In vizor

Raed Arafat, reclamat pentru discriminare. Dictatura peste firmele private de ambulanta

“Parintele SMURD”, Raed Arafat, a uitat de unde a plecat. A uitat de vremurile despre care vorbea la TedX in 2009, despre inceputurile SMURD cand uilizarea girofarului si a sirenei la ambulante era o problema. Acum, in raspuns la reclamatia unei firme private de ambulanta din Targu Mures, care s-a plans la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ca nu este lasata sa foloseasca semnalele acustice si luminoase atunci cand merge la cazuri de urgenta, Arafat a aratat ca utilizarea girofarului ar putea cauza asteptari nerealiste din partea populatiei si chiar dezechilibre grave in intregul sistem.

Serviciul privat de ambulanta Samaritanus din Targu Mures a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii considerandu-se discriminat, fiindu-i interzis sa foloseasca semnalele acustice si luminoase atunci cand se afla in misiune.

“Am facut sesizarea la CNCD nu pentru a ne plimba noi cu girofarul, ci pentru a ajunge mai repede la pacient. Asta este misiunea noastra de salvator, nu suntem taximetristi. Legea ne permite sa folosim girofarul si sirena in conditii de trafic urban aglomerat, fara sa se precizeze un cod de urgenta”, a declarat pentru Ziar de Cluj Zsigmond Varga, coordonatorul Serviciului Samaritanus.

Desi alocate sub cod verde, asa cum are serviciul Samaritanus contract, cazurile respective depaseau codul verde de triaj, bolnavii fiind in stop cardio-respirator, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral sau insuficiente respiratorii acute.

“Sunt situatii confirmate de fisele de solicitare, in care se poate observa faptul ca s-a ajuns la bolnav aflat in stop cardio-respirator in 40 de minute sau chiar o ora, neputand folosi mijloacele de semnalizare luminoase si sonore in conditii de trafic aglomerat. Si mai regretabil este ca la trei dintre acesti pacienti Ambulanta Samaritanus a ajuns prea târziu pentru a mai putea face ceva, iar pacientii au incetat din viata”, se arata intr-un comunicat transmis de Samaritanus.

“Statistica noastra arata ca din cazurile care ne-au fost alocate prin dispecerat de cod verde, faptic au fost 75% de cod galben sau chiar rosu. De aceea spunem noi ca este gresit sa interzici folosirea girofarului pentru ca nu stii la ce te duci. Raspunsul formulat de seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, dr. Raed Arafat, in ceea ce priveste situatia descrisa mai sus a fost urmatorul: „sustinerile petentei cu privire la faptul ca, din totalul cazurilor alocate de catre Dispeceratul Integrat, 75% au reprezentat urgente de cod galben sau chiar rosu, sunt irelevante si lipsite de coerenta logica in contextul situatiei care face obiectul petitiei„. Adica este irelevant ca trei oameni au murit, este declaratia dansului, pe care o semneaza”, ne-a mai spus Zsigmond Varga, coordonatorul serviciului de ambulanta Samaritanus.

Mai mult, Raed Arafat a mai precizat la audierea de la CNCD din 9 iunie ca „folosirea mijloacelor de avertizare in situatii care nu necesita astfel de masuri (…) este de natura a crea populatiei asteptari nejustificate cu privire la modul in care se desfasoara actiunile de interventie la caz ale serviciilor de ambulanta. Serviciile publice ar fi tinute, in continuare, de obligatia intemeiata de a nu folosi mijloacele de avertizare acustice si vizuale la deplasari cod verde, in timp ce serviciile private ar putea folosi aceste mijloace fara nicio restrictie si contrar conceptelor operationale care stau la baza organizarii si functionarii sistemului national de asistenta medicala de urgenta, provocand astfel, grave dezechilibre si dereglari in functionarea intregului sistem”.

“Pe noi ne intereseaza pacientii. Va intreb eu, e o problema ca ajungem la bolnav mai repede? Va intreb pe dumneavoastra, ca om. E o problema ca ajung mai repede la om daca are temperatura 39 de grade? In opinia domnului Arafat este o problema, spune ca ar crea asteptari nejustificate”, mai arata Varga.

Pe de alta parte parte, Raed Arafat isi justifica punctul de vedere prin numeroasele cazuri in care semnalele acustice si luminoase au fost folosite in mod abuziv, perturband astfel traficul.

“Inca Consiliul de Discriminare nu s-a pronuntat, inca mai avem concluzii de trimis in scris si noi si domnul, dar acolo s-a spus ca nu se poate sa te deplasezi la codul verde cu girofar si sirena pentru ca creezi asteptari prea mari care sunt nerealiste. Nu poti crea asteptari populatiei ca la anumite tipuri de cazuri cum ar fi febra, cum ar fi unul care tuseste si la care trebuie o consultatie sa ajunga la el ambulanta cu girofar si sirena. Nicaieri in lume si in nicio tara nu se face asa ceva. Au fost semnalate foarte multe abuzuri la sirene si girofaruri, nu numai la serviciile private, si la cele publice, si s-au luat si masuri. A fost la un control recent o ambulanta care externa un pacient si mergea cu el acasa cu girofar si sirena. Aceste abuzuri fac ca populatia sa nu mai creada in girofar si sirena si sa nu mai deschida drumul pentru echipele de interventie. Utilizarea sirenei si a girofarului inseamna o crestere a riscului de accidentare a ambulantei si a celor care sunt in ambulanta. Ce s-a pornit acum e un scandal local pentru ca pe codul verde s-a cerut, asa cum cerem si sistemului public sa nu se foloseasca sistemul de avertizare luminos si sonor”, a declarat Arafat pentru Ziar de Cluj.

Pe de alta parte Varga vine cu o alta solutie pentru a evita utilizarea abuziva a mijloacelor de atentionare sonora si vizuala.

“Pentru a evita abuzurile se poate anunta dispeceratul ca ai nevoie sa folosesti girofarul si sirenele si traseul pe care mergi, asa politia poate verifica usor. Nu poti interzice folosirea girofarului si a sirenei doar pentru ca cineva le-a folosit abuziv”, este de parere Varga.

Raed Arafat mai spune ca atat ambulantele private cat si cele publice pot utiliza sirenele si girofarurile, numai daca situatia o impune.

“Este foarte usor sa vii si sa spui ca 75% din cazuri au fost cod galben. Este o chestie care poate sa fie foarte aleatorie, medicul lui sau asistentul lui pe care il trimite sa zica: asta a fost cod galben. Dispeceratul, cand trimite, are niste reguli: pe ce ii trimite, pentru ce cazuri ii trimite si acum chiar se verifica la Mures daca dispeceratul a lucrat corect sau daca au fost greseli. Daca au fost greseli la dispecerat se corecteaza la dispecerat, nu se da o solutie radicala, in sensul ca la orice apel la care merge sa fie cu girofar si sirena. Serviciile de ambulanta privata au dreptul sa foloseasca girofarul si sirena, nimeni nu le-a interzis acest lucru. Ei daca sunt chemati direct, pot sa o foloseasca, daca pacientul in masina lor se agraveaza pot sa o foloseasca, dar cand este dat caz de cod verde, sa se deplaseze cum se deplaseaza si masinile sectorului public, adica fara girofar si sirena ca sa nu abuzam de acest mijloc de avertizare, atata tot”, a incheiat Arafat.

In video-ul de mai jos, publicat de asociatia Amper, puteti vedea declaratiile lui Raed Arafat din 2009 vizavi de utilizarea sirenelor si girofarurilor la inceputurile SMURD, puse in oglinda cu punctul de vedere exprimat acum la CNCD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *