Rautacisme

Raportul de evaluare a Poliției Locale pentru anul 2020 va fi prezentat în fața Consiliului Local – polițiști fără mască, obiective nerealiste și multe amenzi

Raportul de evaluare a activității Direcției Generale Poliția Locală Cluj-Napoca pentru anul 2020 urmează a fi prezentat în ședința de Consiliu Local din 22 februarie 2021. Ziar de Cluj a spicuit din acest raport câteva fragmente și puncte interesante:

Lupul, paznic la oi

Printre altele, în anul pandemic 2020, potrivit raportului, „acțiunile desfășurate (de Poliția Locală – n.r.) au vizat respectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție, cu scopul de a limita răspândirea virusului prin măsurile impuse de către C.N.S.U. (respectarea distanțării sociale, obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, respectarea măsurilor în cazul persoanelor carantinate sau aflate în izolare)”.

Cu toate acestea, Ziar de Cluj a semnalat faptul că au existat și polițiști locali care, în exercițiul funcțiunii, nu au respectat obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, conform normelor legale. În 18 decembrie 2020, primarul Emil Boc a postat pe pagina sa de Facebook două fotografii cu polițiștii locali din subordinea sa, într-una dintre ele unul dintre polițiști purtând masca sub nas, purtarea necorespunzătoare a măștii reprezentând o încălcare a legii.

Citiți mai multe detalii în articolul de mai jos:

Emil Boc a postat o fotografie cu un polițist local cu masca sub nas, în timp ce amenda un clujean. La sesizarea Ziar de Cluj, poliția l-a amendat pe polițistul local

Fără mască, în autobuz, pe model AUR

La pagina 5 a raportului, putem citi:

„Pe parcursul anului 2020 polițiștii locali din cadrul Direcției Ordine Publică și Trafic Rutier au acționat zilnic pe raza municipiului Cluj-Napoca, în patrule independente și patrule mixte în colaborare cu Poliția municipiului Cluj-Napoca, pentru verificarea respectării de către populație a măsurilor dispuse de către autorități cu privire la prevenirea și limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus COVID-19 (patrulări în zonele aglomerate, magazine, parcuri, verificări la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare/carantină, transportul hranei persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu, alte activități specifice).

Fotografia atașată sub  textul raportului ne înfățișează și un polițist local fără mască, în autobuz, activitate care se poate încadra, probabil, la „alte activități specifice” politicienilor AUR, cunoscuți pentru ochelarii de gură transparenți pe care îi poartă pe post de mască:

Inovator, polițistul local clujean poartă în autobuz doar o vizieră:

Obiective nerealiste

Potrivit raportului de evaluare a activității Direcției Generale Poliția Locală Cluj-Napoca pentru anul 2020, activitatea „s-a axat pe realizarea obiectivelor propuse la începutul anului”.

Poliția Locală a avut, pentru anul 2020, și câteva obiective nerealiste, greu sau imposibil de realizat:

– „Creșterea încrederii populației în Poliția Locală” (în condițiile în care polițiștii locali din Cluj-Napoca sunt percepuți drept ridicători de mașini – 5007 autovehicule au fost ridicate în 2020, amendatori de vârstnice care vând pătrunjel, drept indivizi care pun fluturași cu amenzi în parbrizele mașinilor șoferilor disperați că nu au unde parca, acestea fiind cele mai vizibile activități, unele care nu sunt de natură a crește încrederea populației în Poliția Locală)

– „Asigurarea fluenței traficului rutier” (pandemia, cu restricțiile impuse, le-a luat-o înainte polițiștilor care nu au mai prea avut ce fluidifica, traficul fiind în Cluj permanent unul de weekend, în condițiile închiderii multor activități economice și sociale)

– „Asigurarea unui mediu curat în vederea creșterii calității vieții cetățenilor” (în cartiere, tot la 2 metri calci într-un rahat de câine, uneori de om, și găsești gunoaie aruncate la tot pasul)

– „Respectarea cu strictețe a normelor cu privire la construcții” (șantierele din Cluj-Napoca nu respectă niciun fel de norme de salubritate, camioanele și utilajele ducând pe străzi molozul și praful care ni se depun mai apoi în case și în plămâni; în Cluj se construiesc în draci, cu și fără autorizație, blocuri între blocuri, balcoane peste trotuare, clădiri ce sfidează estetica și specificul zonei ș.a.m.d.)

O producție excelentă de amenzi la hectar

Activitatea polițiștilor locali în anul 2020 a fost una deosebit de productivă financiar. „Prin activitățile zilnice și cu ocazia acțiunilor desfășurate au fost constatate și aplicate un număr de 50 453 sancțiuni contravenționale în valoare de 12 074 126 lei. Suma încasată a fost de 3 059 066 lei.

În orașul ”smart”, cu cea mai bună calitate a vieții, în 2020 au fost constatate 2 139 fapte de cerșetorie, 3 251 fapte de tulburarea ordinii publice, 664 depășirea nivelului de zgomot, 438 depozitări ilegale. „Sub deviza «Nicio persoană nu doarme sub cerul liber» au fost identificate 18 adăposturi improvizate, 266 persoane fără adăpost și 440 persoane care apelau la mila publicului.”

Pe hârtie, raportul de activitate pentru anul 2020 semnat de către directorul general al Poliției Locale, Marcel Bonțidean. arată bine. Pe teren însă activitatea Poliției Locale se vede prea puțin, la modul concret. Clujul e plin în continuare de construcții ridicate la „gri” din punct de vedere legal, de gunoaie, de cerșetori, de mici infractori de care nu se ocupă nimeni. Anul 2021 ar putea începe cu aceste obiective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version