Eveniment

RĂZBOI LA GRANIȚELE ROMÂNIEI. Vladimir Putin a autorizat o OPERAȚIUNE MILITARĂ în Ucraina

Putin a anunțat operațiune militară în Ucraina/ Explozii în mai multe mari orașe/ Kuleba: Este o invazie la scară largă, un război de agresiune/ Biden anunță noi sancțiuni

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

„Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

  • Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.
  • Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.
  • Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.

Foto: Rusia bombardează baza militară de lângă orașul Ivano Frankivsk, aflat la 150 km în linie dreaptă de Sighetu Marmației

Rusia bombardează baza militară de lângă orașul Ivano Frankivsk, aflat la 150 km în linie dreaptă de Sighetu Marmației (180 km pe șosea), potrivit imaginilor postate pe Twitter de un ziarist ucrainean.

Bombardamentul vine pe fondul declanșării ofensivei de către Rusia în Ucraina.

CNN: Trupele ruse din Belarus intră în Ucraina

Trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns, joi dimineaţă, în Ucraina dinspre Belarus, afirmă surse locale citate de postul de televiziune american CNN.

Conform surselor citate, numeroase tancuri au pătruns în Ucraina venind dinspre Belarus pe la punctul de frontieră Senkivka. Deocamdată, informaţia nu poate fi confirmată din alte surse.

Conform agenţiei Belta, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi dimineaţă cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Rusia a mobilizat, în ultimele săptămâni, aproximativ 30.000 de militari în Belarus, iar Moscova susţinea că trupele ruse participau la „exerciţii militare”.

Letonia, țară membră NATO, solicită activarea Articolului 4: se întrunește Alianța

Letonia, țară membră a NATO, susține că își simte amenințată integritatea teritorială, după invazia pornită de Rusia în Ucraina.

Letonia solicită activarea Articolului 4, ceea ce conduce automat la o reuniune a NATO, pentru că un stat membru își simte amenințată integritatea teritorială.

Ora 07:22 Orașul Harkov din nord-estul Ucrainei este atacat.

Vezi aici imagini video: https://twitter.com/ragipsoylu/status/1496715280348762114

Ora 07:21 Uniunea Europeană spune că va „trage Moscova la răspundere” pentru ceea ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este un atac „nejustificat” asupra Ucrainei .

Ora 07:19: La Kiev se aud sirenele de război. Cetățenii sunt avertizați că a început conflictul.

Ora 07:17: Mesajul președintelui Volodimir Zelensky pentru ucraineni:

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector de apărare și securitate funcționează. Fara panica. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga în toată lumea pentru că suntem Ucraina.”

Ora 07:13 Harta atacurilor în Ucraina la această oră:

Ora 6.09: Președintele Iohannis a trnsmis un mesaj în care condamnă ”agresiunea militară” a Rusiei împotriva Ucrainei

Ora 6.10: Ministrul de Externe al Ucrainei a transmis un comunicat în care arată că Ucraina este sub atac: ”Putin tocmai a lansat un atac la scară largă”

Ora 6.11: Președintele Biden a condamnat agresiunea. El a anunțat că se va întâlni joi cu șefii G7: ”Vladimir Putin a ales calea războiului. Lumea va trage Rusia la răspundere”

The prayers of the entire world are with the people of Ukraine tonight as they suffer an unprovoked and unjustified attack by Russian military forces. President Putin has chosen a premeditated war that will bring a catastrophic loss of life and human suffering. Russia alone is responsible for the death and destruction this attack will bring, and the United States and its Allies and partners will respond in a united and decisive way. The world will hold Russia accountable.

I will be monitoring the situation from the White House this evening and will continue to get regular updates from my national security team. Tomorrow, I will meet with my G7 counterparts in the morning and then speak to the American people to announce the further consequences the United States and our Allies and partners will impose on Russia for this needless act of aggression against Ukraine and global peace and security. We will also coordinate with our NATO Allies to ensure a strong, united response that deters any aggression against the Alliance. Tonight, Jill and I are praying for the brave and proud people of Ukraine.

”Întreaga lume se roagă alături de Ucraina, în această seară, deoarece suferă un atac neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse. Președintele Putin a ales premeditat un război care va aduce cu sine o pierdere catastrofală de vieți omenești și multă suferință. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și Aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere.

Voi monitoriza situația de la Casa Albă în această seară și voi continua să primesc actualizări regulate de la echipa mea de securitate. Mâine, mă voi întâlni cu omologii mei G7 dimineața și apoi voi vorbi cu poporul american pentru a anunța consecințele pe care Statele Unite și aliații și partenerii noștri le vor impune Rusiei pentru acest act inutil de agresiune împotriva Ucrainei și a păcii și securității globale. De asemenea, ne vom coordona cu aliații noștri NATO pentru a asigura un răspuns puternic, unit, care descurajează orice agresiune împotriva Alianței. În această seară, Jill și cu mine ne rugăm pentru oamenii curajoși și mândri din Ucraina”, scrie Joe Biden.

Ora 06:25: Ministrul ucrainean de Externe a anunțat joi dimineață, pe Twitter, că:

„Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei”: „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul pentru a acționa este acum”, a scris Dimitri Kuleba.

Ora 06:29: Ministrul infrastructurii din Ucraina a anunțat în urmă cu câteva minute explozii în marile orașe:

„Putin atacă Ucraina! Exploziile în toate orașele mari ale Ucrainei au început la 5:10”, a scris Volodimir Omelian pe Twitter.

Ora 06:33: Autoritățile europene de reglementare a aviației spun că există un „risc ridicat” pentru aeronavele civile în apropierea graniței cu Ucraina, temându-se că ar putea fi vizate intenționat la orice altitudine, transmite CNN.

„Operatorilor aerieni li se reamintește că aceasta este acum o zonă de conflict activ”, spune Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene, cunoscută sub numele de EASA.

Agenția a adăugat că „operatorii ar trebui să fie extrem de precauți” și să evite utilizarea spațiului aerian pe o rază de 100 de mile marine de granița dintre Rusia și Ucraina.

Ora 06:40: Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut i-a cerut lui Putin să se retragă, spunând: „În numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia”. Guterres, care a ocupat funcția de secretar general din 2017, a adăugat că acțiunile de astăzi sunt „cel mai trist moment din mandatul meu”, transmite The Guardian.

Ora 06:44: Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a confirmat, de asemenea, că a început o invazie rusă.

„Invazia a început. Tocmai au fost trase rachete către centre militare, aeroporturi, depozite militare, lângă Kiev, Harkov, Dnieper. Focuri de armă la graniță sunt în desfășurare. Din această zi, există o nouă realitate geopolitică în lume”, a scris acesta pagina sa oficială de Facebook.

Șeful NATO: ”Atacul Rusiei este lipsit de rațiune. Este o gravă amenințare la adresa securității noastre”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat, joi dimineaţă, „atacul lipsit de raţiune” lansat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, asupra Ucrainei.

„Este vorba despre un atac lipsit de raţiune. Sunt periclitate nenumărate vieţi ale civililor. Este vorba despre o gravă încălcare a dreptului internaţional şi de o gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice”, a declarat Jens Stoltenberg.

Reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice se vor reuni de urgenţă pentru a discuta despre „noua agresiune a Rusiei”, a precizat Stoltenberg.

Premierul Nicoalae Ciucă, după ce Rusia a invadat Ucraina: suntem pregătiți să luăm toate măsurile care se impun

Premierul Nicolae Ciucă condamnă decizia Federaţiei Ruse de a invada teritoriul Ucrainei, pe care o consideră „un act ilegal de agresiune” şi subliniază solidaritatea cu Guvernul de la Kiev, reiterând totodată că este prioritară protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean.

„Prim-ministrul Nicolae Ciucă condamnă cu hotărâre invadarea de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internaţional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securităţii Europene şi celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate. În numele Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei şi reiterează susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale statului vecin”, se arată într-un comunicat transmis joi de Guvernul de la Bucureşti, informează Agerpres.

Premierul consideră că acţiunea Rusiei nu este doar o încălcare gravă a principiilor dreptului internaţional, ci reprezintă şi „o încălcare flagrantă a rolului său de membru permanent al Consiliului de Securitate, forul ONU ce acţionează ca garant al păcii şi securităţii în lume, precum şi a angajamentelor asumate ca membru al comunităţii internaţionale”.

„Recurgerea la forţă nu poate fi justificată în nicio altă circumstanţă decât cele explicit şi limitativ menţionate în Carta ONU. România este în contact permanent cu aliaţii şi partenerii săi, atât în cadrul NATO, UE şi al altor formate, precum şi la nivel bilateral, şi este pregătită să ia toate măsurile care se impun ca reacţie la această agresiune armată, pentru protejarea securităţii întregii regiuni. De asemenea, va fi prioritară protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean şi asigurarea drepturilor şi intereselor membrilor comunităţii române din Ucraina”, se mai precizează în comunicatul citat.

Totodată, premierul reiterează faptul că România se bucură de toate garanţiile de securitate şi de solidaritate care recurg din calitatea de stat membru NATO.

„Prim-ministrul Nicolae Ciucă adresează tuturor cetăţenilor României un apel la calm şi subliniază că România, ca stat membru NATO, se bucură de toate garanţiile de securitate şi de întreaga solidaritate aliată care decurg din acest statut. Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor aplica, la nivel interinstituţional, toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicaţiile acestei situaţii, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migraţiei necontrolate”, susţine Guvernul României.

Preşedintele Ucrainei a decretat legea marţială pe întreg teritoriul ţării

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei „operaţiuni militare” în Ucraina, transmite Reuters.

Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

„Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.

Cu o zi în urmă, miercuri, preşedintele ucrainean dăduse asigurări că, pentru moment, ”nu există necesitatea unei mobilizări generale” în rândul populaţiei şi exclusese riscul unui război la scară mare cu Rusia, motiv pentru care respinsese apelurile de a impune legea marţială în provincia separatistă Donbas, din estul ţării, în ciuda recunoaşterii de către Moscova a autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk.

