Politica

Rareș Bogdan se milogește de-un portofoliu, iar Cozmin Gușă îi suflă, nu prea subtil, în pânze

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat joi seară la Digi24 că va intra în Guvern doar cu portofoliu de ministru.

”Legat de prezența mea în guvern, am spus extrem de clar. Eu nu vin în guvern să ascut creioane, nu am nicio trebuință de a veni în guvern, pentru că sunt unul dintre europarlamentarii foarte activi și, zic eu, cu oarecare influență nu doar în grupul meu, fac treabă pentru România, deci eu nu țin să vin în guvern.

Dar dacă PNL consideră că prezența lui Motreanu, Bogdan, Bușoi, Turcan, Bolojan, Nazare, care o mai fi acolo, Falcă, e importantă în guvern și consideră că trebuie să vin de la Bruxelles, deși nu-mi convine să vin și să las lucruri nerezolvate aici, voi veni. Aici nu contează ce vrea Ciolacu, sau ce vrea Grindeanu, sau ce vrea Tudose sau Stănescu. Aici contează ce vrea PNL, pentru că noi ne impunem miniștrii.

Nu vin la Interne, am spus-o, la Apărare nu, că nu-i la noi, e la PSD. Eu nu vin la ascuțit creioane, asta să fie clar. Dacă cineva își închipuie că vin vicepremier fără portofoliu, înseamnă că nu mă cunoaște. Dacă vor să vin și au nevoie de mine, vin cu portofoliu de ministru, altfel, nu”, a declarat Rareș Bogdan.

Interesant este cum îi suflă-n batistuță celebrul ”analist” care se pricepe la toate li la nimic, Cozmin Gușă. Cică acesta vine cu ”detalii incendiare din culisele guvernării: doi miniștri sunt pe lista neagră. Se forțează eliminarea UDMR”

”Culisele ROTATIVEI. De la frica de Rareș Bogdan la păstrarea lui Grindeanu. Doi indezirabili pentru Ciolacu, ”austriacul” Popescu și incompetentul Novak. Bătaie mare pe locul demagogului Câciu.

PSD și PNL sunt frământate serios în această perioadă de luptele interne ce vizează schimbarea portofoliilor și a miniștrilor, iar UDMR trăiește politic extrem de incomod, deoarece este luată în calcul eliminarea formațiunii de la guvernare.

La PNL se consideră că plecarea lui Ciucă la președinția Senatului îl va lăsa fără autoritate efectivă în partid, iar în aceste condiții a revenit scenariul în care Ciucă să rămână în Guvern ca viceprim-ministru, preluând însă și un portofoliu puternic, de tip Armată sau Interne. Lucian Bode n-ar avea probleme cu păstrarea poziției de la MAI, însă Iohannis l-a condiționat cu rezolvarea în justiție a situației generate de acuzațiile de plagiat (treabă extrem de dificilă, deoarece este dependentă de justiția de la Cluj, acolo unde domină azi Florian Coldea, cel care i-a generat și problemele cu plagiatul). Cea mai mare agitație este iscată de gruparea europarlamentarilor de la Bruxelles, care dorește să-i impună pe Rareș Bogdan și Dan Motreanu în echipa guvernamentală. Prin suportul inclusiv a lui Vasile Blaga și Ilie Bolojan această grupare a dobândit influență mare în PNL, iar ofensiva mediatică a lui Bogdan le-a sporit anvergura publică. Alina Gorghiu vrea la Externe, iar protectorii ei vor susține tabăra care garantează funcția Alinei. Sebastian Burduja dorește să se mute la Finanțe, însă legăturile cu chinezii mijlocite de către un vechi pedelist, protector al său, i-au minat poziționarea în fața americanilor, ce nu l-ar mai dori nici măcar la Digitalizare. Iohannis, atent la semnalele SUA, a avansat deja numele lui Cosmin Marinescu ca viitor ministru de finanțe. Virgil Popescu este indezirabil pentru Ciolacu, ce-a anunțat acest lucru în interiorul coaliției, pomenindu-l și pe celălalt indezirabil, Eduard Novak de la UDMR. În cursa internă din PNL pentru Energie s-a înscris deocamdată doar Cristian Bușoi, ce nu și-a rezolvat încă problemele cu Qatarul.

