Din oras

RATCJ a dat drumul la caldura, dar clujenii sunt "saraci cu duhul si vor sa stea in frig"

Scris de 582

Teoretic, de noaptea trecuta, clujenii fara centrale termice proprii ar fi trebuit sa aiba caloriferele calde; Regia Autonoma de Termoficare (RAT) a inceput sa furnizeze agent termic pentru incalzirea locuintelor. Practic, majoritatea ingheata inca in case – asociatiile de proprietari au ultimul cuvant in ceea ce priveste furnizarea caldurii.

Legea e foarte clara in ceea ce priveste inceperea furnizarii agentului termic: dupa trei zile consecutive in care temperatura media exterioara scade sub 10 grade, se pornesc centralele. Iar in Cluj, chiar daca vremea s-a racit de doua saptamani deja, doar noaptea trecuta au fost indeplinite conditiile legale.

“Incepand din 18 septembrie si pana astazi au fost facute analize in fiecare zi. Intre 19.00 seara si 07:00 dimineata, s-au calculate temperaturile medii pentru fiecare noapte, dar rezultatele au fost instabile. Au fost nopti in care temperature scadea sub 10 grade Celcius, dar au fost si nopti in care a urcat. De aceea nu s-a pornit pana acum”, a declarat Emil Miron, directorul RAT Cluj-Napoca.

27, 28 si 29 septembrie au fost cele trei nopti consecutive care au indeplinit conditiile legale pentru furnizarea caldurii, motiv pentru care, incepand de azi-noapte, RATCJ a pornit centralele. Cu toate acestea, nu toti clujenii fara centrale termice proprii au avut caldura in case. Asta pentru ca asociatiile de proprietari decid, in ultima instanta, daca pornesc sau nu caldura.

“Este decizia asociatiei. Pot sa faca solicitare catre noi, sa mergem sa le oprim robinetul, dar, de cele mai multe ori, il opresc singuri”, spune Ciprian Iancu, purtatorul de cuvant al RATCJ.

Astfel, mii de clujeni raman in frig pana la inceputul lui octombrie sau chiar pana la jumatatea lunii noiembrie, in functie de decizia asociatiei de proprietari din care fac parte. In mod normal, pentru ca o asemenea decizie sa fie luata, ar trebui sa se faca o adunare generala a tuturor proprietarilor, insa multi presedinti si administratori de bloc au preferat sa sara peste aceasta etapa.

“Oamenii ii pot da in judecata pentru asta. A inchide robinetele dupa ce regia a dat drumul la caldura e ilegal, daca nu sunt consultati toti locatarii. Dar chiar si asa, aceasta decizie este una abuziva, ce poate fi contestata in instanta in termen de 45 de zile. Si o sa castige, pentru ca nimeni nu iti poate lua dreptul de a te incalzi pentru ca nu stiu cati din bloc sunt saraci cu duhul si vor sa stea in frig”, spune Sorin Munteanu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 10 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 11 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 11 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 11 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 12 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 13 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 13 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 14 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 15 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 15 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE