Din oras

Raiul trenurilor in miniatura a poposit la Cluj

Peste 1.000 de trenulete fabricate in toata lumea, vintage sau ultimul racnet, mai dichisite, mai simple, cu vagoane pentru calatori sau de marfa au duduit pe sine, prin gari mestesugite, spre bucuria miilor de copii care le-au vizitat la gara din Cluj-Napoca. Expozitia e prilej de bucurie si pentru detinatorii lor, colectionari care traiesc pentru pasiunea lor si sustin din fonduri proprii spectaculosul eveniment.

Grupuri de copii cu scoala, cu parinti sau cu bunici s-au bucurat in acest weekend de micile jucarii care s-au rotit pe sine de jur imprejurul celer doua sali dela etajul I al garii clujene, spatiul care gazduieste de fiecare data Expozitia de Modelism Feroviar „Trainfest” .

Chiar si trenuri faimoase ca Orient Expres, Rheingold, TVG sau Sageata Albastra au parcurs duduind spatiile dintre gari, unele scotand fum pe cosul locomotivei, calatorind pe dealuri si vai cu paduri, carute, vite si oprind regulamentar in gari aidoma celor de pe vremea bunicilor, populate cu impiegati, calatori si lume pestrita, toate in miniatura.

Diorama, tabloul complet al parcursului unui tren este rezultatul final al muncii pasionatului de modelism ferovial, primul pas fiind modificarea unor modele de locomotive si voagoane in miniatura, pentru a le aduce cat mai aproape de realitate.

Evenimentul se afla la cea de-a cincea editie.

„Nu a fost usor la inceput, e greu sa pleci cu ceva de la zero, dar, pana la urma, ne-am descurcat”, spune Mircea Fulea, membru al Asociatiei Transylvania Railway Club Cluj, organizator al evenimentului.

Daca la inceput a fost greu cu mobilizarea participantilor, oameni care nu mai avusesera de-a face cu o expozitie, acum au ramas doar dificultatile de dinaintea oricarui eveniment expozitional, legat de asezarea in spatiu a decorurilor sau interconectarea modulelor si a dioramelor.

„Scopul expozitiei este promovam aceasta activitate careia unii ii zic hobby, dar pentru noi e pasiune. Ca public, ies in evidenta copiii, care se bucura de trenulete si sunt mai galagiosi, dar adevarul este ca am avut aici oameni de toate varstele. Anul trecut am avut aici doua doamne in varsta care alergau dintr-o camera in alta dupa TGV”, precizeaza organizatorul.

Daca pana acum recordul de vizitatori a fost de 3.000, la cea de acum organizatori pronisticheaza ca vor fi mai mult de 4.500. Au fost expuse peste 1.000 demodele, aduse de 30 de pasionati din toata tara ai domeniului.

„Anul trecut, unul dintre participanti a intrat aici cu 22 de sacose pline de locomotice si vagoane, avea cam 200-300 de trenuri”, povesteste Fulea.

Una din sali are pe un perete un alt fel de expozitie, cu artefacte ale cailor ferate. Se gasesc aici documente ale feroviarilor, un numar din ziarul dedicat acestora in 1942, o harta CFR a Romaniei Mari, indicatoare si anunturi.

Alaturi se afla o mica vitrina cu trenulete rare, adevarate opere de arta realizate exclusiv din metal, cu unelte de ceasornicar.

La ce poate fi utila pasiunea pentru modelism feroviar?

„Copiii au foarte multe de invatat. Provocarea nu tine doar de partea electrica, ofera si informatii care tin de arhitectura, cunostinte despre natura, e multa fizica in joc si sa nu uitam de istorie. Nu poti alatura o locomotiva cu aburi, de pilda, unor elemente din ziua de azi. Nu pusca!

Este si o alternativa la Facebook si la alte plictiseli.

In afara de asta, desi nu pare o pasiune pentru oameni normali, noi iesim in baruri, vorbim urat si radem mult!”, raspunde tanarul.

Expozitia se face cu eforturi financiare si se bazeaza mult pe colaborari, pentru ca nu este o actiune cu profit, asa ca participantii vin cu bani de acasa. Expozitia a fost deschisa si in weekend-ul trecut, iar saptamana trecuta a fost vizitata de  elevii unor scoli speciale care au venit cu clasa si s-au bucurat de minunatiile in miniatura. Astazi, mai poate fi vizitata pana la ora 20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version