In vizor

Rampele neconforme de gunoi din Câmpia Turzii și Dej sunt tot neînchise, la șase ani de la termenul oficial de “lichidare”. Deșeurile locuitorilor sunt transportate la sute de kilometri distanță

La șase ani de când trebuiau să fie închise toate rampele de gunoi neconforme din județul Cluj, Consiliul Județean a ajuns abia la etapa revizuirii acordului de mediu pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare închiderii și ecologizării depozitelor de deșeuri din Câmpia Turzii și Dej. Revizuirea acordului de mediu face parte din toată etapa de proiectare, care a fost estimată la o durată de patru luni. Abia anul viitor, vor fi închise, bineînțeles dacă se vor respecta toate dead-line-urile.

Între timp, gunoiul din Câmpia Turzii de exemplu este transportat la sute de kilometri distanță, totul pe banii orașului. 

“Acum, sincer nu știu în ce etapă s-a mai ajuns cu închiderea rampei neconforme pentru că este treaba Consiliului Județean. Noi sperăm să se deschidă cât mai repede CMID-ul ca să nu mai ducem gunoiul în Odorheiul Secuiesc, cum se întâmplă acum”, a declarant Dorin Lojigan, primarul din Câmpia Turzii. 

În aprilie 2018, conducerea Consiliului Județean Cluj anunța că a fost emis ordinul de începere a lucrărilor de închidere a depozitului din Dej. Aceasta, după ce în 2015 a fost rezilitat contractul de închidere și ecologizare a depozitelor neconforme de la Câmpia Turzii şi Dej. Contractul a fost atribuit asocierii S.C. Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH, însă, firmele câştigătoare au cerut suplimentarea valorii lucrărilor cu 6.150.000 de lei, dar conducerea ConsiliulUI Judeţean a refuzat şi a reziliat contractul.

„În ceea ce priveşte activităţile ce urmează a fi efectuate pentru închiderea depozitelor neconforme din Câmpia Turzii şi Dej, în suprafaţă totală de 71.812 mp, cele de proiectare vor consta în elaborarea de studii geo şi topo, obţinerea autorizaţiilor, avizelor şi acordurilor necesare, elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, revizuirea Acordului de mediu în concordanţă cu soluţiile tehnice propuse de viitorul contractor, elaborarea planului de întreţinere post-închidere, etc. În acelaşi timp, lucrările de execuţie vor viza, în principal, profilarea şi reconfigurarea depozitelor şi, respectiv, acoperirea cu un strat de pământ peste care se va realiza o înierbare a întregii suprafeţe. Totodată, vor fi efectuate lucrări de drenaj, drumuri de acces, sisteme de colectare a apelor pluviale, precum şi alte categorii de lucrări necesare închiderii gropilor neconforme aferente fiecărui amplasament“, precizează reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj. 

Proiectarea constă în realizarea de studii geo și topo, obținerea autorizațiilor, avizelor și acordurilor necesare, elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, revizuirea acordului de mediu în concordanță cu soluțiile tehnice propuse de contractor, elaborarea planului de întreținere post-închidere etc.

Lucrările de execuție vor viza, în principal, profilarea și reconfigurarea depozitului și, respectiv, acoperirea cu un strat de pământ peste care se va realiza o înierbare a întregii suprafețe. Totodată, vor fi efectuate lucrări de drenaj, drumuri de acces, sisteme de colectare a apelor pluviale, precum și alte categorii de lucrări necesare închiderii gropii neconforme de pe acest amplasament. 

Între timp, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor a ajuns doar la stadiul de 39%. 

Citește și:

În 7 ani, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor a ajuns la stadiul 39%. E nevoie de încă 10 ani să ajungă la 100%?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *