Justitie

Răsturnare de situație în dosarul penal al clujenilor Neluțu Varga și Costel Călugăr!

O decizie neasteptata i-a șocat pe inculpații din dosarul cu retrocedările ilegale de păduri, prin care au fost trimiși în judecată Viorel Hrebenciuc și clujenii Costel Călugăr și Neluțu Varga (patronul CFR Cluj). Sentința de achitare a acestora va deveni definitivă, după ce procurorii și-au retras apelul prin care contestau decizia de fond. 

Nelu Varga (FOTO stânga) şi afaceristul turdean Costel Călugăr (FOTO dreapta) au fost trimiș în judecată pentru drepturile litigioase de la moştenitorul Vlad Sturdza. Viorel Hrebenciuc a fost achitat pentru spălare de bani. În schimb, fostul deputat al PSD a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Citește și: 

Clujenii Varga și Călugăr ACHITAȚI la Înalta Curte de Casație și Justiție. Avocatul Neamț: „Se mai face și dreptate”

Secția specială de investigare a magistraților (SIIJ), condusă de Gheorghe Stan, a retras luni apelul în dosarul de corupție în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanță, potrivit unui document depus azi la Înalta Curte. Gestul procurorilor confirmă că Varga și Călugăr au fost achitați pe bună dreptate de către complentul de fond. Procesul va continua pentru ceilalți inculpați din dosar, care au constestat prima sentință. 

Scurt istoric: 

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată. 

Astfel, Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său. 

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *