Politica

Raluca Turcan și restul găștii liberale se pregătesc să anuleze, pe șestache, prima lege cu adevărat europeană care i-ar fi ajutat pe cei mai săraci români

Lipsa de grijă și de interes a guvernanților față de cei mai nefericiți români este dovedită încă o dată. Indiferent de culoarea politică, politicienii și-au urmărit de fiecare dată, mai întâi propriul interes și abia apoi și-au întors privirea către electorat, căruia i-au aruncat firimituri de la masa lor, a bogaților. Mai jos, vă prezentăm un exemplu clar, strigător la cer, de care se fac vinovate multe guverne, nu doar cel de acum. Ce face însă Guvernul PNL de acum este să pună cireașa pe coliva săracilor din România. Să vedem, așadar, despre ce este vorba și de ce Raluca Turcan, ministrul Muncii și restul găștii liberale sunt total dezinteresați să dea o mână de ajutor păturilor sociale nevoiașe.

Pe scurt, lucrurile stau în felul următor: în 2016, a fost votată Legea Venitului Minim de Incluziune, o lege pe model european, prima lege care ar fi putut să îi ajute, cu adevărat, pe cei aflați la nevoie. Niciun guvern care s-a perindat la conducerea țării din 2016 până acum nu a binevoit să adopte această lege. Acum însă, într-un mod pervers, Ministerul Muncii se pregătește să o anuleze definitiv.

Pe larg, povestea este în felul următor: Legea Venitului Minim de Incluziune a fost votată în 2016 și prevede, printre altele, posibilitatea de a cumula venituri realizate din muncă cu ajutorul social. Aceasta înseamnă că o persoană nu își pierde ajutorul social dacă se angajează, dar realizează venituri sub un anumit prag.

În momentul de față, atunci când un beneficiar de ajutor social se angajează, el își pierde ajutorul social.

Deși a fost adoptată încă în 2016, Legea Venitului Minim de Incluziune nu se aplică nici azi. Nu se aplică, dar se pare că le stă ca un nod în gât liberalilor. Așa că, actualukl Guvern PNL a găsit soluția: într-un proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, au strecurat la finalul legii o șopârlă, care spune că Legea Venitului Minim de Incluziune se abrogă la intrarea în vigoare a prezentei legi. Legea respectivă a fost în dezbatere publică până în 4 februarie.

Proiectul de lege care anulează Legea Venitului Minim Garantat poate fi citit AICI. 

Ce spune Legea Venitului Minim de Incluziune

Legea Venitului Minim de Incluziune aduce împreună toate lucrurile utile în asistență socială cu care dreapta și stânga mainstream din Europa de Vest sunt de acord: cumularea de beneficii sociale cu venituri din muncă până la un anumit nivel; niște bonificații pentru ca minorii din familie să meargă la școală; reduce costurile administrative de la a avea trei programe de asistență socială la a avea unul singur consolidat și multe alte idei bune.

Practic, față de situația actuală, ce face Legea Venitului Minim de Incluziune este să economisească bani cheltuiți fără rost de statul român, să crească claritatea discuțiilor despre cine ce primește, să încurajeze oamenii cei mai săraci să intre în economia formală și să trăiască mai decent, și nu în ultimul rând să taie din dependența persoanelor care primesc ajutor social față de primarul localității lor.

Toate sunt obiective absolut dezirabile, mai ales în perioada aceasta. Legea se bazează pe o cercetare științifică foarte profundă a problemelor sociale din România, a fost dezvoltată cu Banca Mondială, etc.

Prima lege care în sfârșit punea un pic de ordine în procesul de asistență socială din România este ANULATĂ, practic, de o doamnă ministru ce pare nu doar incompetentă în probleme de muncă și asistență socială, dar absolut în afara mainstream-ului politic al Europei. Absurditatea deciziei este depășită doar de nemernicia luării acestei decizii pe șest, fără o discuție clară, fără o asumare clară, fără vreun anunț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *