Uncategorized

Razboi pe timp de pace in poligonul Someseni

CPX 13 “Tarnava”. Asa se numeste cel mai amplu exercitiu de comandament desfasurat de Divizia 4 Infanterie in acest an. Practic, militarii “s-au jucat de-a razboiul” timp de patru zile, cu scopul de a fi antrenati pentru planificarea si conducerea operatiilor la nivel tactic. Exercitiul a inceput inca de luni cu pregatirile, iar astazi s-a pus in aplicare o scena de lupta cu care militarii romani s-au putut intalni in teatrele de operatiuni din Afganistan.

La ora 11, in poligonul de instructie Someseni totul este pregatit. E Ziua Distinsilor Vizitatori. Sunt asteptati oameni de seama la cel mai amplu exercitiu al militarilor clujeni – se pregatesc pentru aceasta operatiune inca de la inceputul anului. Oaspetii sunt intampinati cu apa rece si cafea, dupa care se prezinta exercitiul. Alaturi de militari si ziaristi, in cort transpira si primarul Emil Boc si prefectul Gheorghe Vuscan, dar si chestorul Ioan Pacurar, seful Politiei.

Comandantul Diviziei, generalul de brigada dr. Dumitru Scarlat, le prezinta, pe scurt, exercitiul de instruire si scenariul acestuia. In prima faza, din ianuarie pana in iunie, s-a facut instruirea individuala si colectiva a militarilor, iar in primele zece zile din iunie s-a planificat operatiunea. Intre 12 si 14 iunie s-au constituit raioanele punctelor de comanda, in perioada 17-20 iunie se desfasoara operatiunea, dupa care urmeaza o analiza a actiunii.

“Doar scenariul este fictiv, fortele proprii sunt reale”, a precizat comandantul.

Toata actiunea s-a realizat in conditii de campanie, militarii au lucrat in ture pe parcursul celor patru zile, astfel incat intreg personalul sa participe atat la planificarea, cat si la conducerea operatiilor la nivel tactic, conform atributiilor. Militarii Diviziei 4 Infanterie Gemina se lupta cu fortele din statul Saturn, care au intrat in Rolandia pe motiv ca drepturile minoritatilor saturniene de aici sunt incalcate. Gruparea de Forte Intrunita proprie a reusit, dupa patru zile, sa opreasca inaintarea inamicului. Scopul final este nimicirea inamicului si refacerea apararii pe granita de stat.

http://www.youtube.com/watch?v=hofTyEex89g&feature=youtu.be
Dupa prezentarea exercitiului si o demonstratie de videoconferinta cu alti comandanti – pe un canal criptat – vizitatorilor le-a fost prezentate o autospeciala de comunicatii, urmata de echipamentul grupului 3 EOD (Explosive Ordinance Disposal).

Pe langa detectoare de bombe, un caine dresat si un costum special de protectie pentru incendii si explozii, vedeta echipei a fost un robot care a distrus un colet suspect.


In prima faza a exercitiului demonstrativ, cainele identifica substante explozive in coletul suspect, dupa care robotul, actionat de la distanta de echipa EOD, distruge coletul.

Stati, se trage!

A urmat momentul culminant al prezentarii, 10 minute de etalare a abilitatilor soldatilor, intr-o insiruire de intamplari desprinse parca din filmele cu eroi – ambuscada cu foc, sute de gloante trase din mitraliere asurzitoare, focuri din tancuri puternice, elicoptere, capturare  de militari, tehnica si documente de valoare.

O mini-misiune avand ca scop capturarea sau nimicirea inamicului patruns in teritoriu si refacerea granitelor de drept ale statului. O situatie cu care militarii romani se intalnesc des in Afganistan si care da fiori chiar si intr-un exercitiu mimat.


S-au tras sute de gloante la sol de catre soldati, dar tancurile acopereau orice inamic. Sub ploaia lor de foc tremurau copacii si pamantul de sub picioarele jurnalistilor si invitatilor, aflati la zeci de metri departare de “campul de lupta”.

http://www.youtube.com/watch?v=ZufZs2WG51c&feature=youtu.be

In timp ce publicul privea cu ochii mari spectacolul ce se derula pe campul din fata, unul dintre comandanti explica, la microfon, fiecare miscare a „razboinicilor”.

„Prima si ultima masina au fost blocate, prin actiunea unor dispozitive explozive”, se auzeau, franturi din vocea generalului, printre gloantele asurzitoare.

Trei elicoptere au survolat suprafata de lupta, iar unul dintre ele a si aterizat, pentru a prelua „inamicul” capturat de soldatii din tabara „baietilor buni„.


Tot exercitiul s-a incheiat in aplauzele celor prezenti. Gheorghe Vuscan a tinut un mic discurs, prin care le-a multumit soldatilor de la Diviziei 4 Infanterie Gemina.

„Suntem mandri ca avem o parte a armatei atat de aproape de noi, iar acest lucru ne face sa ne simtim in siguranta. Va multumim pentru tot ceea ce faceti si pentru ce ne-ati dovedit astazi aici”, a spus prefectul.

A vorbit si comandantul Diviziei, generalul maior dr. Dumitru Scarlat, ale carui vorbe au ajuns cel mai aproape de sufletul soldatilor.

“Am adus aviatia astazi pentru ca, la exercitiul pe care l-am pregatit, era foarte important de aratat ceea ce se intampla real intr-un camp de lupta. Apreciez foarte mult eforturile pe care le fac militarii din Divizia 4 Infanterie Gemina. I-am vazut atat in cazarmi, cat si in poligoane si i-am vazut si pe timpul acestui exercitiu. Sunt oameni seriosi, oameni care stiu ce au de facut si-si fac treaba cu mare drag si cu profesionalism. Ii apreciez, contez pe ei in fiecare imprejurare”, a spus Scarlat.

De la prefect la jurnalisti, de la seful ISU la profesori universitari, toti invitatii au avut, apoi, ocazia sa traga cu mitraliera. Gheorghe Vuscan, Ilarie Ivan, Vasile Somlea, s-au aliniat in primele randuri, inarmati cu un cartus intreg si casca de protectie, iar rezultatele au fost pe masura.


Dupa ce toate cartusele au fost golite, la popota improvizata s-a servit deja celebra fasole cu ciolan, asezonata cu carnati prajiti si salata de varza, moment in care jurnalistii, militarii, militarii in rezerva si simpli invitati s-au laudat cu tintele atinse sau ratate la episodul de trageri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *