Politica

Rareș Bogdan, după întâlnirea lui Ciolacu cu Orban, a devenit ”în 30 de zile” și expert în politică externă: ”Ciolacu, atunci când se vede cu mine să pună capul jos și să recunoască că a greșit”

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, l-a criticat dur, sâmbătă, pe premierul Marcel Ciolacu pentru întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Ungariei, Viktor Orban. El i-a cerut să-și ia consilieri pe politică externă, pentru că nu a înțeles că i-a dat credit lui Orban. Băiatul creditat ulterior de toți cei pe care i-a terfelit la gazetă, inclusiv Emil Boc (mamă ce de flegme-și mai lua acesta de la Ziua de Cluj la început de mandat, până să înțeleagă ce înseamnă să dai un ban dar să stai în față), se pricepe la cum e cu creditarea politică. Cu AUR gâfâindu-le-n spate PNL-iștii au impresia că mai recuperează ceva dacă o coboară la nivelul securismului naționalist.

”Marcel Ciolacu să-și angajeze 3, 4 consilieri pe politică externă, să nu-și mai dea cu stângul în dreptul. (…) Doamna Odobescu (n.r. ministrul de Externe) a reacționat impecabil la vizita premierului Ungarie, o felicit încă o dată, este mai bărbată decât 10 bărbați din România”, a spus Rareș Bogdan, la Realitatea TV.

Europarlamentarul a spus că se va întâlni la începutul săptămânii cu premierul Ciolacu și că îi va transmite același mesaj.

”Am să-l întreb, domle, în direct, va fi față în față cu mine, la ședința pe fiscalitate. I-o spun cu drag, cu simpatie, cu dorința că oamenii vor să aibă un premier care înțelege mersul lumii.

Eu nu mă războiesc, eu îi vreau binele. Când se vede cu mine să pună capul jos și să recunoască că a greșit la întâlnirea cu Viktor Orban. (…) Eu îi sugerez și spre binele lui și al țării e de urgență obligatoriu să-și ia doi trei consilieri de politică externă și să-i consilieze și pe prostii din jurul lui”, a mai spus liberalul.

”MAE român mi-a zis să nu vorbesc despre unități teritoriale inexistente în România, dar noi n-am zis că Ardealul și Ținutul Secuiesc sunt teritorii românești”, a declarat Viktor Orban, sâmbătă, la Școala de Vară a maghiarilor de la Tușnad, după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Ungariei și-a începutul discursul vorbind despre ”durerile de cap” pe care ambele părți le au când vine vorba de temele pe care maghiarii le vor aborda la școala de vară:

”Dar anul acesta MAE român ne-a ajutat” a transmis ironic Orban, spunând că oficialii români i-au transmis un document oficial în care a fost rugat să nu abordeze sau să evite anumite subiecte

Acesta a continuat:

”Anul acesta, MAE din România, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a zis despre ce am voie să vorbesc, ce nu am voie și ce trebuie să evit. Într-un document oficial ne-au zis, vă fac cunoscut acest lucru. Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot atinge atingere: simboluri naționale, bine, putem să convenim asta. Dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești”, a spus premierul Orban.

Orban a mai spus că i s-a transmis să nu denigreze valorile occidentale:

”De exemplu, să nu punem în lumină proastă valorile occidentale. Valorile occidentale înseamnă migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că se pun ele singure. Și mai trebuie să evităm discursurile xenofobe sau cu tentă xenofobobă (…) Dacă președintele României vine în Ungaria și noi îl tot invităm atunci nu noi o să-i stabilim ce poate spune și despre ce subiect”, a mai spus acesta.