La PSD situația nu pare atât de agitată ca la PNL, preocuparea lor fiind să mențină portofoliul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu, lucru cu care Ciucă a fost de acord deja, dar nu poate impune această soluție în rândul liberalilor. Așa s-a ajuns la soluția eliminării UDMR de la guvernare, sub pretextul viitorului joc suveranist al Coaliției, de fapt din nevoia de a elibera portofoliile de la Dezvoltare și Mediu, ce să fie date PNL pentru a compensa pierderea Transporturilor. Mihai Tudose este dorit la Economie în locul inexistentului Spătaru. Ministrul ce se agită cel mai tare este cel cu cele mai slabe rezultate, Adrian Câciu, ce forțează în mod disperat o soluție pentru sine, condiționând entitățile din subordine în scopul sprijinirii sale, lucru ce generează perturbări grave în activitatea guvernului. Gruparea lui Vasile Dâncu nu va obține nimic la rotativă, liderii PSD fiind nedumeriți de negocierile cu micile partide suveraniste pe care fostul ministru de la apărare le-a inițiat în ultima vreme, respectiv de inițiativa legislativă cu CSA Steaua. Gabriela Firea își va păstra portofoliul de la Familie, dar nu este sigură de susținerea PSD pentru candidatura la Primăria București, ea fiind așezată în scenariul perdant de ciorbă reîncălzită. Acesta e motivul pentru care Florentin Pandele încearcă să-i construiască un vehicul electoral pentru 2024, fiind inițiate negocieri în prima fază cu PPUSL și AUR.

UDMR nu-și schimbă miniștri dacă rămâne la guvernare, cu excepția lui Eduard Novak, ce este blamat public de lumea sportului românesc. Soluția eliminării UDMR din Guvern agită mult Budapesta, însă Viktor Orban nu are pârghii eficiente pentru a influența treburile la București, americanii fiind și ei extrem de atenți la posibilele presiuni subterane.

Acesta este tabloul momentului în interiorul Coaliției și prin prisma acestor situații trebuie să pricepeți viitoarele acțiuni și declarații din lunile următoare.”

În urmă cu aproximativ o lună, într-o emisiune a Alexandrei Păcuraru, la Realitatea TV, Cozmin Gușă și ceilalți oameni din platoul de filmare au creionat o teorie a conspirației conform căreia Rareș Bogdan este victima americanilor pentru că a îndrăznit să se ia de Bogdan Aurescu. Ministrul de Externe ar urma să fie, crede Gușă, personajul pe care americanii îl vor propulsa candidat la alegerile prezidențiale din 2024.

  • Iar Rareș Bogdan le-a mulțumit conspiraționiștilor din studio: „Zi de zi vorbiți despre patriotism, despre naționalism, despre România“

Cozmin Gușă, ajutat și de ceilalți, a început să înșire cunoscutele conspirații având ca temă Occidentul malefic, căruia i se înfundă în Ucraina și care e disperat, de aceea îl ia acum la țintă pe Rareș Bogdan. A rezultat o șaorma cu de toate, în care Gușă i-a băgat pe generalul Coldea, pe  hackerul Gucifer, pe Kovesi, pe diplomata americană Victoria Nuland, pe președintele Iohannis, pe Hellvig, pe procurori, pe jurnalistul Liviu Avram și mulți-mulți alții.

Ideea centrală a acestei conspirații promovate de Cozmin Gușă este aceea că Rareș Bogdan a căzut victimă unui atac lansat de Coldea și Kovesi, la comanda Victoriei Nuland. Pe parcurs, Gușă a început să încurce însă borcanele și ițele conspirației, promovând idei contradictorii. A spus despre Coldea și Kovesi că ei vor să ajungă de fapt la Iohannis și Hellvig, dar le stă în cale cu batista-i de aramă însuși Rareș Bogdan. Apoi a afirmat că, de fapt, stăpâna tuturor din România este diplomata americană Victoria Nuland (acum asistentă a Secretarului de Stat al SUA), care îi controlează pe Coldea, Iohannis, Băsescu, Bogdan Aurescu, Rareș Bogdan și toți ceilalți.

Păstrând aceeași linie a conspirațiilor care se bat cap în cap, Gușă a afirmat mai întâi că Bogdan Aurescu a fost atacat de BBC pentru că apără interesele statului român, apoi a spus că, de fapt, ministrul de Externe nu reprezintă România, el fiind controlat din exterior de americani, care vor să-l impună președinte pentru că e mai slab decât Băsescu și Iohannis.

