicită condiţii corespunzătoare de muncă. Conform ministrului, peste 50% din ambulanţele existente au peste 10 ani, iar 3.000 de autospeciale nu sunt funcţionale.

Într-o postare pe Facebook, luni, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că ultimele contracte subsecvente pentru achiziţia de ambulanţe nu au fost puse în aplicare din cauza crizei conductorilor.

”Nu DSU a creat criza semi-conductorilor, nu DSU a creat problemele de aprovizionare pe plan mondial după criza din ultimii doi ani si sigur nu DSU a creat haosul cauzat de agresiunea împotriva Ucrainei, ducând la o destabilizare foarte gravă a pieţelor, crescând costurile şi crescând semnificativ perioadele de livrare”, a scris Arafat.

El a susţinut că inclusiv în ultimii trei ani au fost livrate ambulanţe, iar în perioada 2018-2022 au fost livrate serviciilor de ambulanţă 821 de autospeciale, alte 106 ambulanţe au fost achiziţionate de Primăria Capitalei pentru Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti.

”Să spunem că au fost Serviciile de Ambulanţă sabotate şi că nu au primit ambulanţe este cel puţin un lucru denigrator şi fals la adresa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În aceeaşi perioadă, SMURD-ul a primit 386 de ambulanţe”, a explicat Arafat.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 6 hours In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 7 hours In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 7 hours Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
 • Acum 8 hours Eveniment
  Profesori clujeni, decorați de președintele Klaus Iohannis de Ziua Națională
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu, despre arestarea lui Bădălău: ”Ori rămâi om politic, ori faci afaceri, când le combini sfârşeşti greşit”
 • Acum 21 hours Politica
  Ciolacu și-aş dori ca România să se unească cu R. Moldova: Nu poţi lăsa o ţară pradă iar Rusiei
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 1 day Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 1 day Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 1 day Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Vocea ta

Minciuna, Tupeul și Primarul

de Szakats Istvan “Într-o lume în care e atât de multă dezinformare”… “nu trebuie să […]

TOP CITITE