In vizor

Rampa ecologică de gunoi e în șantier de 8 ani, iar gunoiul clujenilor e trimis în toată țara. Nu mai e suficientă depozitarea în Oradea, acum urmează Mureș

Gunoiul municipiului Cluj-Napoca nu mai are loc pe rampa temporară de la Pata Rât așa că municipalitatea îl trimite în județele vecine. O parte din deșeuri sunt trimise deja în Oradea, iar acum urmează să ajungă 2000 de tone de gunoi/lună și la rampa din Sânpaul, județul Mureș. Și Consiliul Județean Cluj urmează să aprobe, săptămâna viitoare, delegarea gestiunii activităților de colectare, transport și transfer deșeuri din același motiv pentru care Primăria trimite gunoiul în altă parte: Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) nu este gata. 

Consiliul Județean Mureș a aprobat în ședința de vineri depozitarea de deșeuri provenite din Cluj-Napoca la rampa din Sânpaul. Urmează să fie trimise în Mureș 2000 de tone de gunoi în fiecare lună. Înțelegerea între cele două entități va fi valabilă timp de 8 luni. 

„Cantitatea totală de deşeuri primită din municipiul Cluj-Napoca este acceptată la depozitare doar în completarea cantității din aria de delegare până la atingerea cantității de 188.843 tone/an – cantitatea totală estimată la nivelul contractului nr. 12 I /18920/486/07.10.2016; deşeurile care urmează a fi acceptate la depozitare de la municipiul Cluj-Napoca trebuie să fie conforme cu cerinţele stipulate în autorizaţiile emise pentru depozit, în special autorizaţia de mediu; nu vor fi acceptate deşeuri provenite din depozite istorice”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de CJ Mureș. 

Printre motivele pe care Primăria Cluj-Napoca le-a invocat în vederea semnării acestei colaborări cu CJ Mureș este faptul că „proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj nu este finalizat, respectiv Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Feleacu nu este încă funcţional, estimându-se faptul că acesta va fi pus în funcţiune peste 8-10 luni”.

De asemenea, depozitarea deşeurilor din Cluj-Napoca se realizează începând cu anul 2015 pe o platformă de stocare temporară aflată în administrarea R.A.D.P. Cluj-Napoca. 

Tot din cauză că CMID nu este gata, Consiliul Județean Cluj urmează să aprobe delegarea activităților de gestiune a deșeurilor în cadrul Proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj”. Potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu Județean, „acest proiect a întârziat din cauze obiective (în primul rând datorită prelungirii lucrărilor la instalațiile de gestionare a deșeurilor, fără de care sistemul nu poate funcționa), în anul 2018 au fost inițiate demersurile pentru revizuirea documentelor necesare delegării activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor menajare de către ADI ECO-METROPOLITAN CLUJ, în numele și pe seama UAT-urilor membre”.  

Potrivit documentului citat, motivele care au stat la baza necesității actualizării documentațiilor anterior aprobate sunt: modificări datorate schimbării datelor de intrare luate în calcul la elaborarea documentațiilor. Acestea se datorează, pe de o parte, trecerii a aproape 10 ani de la datele de intrare utilizate inițial, Studiul de oportunitate aprobat în 2014 folosind datele de intrare ale Studiului de fezabilitate aferent Proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj”, proiect finanțat prin POS Mediu. În acest sens, datele de intrare (referitoare la populație, cantități de deșeuri generate) au fost modificate utilizând ultimele date disponibile furnizate de INS și Agenția pentru Protecția Mediului Cluj. Pe de altă parte, deloc nesemnificativ, datele aflate în prezent la dispoziție (raportările operatorilor de salubritate) sunt mult mai aproape de realitate decât estimările utilizate la calculele inițiale de generare a deșeurilor, care se bazau pe estimări, nu pe cântăriri de cantități de deșeuri. Astfel, modificarea datelor de intrare nu reprezintă doar o actualizare cu date recente, ci și o metodă de estimare a proiecției de deșeuri generate mult mai aproape de realitate.

De asemenea sunt invocate modificări semnificative legislative, cu impact asupra aspectelor tehnice, instituționale și financiare ale delegării. 
Proiectul de hotărâre de Consiliu Județean va fi supus votului consilierilor județeni în ședința de săptămâna viitoare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *