Analiza

Raportul lui Boc pe 2018 a văzut lumina zilei: mari realizări pe hârtie și investiții în proiecte care au avut abateri grave

Emil Boc și-a publicat deja raportul de activitate pe anul trecut. Peste 100 de pagini pline cu fotografii și (non)realizări care mai de care mai (ne)importante. Primarul ne prezintă proiecte care fie sunt doar pe hârtie, fie sunt atât de vechi încât nu mai impresionează pe nimeni, fie sunt cu nereguli. 

Una dintre realizările municipalității care apare în raport este alocarea de fonduri pentru diverse evenimente și festivaluri. Boc se laudă cu sprijinirea TIFF, deși Curtea de Conturi a semnalat anul trecut că finanțarea TIFF este o abatere întrucât festivalul înregistrează profit. În anul 2016, Primăria a alocat 1,1 milioane lei pentru festivalul de film. Despre acest lucru, în auditul Curții de Conturi s-a notat că este vorba despre „acordarea nelegală de finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii, în condiţiile în care acestea au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit”. 

O altă investiție cu care se laudă Boc este modernizarea flotei Companiei de Transport Public. Potrivit documentului, au fost cumpărate 75 de autobuze Mercedes şi 11 autobuze electrice. Primarul a ținut să menționeze că municipiul Cluj-Napoca este primul oraș din România în care circulă autobuze electrice și că Primăria a primit Premiul pentru Eficiență energetică datorită autobuzelor electrice. 

Chit că Boc nu a suflat o vorbă despre abaterile constatate de inspectorii Curții de Conturi, vă reamintim noi că cea mai mare abatere înregistrată în 2016, de peste 25 milioane lei, au reprezentat-o plăţile făcute de Primărie, în 2016, către Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA, „sub formă de transferuri pentru investiţii, fără respectarea cadrului legal aplicabil”. 

În raport mai apar proiecte care sunt doar pe hârtie – modernizarea Parcului Feroviarilor, concursuri pentru reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu, amenajarea malurilor Someșului și Turnul Pompierilor care a ajuns în faza de execuție a lucrărilor. În acest ultim caz, s-au montat schele, s-a închis strada și cam atât. 

Piața Unirii, un proiect vechi de aproximativ 10 ani, apare în raportul de activitate. Cu toate că ar fi trebuit finalizate demult lucrările, abia anul trecut s-a săvârșit „minunea”.

„A fost finalizată amenajarea Pieţei Unirii – etapa 2, Reabilitarea Pieţei Mihai Viteazu şi lucrări de consolidare, restaurare și conservare pentru statuia ecvestră a domnitorului”, scrie în raport. Modernizarea Pieței Mihai Viteazu a fost promisă de ani buni, dar abia anul trecut s-au făcut câteva lucrări, care au fost încheiate cu o întârziere de peste două luni. 

Primarul se laudă și cu modernizarea podurilor, deși este clar că și aceste proiecte sunt doar pe hârtie. 

„Pentru Podul Garibaldi proiectul este realizat, procedura pentru licitaţia de execuţie lucrări fiind în derulare. Primăria intenţionează să realizeze un nou pod peste Someş în zona podului de cale ferată (străzile Oaşului – Răsăritului) şi este în curs de realizare studiul de fezabilitate. De asemenea, este în curs de derulare licitaţia pentru lucrările de execuţie necesare pentru repararea Nodului N (Mănăştur)”, scrie în raportul de activitate. 

Edilul șef se laudă și cu proiectul centurii metropolitane care a fost deblocat. Nu a uitat nici de parkingurile, care sunt tot pe hârtie. De exemplu, parkingul Negoiu despre care Boc vorbește în raport a fost finalizat la 5 ani de la începerea lucrărilor. 

„În ultimul an, municipalitatea a creat 814 de noi locuri de parcare în toate cartierele oraşului şi în zona centrală (incluzȃnd parkingul Negoiu-Mehedinţi cu 372 de locuri), prin identificarea şi amenajarea potrivită a locurilor virane, reorganizarea spaţiilor existente, cu protejarea spaţiilor verzi şi amenajarea zonelor de acces, ca urmare a propunerilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ca rezultat al activității de teren a inspectorilor de zonă”, se arată în document. 

Boc s-a declarat mulțumit de modul în care a decurs deszăpezirea în această iarnă. Nici nu mai trebuie precizat cum a arătat orașul la mijlocul lunii decembrie. 

„Lucrările de salubrizare stradală s-au desfăşurat pe două sectoare pe un număr de 680 de străzi, Primăria urmărind zilnic lucrările executate şi îndeplinirea indicatorilor de performanţă”, scrie în raport. 

În document, scrie și despre faptul că „în această perioadă s-au executat lucrări de curăţare, igienizare şi decolmatare a cursurilor de apă de pe raza municipiului la pârâurile Becaş, Zapodie, Lomb, Calvaria, Nadăş, Valea Chintăului şi la Canalul Morii”. Iată cum se prezenta Nadășul în toamna anului trecut:

Citește și:

Pârâul Nadăș, acoperit cu o mâzgă unsuroară și presărat cu deșeuri de toate felurile. Primăria ignoră cursurile de apă din oraș – FOTO și VIDEO

Primarul a îndrăznit să scrie despre „realizările” de la Pata Rât, unde „funcționează o unitate mobilă în care se desfășoară activități educative pentru copiii care locuiesc în zona rampei de gunoi, reprezentând în fapt o formă de extindere a serviciilor acordate în Centrul de zi „Țara Minunilor”. În susţinerea acestor activităţi, sunt alocate sume de la bugetul local pentru hrana celor 120 de copii care sunt cuprinși în programele socioeducaţionale ale Fundației Dezvoltarea Popoarelor, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și Fundației Proroma. De asemenea, s-a asigurat funcţionarea cabinelor cu dușuri și toalete pentru comunitățile din Pata Rât, iar pe strada Cantonului s-au asigurat toalete ecologice. Pentru facilitarea transportului copiilor dinspre Pata Rât spre școlile din municipiul Cluj-Napoca s-au introdus autobuze cu program special”.

Ceea ce face Primăria pentru romii de la Pata Rât este o picătură într-un ocean. Oamenii trăiesc în continuare în condiții mizere. Toaletele ecologice despre care vorbește Boc sunt cam invizibile. Strada Canton este împânzită în continuare de gunoaie, deși oamenii au solicitat de nenumărate ori să fie ridicate mormanele de deșeuri din spatele barăcilor. 

În raport sunt precizate și articolele pozitive despre Cluj care apar în presa internaţională. Există unele guri rele care spun că acele articole ar fi plătite. 
Ce a mai făcut Primăria anul trecut? A inventariat niște statui, clădiri și monumente. Boc a ținut să menționeze acest lucru în raportul de activitate. Mai aflăm din document și că funcționarul public virtual „Antonia” a început să lucreze pentru clujeni. Cu mici rateuri și probleme, precizăm noi. 

Acestea fiind spuse, iată cuvântul de încheiere al primarului Emil Boc: 

„Cu un an 2019 care ne așteaptă cu provocări atât la nivelul comunității noastre, cât și la nivelul familiei europene din care facem parte, reperele pe care ne putem baza sunt cele simple, universale și fundamentale: munca, încrederea în celălalt și colaborarea”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version