PoliticaSanatate

Rafila, cinic, despre proiectele care au pierdut finanțarea prin PNRR: ”Vor fi finanțate prin Banca Europeană de Investiții (…) O prelungire de un an nu înseamnă absolut nimic”

Această frază: ”O prelungire de un an nu înseamnă absolut nimic”, nu are ce să caute în declarația niciunui politician, cu atât mai puțin să o auzim din gura unui ministru al Sănătății! Nu în contextul în care acest stat eșuat nu a reușit în peste trei decenii să constuiască de la zero un spital, nu în contextul în care în România nasc femei  pe trotuarul din fața spitalului, mor femei cu zile în spitale în indiferența criminală a unor indivizi care nu pot fi numiți medici, programul de cancer este tergiversat, banii Sănătății sun furați! Nu în contextul în care din 2007 se așteaptă și politicienii noștri nu sunt capabili să acceseze (probabil că nu se pot fura) banii europeni pentru construirea spitalelor regionale de urgență. RAFILA, DEMISIA!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă la Braşov, că a văzut în spaţiul public declaraţii ale fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu care a spus că instituţia a pierdut banii pentru construirea de spitale şi a afirmat că „ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician” şi şi-a făcut treaba, potrivit News.ro.

”Alocarea care a fost pentru România a avut două componente. Prima componentă este cea a fondurilor nerambursabile, cam jumătate din bani sunt fonduri nerambursabile. Cealaltă jumătate sunt fonduri pe care trebuie să le rambursăm, cu o dobândă foarte mică, într-un mic interval de timp. Când s-a alocat suma pentru România de către Comisia Europeană, PIB estimat în momentul respectiv era diferit de PIB care a fost real. Adică a fost un PIB estimat mai mic, iar PIB real a fost mai mare. Prin creşterea PIB, partea care revenea României din totalul sumelor, a scăzut şi Comisia Europeană ne-a transmis «dumneavoastră din partea nerambursabilă trebuie să reduceţi 2,1 miliarde de euro. Părţile nerambursabile finanţează câteva ministere, Ministerul Sănătăţii este unul dintre ele». Şi atunci din cei 2,4 miliarde de euro cât au fost alocaţi Ministerului Sănătăţii, Comisia a spus nu vă mai dăm 2,4 miliarde de euro, ci vă dăm 1,7 miliarde de euro. Această reducere de 700 de milioane de euro este rezultatul final, adică finanţatorul a refuzat să ne mai dea toţi banii şi atunci a trebuit să găsim o soluţie”, a explicat Alexandru Rafila ce se întâmplă cu proiectele din PNRR, într-o conferinţă de presă susţinută, sâmbătă, după ce a participat la „Şcoala de vară naţională pentru medicii rezidenţi în medicina de familie”, de la Poiana Braşov.

El a adăugat că acele spitale se vor face, dar nu cu bani din PNRR, ci de la Banca Europeană de Investiţii.

”Noi am o aprobat o listă de spitale printr-o hotărâre de guvern, pentru 27 de spitale. Am spus cum să facem ca aceste lucruri care au fost aprobate să continue. Avem banii din împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii. Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiţii. Sunt bani rambursabili. Asta a fost condiţia pusă de finanţator”, a adăugat Rafila.

”Am văzut într-un mod demagogic şi aş spune fără niciun fel de caracter, în spaţiul public, diverse declaraţii ale unui fost ministru al Sănătăţii, care spune că ministerul a pierdut banii. Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician. Ministerul Sănătăţii şi-a făcut treaba, a pornit toate proiectele pe care dumneavoastră le-aţi blocat, a reuşit să încheie toate prevederile legate de investiţiile în sistemul de sănătate, iar această reducere cu 700 de milioane de euro nu este de la Ministerul Sănătăţii, ci de la Comisia Europeană care a scăzut suma nerambursabilă alocată României, iar Ministerul Sănătăţii a găsit soluţia, soluţia este de a finanţa exact aceleaşi proiecte în continuare alături de multe alte proiecte, din împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii”, a mai declarat Rafila.

El a fost întrebat dacă se schimbă şi termenul până la care aceste spitale trebuie să fie gata.

Termenele nu vor fi foarte diferite, o prelungire de un an nu înseamnă absolut nimic. E vorba de spitale mari care au nevoie nu numai de studiu de fezabilitate şi proiectare, e vorba de o activitate în teren mult mai complexă”, mai precizat ministrul.

Întrebat dacă acestea ar putea fi gata în 2027, Alexandru Rafila a precizat:

”Răspunsul este da”.

Da, din 2007 auzim numai acest ”da”!

Reacția lui Alexandru Rafila a venit după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a scris, pe Facebook, că „PNL şi PSD taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente şi noi, infrastructura prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuţi şi altele”.

”Acum câteva săptămâni începuseră deja o campanie de aruncat vina asupra unui spital din subordinea ASSMB pentru a pregăti mediatic terenul pentru vestea asta: au pierdut 740 de milioane pentru spitale. Ce înseamnă 740 de milioane de euro? Păi… vreo 14 – 15 spitale de copii precum cel construit de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă” din banii a sute de mii de donatori şi mii de companii”, a scris Voiculescu pe pagina de socializare.

Guvernul a trimis, vineri, la Bruxelles, o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la care a adăugat și un nou capitol pentru energie, RePowerEU. Executivul taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru sănătate.

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza ”riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles.

PRACTIC RAFILA RECUNOAȘTE CĂ ESTE INCAPABIL SĂ FACĂ ACESTE PROIECTE.

Este contextul în care, uitând că și el a fost la guvernare și a făcut din rahat bici, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu (USR) îl acuză pe actualul ministru, Alexandru Rafila (PSD), că ”minte cu nerușinare”, arătând că acesta ”a pierdut 740 de milioane de euro bani europeni gratis pentru spitale pentru că nu e în stare să facă proiectele și Comisia Europeană s-a prins”, iar acum ”încearcă să prostească o țară întreagă, punând semnul egal între fonduri europene gratuite/nerambursabile (de la UE) și împrumuturi (de la BEI – Banca Europeană de Investiții)”.

”Domnul Rafila minte cu nerușinare: dacă pierzi 740 milioane euro (pe care le ai) la păcănele și apoi împrumuți suma asta… se cheamă că nu ai pierdut nimic??? Domnul Rafila se știe cu musca pe căciulă. Rău. A pierdut 740 de milioane de euro bani europeni gratis pentru spitale pentru că nu e în stare să facă proiectele și Comisia Europeană s-a prins. O spune chiar dânsul: «Atunci, din cei 2,4 miliarde de euro cât au fost alocați Ministerului Sănătății, Comisia a spus nu vă mai dăm 2,4 miliarde de euro, ci vă dăm 1,7 miliarde de euro»”, afirmă Vlad Voiculescu într-o postare pe Facebook.

Voiculescu mai spune că ”domnul Rafila încearcă să prostească o țară întreagă, punând semnul egal între fonduri europene gratuite/nerambursabile (de la UE) și împrumuturi (de la BEI – Banca Europeană de Investiții)”.

”Practic, pentru că a întârziat un an cu lista spitalelor finanțate din PNRR și pentru că nu este în stare – nici dânsul, nici partidele care îl susțin PSD&PNL – să formeze o echipă în subordinea Ministerului care să ducă lucrurile mai departe, lenea și plimbările domnului Rafila ne costă de săptămâna asta încă 740 milioane de euro. Vreo 14-15 spitale de copii precum cel construit de Asociația Dăruiește Viață”, subliniază Vlad Voiculescu.

Cele șase proiecte care s-au născut și au să crapre proiecte sunt:

  • Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Buftea si desfiintare constructii existente (C1-C15), relocarea statiei de oxigen si relocarea gospodariei apa (96 milioane euro)
  • Construire Corp nou Departament Sanatatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Constanta (142 milioane euro)
  • Constructia de sectii de obstretica si ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrica si pediatrie Arad – unitati noi (95 milioane euro)
  • Constructia Spitalului de Urgenta Prof. Dr. Dimitrie Gerota intr-o noua locatie (202 milioane euro)
  • Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie si Boli Infectioase Brasov (96 milioane euro)
  • Spitalul Juidetean de Urgenta Alba Iulia – Relocarea si modernizarea activitatii sectiei de oncologie si infiintare compartiment cardiologie interventionala (46 milioane euro)