La un moment dat, Alexandra Păcuraru și Cozmin Gușă au făcut apel deschis la Rareș Bogdan „să spui lucrurilor pe nume“, dar pentru că politicianul refuza să intre în acest joc s-a tras concluzia că e „într-o situație ingrată“, neputând să spună ce știe.

Cozmin Gușă: „Rareș, dacă nu ne spui ce se întâmplă cu adevărat… Știm că din cauză că i-ai atacat pe Aurescu și pe Burduja îți vin aceste lucruri“. Alexandra Păcuraru: „Rareș, spune lucrurilor pe nume! Totuși, oamenii cu care zici că ai o relație specială vor să te aresteze. Vei avea de suferit dacă nu vei spune“

Rareș Bogdan: Le mulțumesc tuturor, si invitaților și proprietarilor Realitatea Plus că permit acest gen de abordări, că zi de zi vorbiți despre patriotism, despre naționalism, despre România. Cozmin Gușă o să zică „ți-am spus, ți-am spus”. Într-adevăr, mi-a spus așa: „Vei fi folosit și dacă nu-ți faci o echipă, vei vedea că vor încerca să te împingă într-un con de umbră“. Ce mă deranjează este că atunci când au văzut că nu reușesc (…) pentru că am continuat să lupt și să-mi adun tot mai mulți adepți, au încercat o altă formulă. Sunt și alți lideri PNL în aceeași postură, poate că eu sunt mai vocal, dar sunt și alții care se opun transformării PNL într-o masă de manevră amorfă. Se spera să aleg calea exilului, precum Crin Antonescu.

Bogdan Comaroni: Când a zis că pe Bogdan Aurescu l-a pus în funcție statul, Rareș Bogdan s-a referit la „statul paralel”, dar ca om politic nu putea să o spună direct. În al doilea rând, Rareș deranjează și pentru că a luat poziție în chestiunea cu abuzul în serviciu, a spus că este o mizerie, că este scârbit. (…) Coldea, cel care dirijează statul paralel, are legături cu firmele sub acoperire ale SRI, multe dintre acestea au ca terți asociați și oameni politici, e o întreagă încrengătură, așa că prima reație ultrarapidă la atacul lui Rareș a fost să-l transforme în țintă.

Rareș Bogdan: „Eu știu un singur lucru, că PNL trebuie să rămână într-un parteneriat asumat cu șeful statului. Eu sper să nu fie așa, să nu fie o încercare de a rupe o punte între PNL și Iohannis“

Cozmin Gușă: Doi prieteni de-ai noștri pot fi martori că, în supărarea mea, în 2019, am spus că mă tem că te vor aresta colegii tăi din PNL, dar nu înainte de a te folosi. Martorii sunt Octavian Hoandră și Maricel Păcuraru. Maricel a fost cel care mi-a amintit săptămâna trecută de acest episod, poate avea și el niște semnale. (…) Rareș, te întreb dacă nu se poate interpreta acest atac la adresa ta, venit din presă, ca un atac direct la doi dintre conducătorii statului român, care se știe că sunt în relații foarte apropiate cu tine, mă refer la Klaus Iohannis și Eduard Hellvig?

Rareș Bogdan: Eu știu un singur lucru, că PNL trebuie să rămână într-un parteneriat asumat cu șeful statului. Eu sper să nu fie așa, să nu fie o încercare de a rupe o punte între PNL și Iohannis sau o încercare de a dovedi că și la vârful PNL există lideri care nu sunt așa cum se prezintă în spațiul public. (…) Cred că la un moment dat s-a încercat „adormirea” mea, unele chestiuni am înțeles că trebuie să le păstrăm în interiorul partidului, dar chiar și așa, cu relativa mea retragere, tot s-a văzut că am rămas printre cei mai cunoscuți și mai populari politicieni din PNL. Consider că am greșit când m-am lăsat convins să păstrez problemele din partid în spatele ușilor închise, să nu vorbesc în spațiul public.
(…)

Cozmin Gușă: (…) Noi nu putem să fim trași pe sfoară. Nu există absolut nicio legătură între pragul de 250 de mii de lei (pentru abuzul în serviciu – n. red.) și poziția ta și scandalul Otopeni. Dacă ți s-a pregătit ceva, s-a pregătit de mai multe zile. Nu știau procurorii ăia de acolo, că e scris în referatele lor, din nefericire, ei te-au pomenit acolo. A!, că i-o fi pus Coldea, că sunt tot ai lui Kovesi, habar n-avem, dar tu ești pomenit acolo, alături de alți oameni politici, colegi de-ai tăi, oameni de afaceri. Sunt și alții puși acolo gratuit. Dacă nu ne spui ce se întâmplă cu adevărat, atunci tot acest capital de simpatie pe care îl ai de când ai început să te bați cu Aurescu, care nu reprezintă România, el reprezintă statul paralel, cu cei din București, care vor să uzufructeze în continuare în folosul rezerviștilor, și bine faci. Noi știm ce se întâmplă. Știm că din cauză că i-ai atacat pe Aurescu și pe Burduja îți vin aceste lucruri. Poate vrei să faci o bătălie în partid. Nu are nicio legătură abuzul în serviciu și discutăm acum de abuz în serviciu, scula cea mai netrebnică a binomului statului paralel ca să aresteze oameni de afaceri sau oameni politici.

Gușă: „Este  ultimul dans la care mai este e invitat Rareș, acesta de acum. După acest dans nu va mai urma altul. Rareș nu poate avea altă trambulină decât acest scandal intern, în rest, cu PSD, UDMR, cu USR am văzut că evită, pe Ludovic Orban îl curtează. Dar cel vizat de această creștere este Aurescu, nu Rareș“

Alexandra Păcuraru: Rareș, spune lucrurilor pe nume! Totuși, oamenii cu care zici că ai o relație specială vor să te aresteze. Vei avea de suferit dacă nu vei spune.

Rareș Bogdan: Nu vrea nimeni să mă aresteze. Încercarea de copromitere a unui om nu se face cu chestii de genul ăsta. Din momentul în care mi-am permis să mă iau de un personaj (Bogdan Aurescu – n. red.), toată lumea a spus că am făcut referire la președinte. Nu, nu. O anumită parte din statul ăsta neorocit care vrea să controleze și politic. Nu știu. (…)

Alexandra Păcuraru: Sunt acele două personaje cele numite de Cozmin Gușă? Aurescu și Burduja?

Rareș Bogdan: Nu, n-are nicio legătură. Nu cred ca nici măcar Bogdan (Aurescu – n. red.) nu are. Am văzut de-a lungul timpului personaje care încearcă să fie slugarnici și încearcă să pună la punct, să compromită oameni cu care se dueleaza verbal, în spatiul public doar pentru a-i face un serviciu. (…)

Cozmin Gușă: (…) Rareș de astăzi trebuie să se numească Rareș paratrăznet, la fel cum Turcescu se numește Robert Gură de aur, ca l-a devoalat PNL statului paralel Liviu Avram, de la Adevărul. În mod normal, oamenii care se răzbună prin Rareș, mă refer la Iohannis și Hellvig, sunt cuplul de comici vestiți, ăștia sunt tragici, cei doi care se consideră nedreptățiți că au fost eliminați de la vârful puterii – Kovesi și Coldea – și au toate mijloacele la dispoziție ca să-l atace pe Rareș, neîndrăznind încă, Rareș le stă în drum, să-i atace pe Iohannis și Hellvig, pe care-i consideră responsabili că au plecat de acolo. Rareș a vorbit despre niște liberali aflați deja în dosare care vor urma, care nu sunt atât de gălăgioși ca Rareș, sunt mai discreți, îl lasă pe Rareș să se consume. El este într-o situație extrem de ingrată, nu poate să vorbească despre asta, poate pierde o oportunitate în politică, își alege drumul în politică la fel cum a făcut-o și în 2019. Vă dau trei nume dintre cele pe care el le-a pomenit, de lideri PNL care sunt deja prezenți în dosare, despre care procurorii întreabă în felul în care întreabă de Rareș Bogdan. Rețineți ce a spus Rareș, anume că cineva vrea să fure PNL, să-l subtilizeze în beneficiul personal. Cele trei nume care se află pe buzele procurorilor și în dosar sunt: Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte, președintele CJ Prahova, Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, și Lucian Bode, secretarul general al partidului, care e ministru de Interne. Ăștia trei vor urma, ăsta e pariul. Nu va fi arestat Rareș. Este eroul unui incident provocat din disperare. Rareș poate să piardă, dar nu va fi arestat. Dacă joacă. Singurul om politic din PNL de la care mai sunt ceva așteptări, că restul sunt praf toți, iar Boc, Bolojan, cu restul sunt în echipa lui Coldea, numai ei știu pe unde joacă, este Rareș Bogdan. Dacă el îi dezamăgește, nici 14% nu mai au cei din PNL, au mai puțin de 14%. Dacă el, de data asta, nu joacă și nu merge până la capăt, nu va mai căpăta credit. Este  ultimul dans la care mai este e invitat Rareș, acesta de acum. După acest dans nu va mai urma altul. (…) Într-adevăr, Rareș nu poate avea altă trambulină decât acest scandal intern, în rest, cu PSD, UDMR, cu USR am văzut că evită, pe Ludovic Orban îl curtează. Dar cel vizat de această creștere este Aurescu, nu Rareș. Rareș a fost introdus într-o chestie puturoasă cu o șpagă, , cu un om care a participat la șpagă, a parazitat. (…) Așa-zisul general în rezervă sau acoperit Cristian Bălan, care a tot stat pe lângă Rareș, iar el a fost arestat, e acum în arest la domiciliu, nu știm niciodată care e rolul unui operativ sau rezervist într-un scandal, pot să amorseze un scandal , pot fi vinovați, dar ei ies întotdeauna din acel scandal nevătămați pentru că au ce să spună despre alții. Este foarte complicat acest scandal. Nu-i face un serviciu, e o chestie sulfuroasă. Cel care a fost indicat, ridiculizat de ruși se numeste Bogdan Aurescu, cel care a fost atacat de BBC pentu că ține partea statului român, care secretizează niște lucruri, este Bogdan Aurescu. E limpede că se fac eforturi pentru creșterea lui Aurescu. (…) Eu nu mă mir ca să se prefere (la alegerile prezidențiale – n.red.) cineva mai slab ca Klaus Iohannis, de tipul Burduja sau Aurescu, niște oameni care, dacă sufli spre ei, pică în fund. În România se preferă unul mai slab ca Iohannis. Băsescu a fost foarte slab, Iohannis a fost mai slab decât Băsescu. Ei vor unul și mai slab decât Băsescu, și mai slab decât Iohannis.

Gușă: „America e într-o situație proastă legată de relaționarea cu Europa, din cauza războiului din Ucraina, care nu-i iese. E greu, rușii s-au aliat cu chinezii, o să vină și alții. Doamna Nuland, care vede de România, este responsabilă și cu războiul din Ucraina și atunci are un soi de stare disperată“

Alexandra Păcuraru: Cine sunt ei?

Cozmin Gușă: Eu îți dau un nume: Victoria Nuland. Are Băsescu numărul ei, si Bogdan Aurescu, Monica Macovei, în general oamenii lui Soros au numărul ei. Nuland e cea care are în grijă Ucraina și Moldova, este cea care se află în legătură operativă cu Coldea. Coldea are informații, nu atât putere, folosește informații pentru șantaj. (…) Nu uitați că Guccifer e din Arad, Coldea e din Arad. Guccifer a spart căsuța de e-mail a lui Hillary Clinton, i-a spart căsuța de e-mail lui Colin Powell, că Corina Crețu, europarlamentar, a fost iubita lui. La nivelul ăsta se lucrează. Cum să nu știe Coldea așa ceva? Americanii sunt interesați de asta. Miza e mult mai mare. 

Alexandra Păcuraru: Sper într-o Românie corectă, sper ca Coldea, Kovesi, Băsescu să fie anchetați.

Cozmin Gușă: Suntem în mijlocul unei asemenea lupte, informația ZiuaNews arată că resorturi din statul român vor să acționeze împotriva unora ca Coldea, să acționeze sau să negocieze. (…) România nu are șefi români. (…) Numele șefei noastre, a lui Rareș Bogdan, Edward Hellvig sau a lui Klaus Iohannis se numește Victoria Nuland. Face ce dorește în România. Oamenii șantajabili nu au putere, noi am avut doar oameni politici șantajabili. (…) Este jocul din care instituțiile statului își câștigă dreptul de a mai exista, de a fi parteneri de dialog, dar America e într-o situație proastă legată de relaționarea cu Europa, din cauza războiului din Ucraina, care nu-i iese. E greu, rușii s-au aliat cu chinezii, o să vină și alții. Doamna Nuland, care vede de România, este responsabilă și cu războiul din Ucraina și atunci are un soi de stare disperată și preferă să comunice legat de România și Moldova cu fel de fel de oameni pe care-i cunoaște bine. Și pe Băsescu îl cunoaște bine, dar nu mai are ce să facă cu el, îi cunoaște bine pe alde Florian Coldea, pe alde Laura Codruța Kovesi.

Exit mobile version