In vizor

Raportul Guvernului confirma abuzurile la care a fost supus agentul Todea de sefii Politiei clujene

Raportul Corpului de Control al Guvernului, intocmit in urma anchetei efectuate la IPJ Cluj, cu privire la gestionarea situatiei agentului de politie Sergiu Todea, arata grave incalcari ale legii de catre sefii Politiei clujene. Politistul, care s-a aflat in conflict cu adjunctul IPJ Cluj, comisarul-sef Cristian Pintea, a fost supus mai multor abuzuri din partea superiorilor sai. Motivul: Todea a “indraznit” sa il opreasca in trafic pe comisarul-sef Pintea in momentul in care nu a acordat prioritate pe trecerea de pietoni. Campania de discreditare dusa de IPJ Cluj la adresa politistului Todea a mers pana acolo incat sotia comisarului Pintea, Ioana Pintea, a sesizat Agentia Nationala de Integritate sa ii verifice agentului Todea averea dobandita.

Scandalul imens in care se afla IPJ Cluj a pornit de la o intamplare petrecuta in 2010. Atunci, un simplu agent de politie rutiera, Sergiu Todea, l-a oprit in trafic pe adjunctul sefului IPJ Cluj, comisarul-sef Cristian Pintea. El conducea, la acea data, un BMW seria 5, iar pe inregistrarea video se vede clar cum Pintea nu a acordat prioritate unui pieton.

De la aceasta intamplare, arata Corpul de control al Guvernului, a pornit o adevarata campanie de discreditare a agentului de politie Sergiu Todea. S-a ajuns pana acolo incat sotia comisarului Todea a facut plangere la ANI, careia i-a cerut sa verifice averea dobandita de agentul de politie.

Din start, se arata in raport, agentul Sergiu Todea l-a oprit in trafic pe buna dreptate pe comisarul-sef Cristian Pintea.

“Se impune precizarea ca oprireau autoturismului condus de catre comisarul-sef de politie Pintea Cristian Dan a fost motivat de nerespectarea de catre acesta a unor norme de circulatie rutiera”.

Trei sanctionari, 11 vizite la psiholog

In raport se mai arata ca agentul Sergiu Todea a fost sanctionat disciplinar de trei ori de catre conducerea IPJ Cluj. In 19 aprilie si 25 mai 2011 cu mustrare scrisa pentru “neglijenta manifestata in indeplinirea dispozitiilor primite de la sefii ierarhici”, respectiv “comportament necorespunzator in serviciu”. In 19 ianuarie 2012, a fost sanctionat cu “trecerea intr-o functie inferioara respectiv de agent III” pentru “neglijenta manifestata in indeplinirea dispozitiilor primite de la sefii ierarhici”.

Alte masuri, luate de IPJ Cluj fata de agentul de politie au fost trimiterea acestuia la evaluare psihologica, in mod repetat.

“Evaluarea psihologica a fost realizata ca urmare a raportului intocmit de comisarul-sef de politie Goia Florin, seful nemijlocit al agentului de politie, prin care acesta a sesizat faptul ca agentul se simte tracasat si hartuit de catre lucratorii Biroului control intern, fiind interpelat in mod repetat de acestia in legatura cu cercetarea prealabila ce se desfasoara impotriva sa”.

Agentul a fost de 11 ori la psiholog, rezultatul evaluarii finale fiind “fara probleme de natura psihologica evidente”.

Sotia comisarului Pintea l-a “parat” pe Todea la ANI

Din acelasi raport mai reiese faptul ca IPJ Cluj a cerut, printr-un email trimis de Ioana Pintea, sotia adjunctului IPJ Cluj, Cristian Pintea, ca Agentia Nationala de Integritate sa verifice averea dobandita de politistul demisionar.

Raspunsul ANI cu privire la aceasta sesizare este urmatorul:

“Inspectoratul de Politie Judetean Cluj a inaintat ANI petitiile remise spre verificare IPJ Cluj adresate prin mail de la adresele de email xeniamatyans@yahoo.com si pintea_ioana@yahoo.com “. Ioana Pintea este nimeni alta decat sotia adjunctului IPJ Cluj Cristian Pintea.

Ca urmare a acestei sesizari facuta in numele IPJ Cluj, ANI a declansat procedura de evaluare a averii dobandite de catre Sergiu Todea. La data controlului facut la IPJ Cluj de catre corpul de control al Guvernului, procedura de evaluare a averii era inca in desfasurare.

Campanie de discreditare marca IPJ Cluj

Corpul de control al Guvernului arata, negru pe alb, cum Politia Romana a incercat sa musamalizeze abuzurile la adresa agentului Sergiu Todea.

“Se constata ca, la nivelul IPJ Cluj, s-a actionat cu dubla masura, respectiv unele petitii trimise prin email au fost clasate ca anonime (cele care faceau referire la abuzurile conducerii IPJ Cluj fata de politist, n.r.), in timp ce petitiile trimise prin email care faceau referire la posibile incalcari ale prevederilor legale de catre agentul sef Todea Sergiu au fost luate in considerare, fiind sesizata Agentia Nationala de Integritate”.

IPJ Cluj a incercat prin toate metodele sa il discrediteze pe agentul Todea. Relevant in acest sens este o intamplare, din 2010, cand un sofer oprit in trafic de Todea pentru conducerea unui autoturism peste viteza legala,  a acuzat ca a fost agresat verbal de Todea. Soferul ar fi incercat sa intimideze echipajul de politie prin apelarea telefonica a sefului Serviciului rutier, comisarul-sef Alexandru Muresan.

Ulterior, biroul control intern a dispus clasarea plangerii, pe motiv ca nu se poate stabili vinovatia agentului.

Surprinza, insa! La raportul din 2010 a fost adaugata o rezolutie olografa,  un an mai tarziu, in octombrie 2011, cu urmatoarea precizare: “In urma reanalizarii plangerii dispun sesizarea Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj”.

“Este evidenta preocuparea conducerea IPJ Cluj de a prezenta intr-o maniera negativa situatia disciplinara a agentului Todea Sergiu, chiar daca unele fapte imputate nu fusesera confirmate”, se arata in raportul Corpului de control.

Todea, caracterizat “integru profesional”

Agentul de politie Sergiu Todea a fost caracterizat ca fiind “integru profesional si rezistent la actele de coruptie”  de catre sefii sai nemijlociti. Politistul a fost angajat, in perioada 2002-2013 la IPJ Cluj. Dupa lupta avuta cu conducerea IPJ Cluj, din 2010 incoace, agentul de politie si-a dat demisia, anul acesta.

Cazul lui a ajuns pana la primul ministru Victor Ponta, care si-a trimis la IPJ Cluj Corpul de control.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *