
Ministerului Sănătăţii a elaborat strategia privind vaccinarea românilor până în 2030. Aceasta este pusă în dezbatere publică şi deja au apărut multe controverse.
- Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a explicat ce presupune noua strategie. „Nici noi, ca şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, nici medicii care au lucrat la această strategie nu au adus nici măcar în discuţie această idee a obligativităţii vaccinării, ea nu se regăseşte nicăieri în text, dar asta nu înseamnă ca noi, ca şi profesionişti din domeniul sănătăţii, nu suntem datori să informăm corect publicul în ceea ce priveşte vaccinare.
Avem această datorie şi datorită profesiunii noastre, pe de o parte, dar şi din cauza scăderii acoperirii vaccinale în ultimii 15 ani în România, încât am ajuns la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte vaccinurile tradiţionale, care se administrează copiilor.
Ori, lucrul ăsta poate să afecteze serios sănătatea tinerei generaţii şi mi se pare absolut iresponsabil să induci, să transmiţi mesaje false, care nu sunt regăsite nicăieri în textul unui act normativ”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la postul Antena 3 CNN.
„Atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90% din populaţia de copii, atunci virusul începe să circule, în comunităţi, mai ales, unde există copii nevaccinaţi, acest lucru se poate întâmpla. Noi, ca să reducem riscurile pentru aceşti copii care sunt nevaccinaţi, am elaborat împreună cu Ministerul Educaţiei un ordin, foarte dezbătut, în care nu trebuie altceva decât să ştim statusul copilului, dacă este vaccinat sau nevaccinat, şi în funcţie de acest lucru, dacă apare un focar epidemic, de exemplu într-o şcoală, atunci copiii nevaccinaţi stau acasă până se încheie focarul.
Mi se pare o măsură de bun-simţ pentru a-i proteja, nu este vorba despre vreo condiţionalitate de a veni la şcoală. Nici vorbă despre asta. Dar dacă evoluează un focar epidemic, cât durează – o săptămână, zece zile – copilul stă acasă şi în felul ăsta este protejat şi nu se îmbolnăveşte dacă nu este vaccinat”, a mai explicat ministrul Alexandru Rafila.
Strategia Națională de Vaccinare, publicată recent în dezbatere publică de Ministerul Sănătății și care a stârnit deja controverse într-o parte a societății – care vorbește despre vaccinare obligatorie – nu prevede obligativitatea imunizării, ci aduce, în esență, mai multe acțiuni de informare și încurajare privind vaccinarea, asigurarea de stocuri de rezervă pentru vaccinurile esențiale, precum și – în premieră în România – compensarea unor vaccinuri pentru persoanele adulte.
Joi, începând cu ora 11:00, în fața sediului Ministerului Sănătății este programat un protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor – AUR și de pagina de Facebook „Legitima Aparare”, care are 165.000 de urmăritori, pe motiv că strategia ar aduce „vaccinare obligatorie”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în legătură cu protestul anunțat pentru joi de către reprezentanţii AUR împotriva vaccinării, despre care aceştia spun că va deveni obligatorie în România, că este „absolut iresponsabil să transmiţi astfel de mesaje false, mai ales că în Strategia Naţională de Vaccinare nu se regăseşte nicio prevedere care să indice faptul că va deveni obligatorie vaccinare”. Pe lângă faptul că ministrul PSD a reiterat că vaccinare nu va fi obligatorie în ţara noastră, el a mai atras atenţia că România este pe ultimul loc în UE privind vaccinurile tradiţionale în rândul tinerilor.
”Eu nu pot să vă explic ce gândeşte domnul Simion. Nici nu îmi propun acest lucru. Dânsul are o gândire complexă şi atunci eu nu pot să fac astfel de comentarii. În mod evident nici noi ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, nici medicii de sănătate publică care au lucrat la această strategie nu au adus nici măcar în discuţie această idee a obligativităţii vaccinării. Ea nu se regăseşte nicăieri în text, dar asta nu înseamnă că noi, ca profesionişti în domeniul sănătăţii, suntem datori să informăm corect publicul în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, la Antena 3 CNN
Ministerul Sănătății a precizat, la începutul acestei săptămâni, într-un comunicat de presă, că Strategia Națională de Vaccinare „asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu”.
Precizările Ministerului Sănătății pe tema Strategiei Naționale de Vaccinare:
- Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării.
- Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție.
- Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării. În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată.
- Prin ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.
- Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!