Aeroportul din Kiev este evacuat. Rușii au atacat portul din Mariopol. Odesa este sub asalt

Rusia susţine că nu atacă oraşe ucrainene, ci doar obiective militare, deşi, conform unor oficiali ucraineni şi a martorilor, au fost semnalate explozii în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv în Kiev.

Adjunctul ministrului de Interne din Ucraina a anunțat faptul că aeroportul din Kiev este evacuat.

Martorii au semnalat explozii în Kiev, Harkiv, Kramatorsk, Dniepr, Donetsk, Mariopol şi Odesa, conform cotidianului Le Figaro.

De asemenea, rușii au atacat Mariopol, cel mai mare port din Ucraina, iar orașul Odesa este sub asediu.

Deocamdată, nu există informaţii despre eventuale victime ale războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei.

În schimb, Ministerul rus al Apărării susţine că armata rusă atacă doar „infrastructură militară”.

Șeful ONU îi cere lui Vladimir Putin să oprească războiul

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, i-a adresat miercuri un apel de ultim moment preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul ‘în numele umanităţii’, după ce liderul rus a anunţat o operaţiune militară în estul Ucrainei, informează Reuters.

”Domnule preşedinte Putin, în numele umanităţii, aduceţi-vă trupele înapoi în Rusia”, a declarat Guterres, vorbind după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind Ucraina.

Consecinţele unui război ar fi devastatoare pentru Ucraina şi de anvergură pentru economia mondială, a adăugat el.

Germania și Franța reacționează: ”Va fi cel mai mare conflict militar din Europa (…) Rusia va plăti un preț mare”

Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a denunţat miercuri seară „dispreţul” manifestat de Rusia faţă de ONU după decizia lui Vladimir Putin de a trimite trupe în Ucraina, informează joi France Presse.

„Rusia a ales războiul. Franţa condamnă în cei mai fermi termeni declanşarea acestor operaţiuni”, a adăugat el.

Germania a declarat că vor exista consecinţe severe pentru Rusia după ce Moscova a anunţat trimiterea de trupe în Ucraina, informează joi dpa.

„Agresiunea rusă va avea un preţ politic, economic şi moral fără precedent”, a declarat ambasadoarea germană la ONU, Antje Leendertse, la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri noaptea.

Ea a mai declarat că anunţarea începerii războiului de către Rusia echivalează cu cel mai mare conflict militar în Europa din ultimele decenii.

Rusia a dat vina pe Ucraina pentru propria sa acţiune militară în Donbas. Rusia încearcă să-şi justifice la ONU atacul asupra Ucrainei: ”Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean, ci faţă de junta la putere la Kiev”

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse „provocări” din partea Kievului şi la situaţia populaţiei din provincia separatistă Donbas, din estul Ucrainei, şi a insistat că Rusia nu caută „să ocupe” ţara vecină, transmite EFE.

Nebenzia a insistat că obiectivul acestei „operaţiuni speciale” este de „a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de „a demilitariza” Ucraina. Înaltul diplomat rus a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa într-un discurs începerea intervenţiei militare.

Diplomatul, care a tradus pentru restul participanţilor o parte din discursul lui Putin, a insistat că „ocuparea Ucrainei nu intră în planurile” Rusiei şi a dat asigurări că intervenţia îşi are justificare în Carta Naţiunilor Unite, cu toate că însuşi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmase contrariul.

În discursul său, Nebenzia a dat vina în repetate rânduri pentru situaţie pe guvernul ucrainean, pe care l-a acuzat că şi-a intensificat „provocările” în estul ţării, unde Moscova a recunoscut independenţa autoproclamată a celor două „republici” separatiste, Doneţk şi Lugansk. Pentru Rusia este fundamental să-şi protejeze populaţia în aceste zone, a subliniat Nebenzia, care a acuzat SUA şi ţările europene că ignoră situaţia şi se ghidează doar după interesele lor geostrategice.

Agenţia dpa a remarcat că, prin vocea lui Nebenzia, Rusia a dat vina pe Ucraina pentru propria sa acţiune militară în Donbas. „Rădăcina crizei de astăzi în privinţa Ucrainei o reprezintă tocmai acţiunile Ucrainei, care ani la rând şi-a încălcat obligaţiile în conformitate cu pachetul de măsuri de la Minsk” (acordurile de la Minsk – n.r.), a insistat Nebenzia.

Nebenzia a mai spus că Rusia vizează „junta aflată la putere la Kiev”. „Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean, ci faţă de junta la putere la Kiev”, a spus el la încheierea discursului său în faţa Consiliului de Securitate al ONU, potrivit AFP.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, care a vorbit imediat după Nebenzia, a transmis Consiliului de Securitate al ONU că Putin a declarat „război ţării mele”. „Când am ajuns aici, acum o oră şi ceva, intenţionam să-l rog pe ambasadorul rus să-mi confirme oficial că trupele ruseşti nu vor începe să tragă asupra ucrainenilor astăzi şi să continue cu ofensiva. A devenit inutil acum 48 de minute, deoarece acum circa 48 de minute preşedintele dumneavoastră a declarat război Ucrainei”, a declarat înaltul diplomat ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *