Anchete

Raed Arafat „se ascunde” în spatele profesioniștilor de la SMURD și Ambulanță. Surse: Aflați la Sinaia, medicii care au semnat scrisoarea de susținere a șefului DSU au făcut-o din cauza presiunilor

O scrisoare de susținere a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență a apărut ieri în spațiul public. „Hârtia”, care este un „laudatio” la adresa lui Raed Arafat, este semnată de 141 de medici de la UPU SMURD și de șefi ai Serviciilor Județene de Ambulanță (SAJ).  

Scrisoarea vine în contextul în care demisia lui Raed Arafat este cerută de mai multe luni, ca urmare a dezvăluirilor despre felul în care au fost gestionate intervenţiile în cazul Colectiv, iar ministrul de Interne Marcel Vela a declarat că va lua o decizie după o anchetă administrativă. Șefii structurilor SMURD-UPU şi SAJ li se adresează prin intermediul presei celor care vor să îl demită pe Arafat, motivând că apelează la acest instument deoarece „căile de adresare nu ne sunt accesibile” către „anumite personaje” cu care altfel nu pot comunica, pentru „a trage un semnal de alarmă” cu privire la „posibila demitere” şi „riscurile care pot deriva de aici”.

Iată parte din scrisoarea semnată de medici ai UPU-SMURD și SAJ din țară:

„Rolul dr. Raed Arafat a început odată cu lupta pentru implementarea unui concept care crea un sistem de urgenţă care punea siguranţa şi viaţa pacientului în centrul atenţiei acestui sistem. Ulterior acest rol a evoluat, odată cu dezvoltarea sistemului, către coordonarea integrată a tuturor celor care intervin pentru salvarea celor aflaţi în suferinţă.

SITUAŢIA ACTUALĂ

Ameninţări constante la adresa sistemului de urgenţă au început să apară în perioada anilor 2011

– 2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale.

Atracţia fondurilor potenţial disponibile, mirajul implicaţiilor comerciale în sistemul de urgenţă, încercarea de limitare a unui sistem public puternic pentru a deschide calea unor alternative dubioase, au dus la repetate tentative de atac la adresa conceptului, la adresa structurilor implicate, dar mai ales la adresa celui care a reprezentat unitatea şi coeziunea sistemului, dr. Raed Arafat.

Pentru ca acest sistem să funcţioneze la randament maxim, a fost necesară nu doar crearea de către dr. Raed Arafat a mecanismelor de dezvoltare în continuare ci şi identificarea de căi prin care să se evite obstacolele ridicate pentru atingerea a exact acelor repere care astăzi i se reproşează, şi nu numai, pentru că nu au fost atinse. A fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care dr. Raed Arafat a trebuit să o ducă, zi de zi, pentru ca şi cel mai mic element de dezvoltare să treacă de voinţa celor care nu au înţeles sau nu înţeleg aceste mecanisme. Practic în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut. Aveţi dubii? Căutaţi în sertarele Ministerelor pe care le evaluaţi, câte propuneri legislative, propuneri de regulamente sau proceduri zac uitate.

Amploarea acestor ameninţări, mai mult sau mai puţin mascate, a ajuns la o dimensiune inimaginabilă şi la forme de manifestare care ne demonstrează, pe de o parte faptul că este un fenomen concertat, realizat pe mai multe căi, pe de altă parte faptul că cei care orchestrează aceste atacuri nu au nici măcar cunoştinţe de bază despre funcţionarea a ceea ce încearcă să distrugă. Ameninţarea demiterii dr. Raed Arafat înainte de finalizarea unor anchete sau audituri de către neprofesionişti (a rămas celebră acuzaţia Corpului de Control al Prim-Ministrului, de acum câţiva ani, prin care sunt criticate echipele de intervenţie de la Clubul Colectiv pentru că au făcut resuscitarea pe asfalt, deşi ghidurile de specialitate si practica exact asta recomandă), realizarea unor auditări a căror teme se modifică de trei ori într-o săptămână, apariţia unor pseudo-oferte din domeniul privat cu pseudo-soluţii, sunt doar câteva din aberaţiile acestor jocuri care au un singur rol: cel de a satisface nevoi economice sau comerciale ale unui grup de oameni care nici măcar nu sunt capabili să ia o decizie, ascunzându-se în spatele unor aşa-zise „analize” sau „evaluări”.

Dar, adevărul este că, nici nu înţelegem ce i se reproşează. Care sunt acele lucruri, acţiuni sau nonacţiuni de care se face vinovat şi cine sunt cei care i le impută lui Raed Arafat? Unde a greşit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal? Să dăm cuvântul specialiştilor să se pronunţe. De ce nu profesioniştii din sistem sunt cei care sunt ascultaţi, ci indivizii care au un unic mandat, compus dintr-o reformă fără cunoaştere şi de a schimba fără un fond?

În final, poate că nu este vorba despre OMUL Raed ci despre ce reprezintă el pentru România. De ceea ce a creat în toţi aceşti ani. De toţi cei care au fost alături de el în zidirea unui sistem care funcţionează exclusiv pentru binele celor aflaţi în suferinţă. Şi nu suntem puţini cei care, în cursul acestor 30 ani l-au sprijinit pe el dar mai ales conceptul, ideea şi funcţionarea sistemului. Nu uitaţi că este atât muncă dar şi viaţa noastră.

Stimaţi domni şi doamne cărora nu ne este permis să ne adresăm altfel, acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veţi pune în loc? Încercaţi să explicaţi acest lucru cetăţenilor României. Încercaţi să descrieţi prin ce mecanisme va funcţiona acest sistem pe care nu l-aţi înţeles şi nu îl veţi înţelege decât dacă îndepliniţi una din două condiţii: fie faceţi parte din el cu trup şi suflet, fie beneficiaţi de el pentru trup şi suflet. Dacă nu puteţi, atunci vă rugăm, respectuos, să ne lăsaţi să ne vedem de treabă alături de Raed.

În caz contrar ne rezervăm dreptul la acţiuni de protest care, fără a afecta pacienţii care se adresează sistemului de urgenţă, să sublinieze încă odată faptul că şi ceea ce avem noi de spus este important”, se arată în scrisoarea deschisă.

Partea interesantă vine abia acum…

Prima dată, scrisoarea a fost postată pe pagina de facebook a șefului UPU SMURD Bihor, Hadrian Borcea, despre care specialiștii din sistem spun că este cunoscut ca fiind „mâna dreaptă” a șefului DSU. Una dintre ele. În spatele scrisorii ar fi și Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD Tg. Mureș, cel care este co-autorul a șase articole scrise, semnate împreună cu Raed Arafat. Boeriu „a crescut” sub aripa coordonatorul DSU, Raed Arafat, la Tg. Mureș, și este indicat ca fiind și el „o mână dreaptă” pentru coordonatorul DSU.

Sursele noastre susțin că, zilele acestea, la Sinaia, are loc o întâlnire la care iau parte reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Departamentului pentru Situații de Urgență, ai Serviciilor Județene de Ambulanță, ai UPU-SMURD din întreaga țară, dar și a sindicatelor. Toți semnatarii scrisorii de apărare a lui Raed Arafat sunt, astfel, la Sinaia, de marți și până vineri. Surse medicale susțin că medicilor le-a fost „pusă sub nas”, gata scrisă, această hârtie. 

Controalele făcute la Serviciile Județene de Ambulanță și la UPU-SMURD din țară sunt efectuate de specialiști tocmai de la Oradea și de la Tg. Mureș. Adică, exact zonele coordonate de Hadrian Borcea și Cristian Boeriu, cele două „mâini drepte” ale lui Raed Arafat, coordonatorul DSU, spun sursele noastre. Aceleași surse vorbesc despre presiuni făcute asupra medicilor șefi de servicii, pentru ca aceștia să își dea acordul ca scrisoarea de susținere să ajungă în presă. 

Un medic specialist în Urologie, de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița susține într-un comentariu, făcut la postarea lui Hadrian Borcea, că este sceptic cu privire la susținerea masivă a lui Raed Arafat. Mai mult, omul spune că el cunoaște persoane care nu sunt de acord cu ceea ce este scris în scrisoare, dar, cu toate acestea, numele lor apare la semnatari.

„Care au fost amenințările? Eu, unul, nu cred în această hârtie! Știu oameni care nu sunt de acord cu ce scrie aici si nu cred că au semnat această hârtie! Așa că, poate că ar trebui să vă mai gandiți odată la ceea ce spuneți aici și anume că toți au fost de acord! Da’, în fine…”, spune medicul specialist în Urologie, Emilian Ioan Vârvaș, de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, care este și membru în Sindicatul Solidaritatea Sanitară, într-un comentariu la postarea lui Hadrian Borcea. 

Raed Arafat, „zugrăvit” prin declarații oficiale

Aproape întreaga conducere a SAJ Vrancea a semnat „petițiunea” de susținere a lui Raed Arafat în fruntea SMURD. Semnatarii adeziunii sunt managerul SAJ Vrancea, Vitalie Bețișor, asistentul șef al instituției, Nicoleta Meaotă și directorul medical Vasile Costin. Am încercat să aflăm ce la determinat pe șeful SAJ să semneze o a asemenea susținere pentru Arafat, în condițiile în care SMURD este, practic, un serviciu paralel cu cel de Ambulanță. Preocupat de ședința desfășurată la Sinaia, Vitalie Bețișor ne-a spus, totuși, monosilabic, că ceea ce l-a „mânat în luptă” a fost dorința ca Arafat să continue proiecte începute în sistemul de urgență. „Toate acțiunile care au fost făcute în sistemul de urgență de doctorul Arafat. Continuarea proiectelor pe care le-am început împreună în sistemul de urgență, atât pentru ambulanță cât și pentru unitățile de primire urgență”, ne-a declarat managerul SAJ Vrancea, Vitalie Bețișor.

Managerul SAJ Cluj, dr. Horia Simu, spune că îl apreciază personal pe Raed Arafat. Dar, cu toate acestea, face uz de calitatea sa de manager al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj pentru a semna o scrisoare colectivă de sprijin a lui Raed Arafat. Iată cum a răspuns șeful SAJ Cluj la întrebările redacției noastre:

Reporter: Cum explicați semnarea scrisorii de sprijin a domnului Raed Arafat în funcție, întrucât cele două structuri, SAJ și SMURD, sunt diferite și țin de ministre e distincte?

Dr. Horia Simu: Da. Mai pe scurt, în două cuvinte: în 2007, atunci când a început acest sistem să funcționeze, era la Ministerul Sănătății.

Eu apreciez acest om (pe Raed Arafat – n.red) pentru că a făcut să apară acest sistem. Să nu uităm Daciile vechi și TV-urile. El a făcut trecerea de la Daciile vechi tv, la un sistem bazat pe niște reguli, pe niște protocoale. Cam asta ar fi.

Reporter: Dacă, teoretic, domnul Arafat nu se mai află în funcția de coordonare a acestui sistem, de mâine să spunem, asta înseamnă că sistemul se prăpădește, acesta rezidă într-un singur om?

Dr. Horia Simu: Nu, apreciez la un om ceea ce a făcut. Ce va fi de mâine, vedem?! Bineînțeles, nimeni nu-i… dar, repet, am semnat pentru că apreciez că a dezvoltata acest sistem.

Reporter: Putem spune că în acest caz discutăm de un „monopol”?!

Dr. Horia Simu: În chestiile astea nu mă bag, pentru că nu fac politici, cu ambulanțe, regiuni ale țării, nu mă bag la astea. Am zis: apreciez acest om, după cum apreciez un coleg, că a făcut ce-a făcut, îl apreciez și pe el pentru că a făcut acest sistem de urgență din 2007.

Reporter: Chit că au existat cel puțin câteva momente destul de grave, precum accidentul din Apuseni, Colectiv?

Dr. Horia Simu: Niciun sistem nu este perfect.

Reporter: Au existat în acest sens presiuni, pentru semnarea comună a scrisorii?

Dr. Horia Simu: Nici vorbă. Vă spun: când îmi place de cineva, îmi place. De ce? Pentru asta. De alte chestii nu-mi place. Dar pentru că a făcut acest sistem, da.

Mangerul Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara, medicul Valeria Filimon este o altă semnatară a scrisorii de susținere a lui Raed Arafat. Și ea a semnat documentul în numele angajaților din instituția pe care o conduce. 

Reporter: Care este considerentul pentru care ați semnat scrisoarea de susținere a șefului DSU, Raed Arafat?

Dr. Valeria Filimon: „Care este considerentul? Pentru ceea ce s-a făcut în sistem, în ultimii ani, pentru legislație și pentru organizarea sistemului. 

Reporter: Dacă de mâine domnul Arafat nu va mai fi în sistem, credeți că s-ar schimba ceva?

Dr. Valeria Filimon: De mâine, nu. S-au pornit niște proiecte, care sunt în desfășurare. Domnul Arafat este un lider pentru tot sistemul de Urgență și cel care va trebui să îi ia locul ar trebui să fie un om din sistem, un om care să înțeleagă ce s-a făcut până acum și care sunt necesitățile sistemului. Sunt foarte mulți specialiști, dar este nevoie în sistem de un lider. A fost o mână puternică, care a ținut regulile în vigoare, pentru că altfel nu se poate face medicină de urgență într-un cadru unitar și sub coordonare unică. Altfel, lucrurile nu stau bine, în ceea ce înseamnă gestionarea situațiilor de urgență, atunci când sunt implicate mai multe forțe.

Reporter: Dar au existat accidente grave, cum ar fi cel din Apuseni, a existat Colectivul, în care sistemul nu a funcționat cum trebuie…

Dr. Valeria Filimon: Acolo trebuie făcute analize foarte clare, și trebuie văzut precis unde a fost problema. Aș prefera să nu discut despre aceste evenimente, pentru că anchetele încă nu sunt terminate și pentru că lucrurile nu sunt bine explicate. Semnătura mea este susținere pentru ceea ce a însemnat activitatea de 30 de ani a unui om vizionar și cel care a creat un sistem care funcționează.

Reporter: Au existat presiuni pentru semnarea colectivă a scrisorii?

Dr. Valeria Filimon: Nu a existat niciun fel de presiune. Facem parte din sistem, facem parte din primele generații de medici de urgență. Practic, cu generația mea și cu o generație înainte a început totul și știm ce înseamnă lucrul acesta.  

Scrisoarea nu a fost semnată de niciun reprezentant al Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *