In vizor

Rampa de la Pata Rat e inchisa. Ce se intampla cu gunoaiele din Cluj?

De ieri, platforma de stocare temporara de la Pata Rat este inchisa, o adevarata problema pentru primariile din judet. In timp ce primarii dau vina pe Consiliul Judetean Cluj pentru blocarea proiectului de construire a rampii ecologice din Feleacu, fiecare edil cauta solutii pentru depozitarea gunoaielor.

Incepand cu 25 iunie de la ora 24.00, platforma de stocare temporara de la Pata Rat si-a incetat activitatea de depozitare a deseurilor. Platfoma de stocare temporara este incarcata la cantitatea maxima autorizata, iar acest lucru, va duce, inevitabil, la o situatie neplacuta: gunoaie pe strada.

Ce solutii au gasit primarii din judet? Deocamdata le cauta, insa nu uita sa fie suparati pe situatia creata si arata cu degetul catre Consiliul Judetean Cluj, institutia care implementeaza proiectul de amenajare a Centrului de Management Integrat al Deseurilor. Goapa ecologica din Feleacu ar fi trebuit sa functioneze, cel putin cu prima celula, insa in acest moment proiectul este blocat si nu exista sanse sa fie gata mai repede de sfarsitul acestui an (in cele mai optmiste predilectii).

Pe de alta parte, Legea 211/2011 privind regimul deseurilor arata ca autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele obligatii: ”asigura si raspund pentru colectarea separata, transportul, neutralizarea, valorificarea si eliminarea finala a deseurilor, inclusiv a deseurilor menajere periculoase, potrivit prevederilor legale in vigoare; asigura spatiile necesare pentru colectarea separata a deseurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecarui tip de deseu, precum si functionalitatea acestora”. Cu aceasta lege in buzunar, cei de la Consiliul Judetean Cluj se apara, si sustin ca nu sunt raspunzatori pentru depozitarea gunoaielor din orasele si localitatile judetului.

Cele doua societati de salubritate din Cluj-Napoca, Branter-Veres si Rosal, se pare ca au gasit o solutie temporara de depozitare pe rampa din Alba Iulia.

Brantner-Veres, care ridica gunoaiele din Feleacu si Cluj-Napoca, va duce de acum deseurile pe rampa de gunoi de la Alba-Iulia, ne-a declarat o sursa din interiorul companiei. Totusi, si aceasta solutie este doar una provizorie, de o luna-doua. Si cei din Turda vor depozita la Alba Iulia, dupa cum sustine primarul Tudor Stefanie.

In acelasi timp, la Campia Turzii inca nu s-au gasit solutii.

“Nu as putea sa va dau un raspuns acum, am lipsit cateva zile, am avut niste probleme de sanatate”, spune primarul din Campia Turzii, Ioan Hanga.

Aici, primaria are contract cu Compania de Salubritate Campia Turzii.

“Nu e treaba noastra sa gasim astfel de solutii, ar fi trebuit sa fie gata groapa de la Feleacu.  Acum ne descurcam cum putem”, completeaza primarul.

Directorul Companiei de Salubritate Campia Turzii, Paul Cimpean, spune ca pana acum nu s-au gasit solutii de depozitare.

“Momentan nu am gasit solutii, gunoaiele sunt in stoc. Am inteles ca la Alba Iulia ar fi o rampa disponibila. Speram sa rezolvam sa-l sa-l ducem undeva”. Cimpean crede de vina pentru aceasta situatie sunt cei care implementeaza proiectul european de amenajare a Centrului de Management Integrat al Deseurilor, in speta Consiliul Judetean Cluj.

“O sa depozitam gunoiul in fata Consiliului Judetean Cluj”, glumeste primarul din Gherla, Marius Sabo. Edilul spune ca municipiul pe care il conduce se poate descurca “o vreme”, pentru ca are propria groapa de gunoi. “Deocamdata functionam la Gherla, pana ne inchide Garda de Mediu. Nu stie nimeni ce o sa se intample, e o nebunie totala”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

Pe de alta parte, in judetul Cluj exista si orase care nu sunt afectate de inchiderea rampei de la Para Rat. Primarul din Huedin, spune foarte relaxat ca “noi n-am avut nicio treaba cu Clujul, noi ducem gunoiul la Alesd (judetul Bihor, n.r.)”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version