Din oras

Radu Spanu seful echipei ce elaboreaza noul PUG al comunei Floresti: ”Dezvoltarea prezinta si un revers!”

Planul Urbanistc General al comunei Floresti se afla in dezbatere publica de cateva luni bune. Ziar de Cluj a reusit sa afle opinia arhitectului Radu Spanu, coordonatorul echipei ce elaborareaza noul PUG. Cu o infrastructura a utilitatilor mult subdimensionata, Florestiul se afla pe primul loc in topul localitatilor rurale avand cea mai mare densitate de populatie pe kilometru patrat din Romania. Noul PUG prevede mutarea fermelor de pui intr-un parc Tehnologic la Luna de Sus, dar si o autostrada urbana care va traversa comuna prin nord. 

Radu Spanu, fostul arhitect sef al judetului Cluj este in prezent seful echipei de implementare a noului Plan Urbanistic General al comunei Floresti. Acesta considera ca dezvoltarea comunei in ultimul deceniu se datoreaza in primul rand numeroaselor terenuri libere din intravilanul localitatii.

“Intre cele 2.859 de comune din Romania are cea mai numeroasa populatie potrivit ultimului recensamant, de aproximativ 28.000 locuitori, aproximativ cat municipiul Campia Turzii. Densitatea  populatiei se ridica la nivelul unei localitati urbane de 465 locuitori pe kilometru patrat. Oferta de terenuri libere din intravilanul localitatilor Floresti si Luna de Sus cu conditii mult mai avantajoase din punct de vedere al preturilor decat in municipiul Cluj-Napoca a condus la o spectaculoasa crestere a zonelor rezidentiale, dar si a zonelor pentru servicii prin deschiderea Polus Center, Metro, Praktiker. Din punct de vedere economic, zonele de interes pentru intreprinzatori au fost terenurile cu deschidere la drumul European E60, conturand la nivelul zonei metropolitane Cluj o reala axa de dezvoltare economica est-vest. Toate acestea  au contribuit la ridicarea nivelului veniturilor din comunei din taxe si impozite”, a afirmat Radu Spanu. 

Potrivit lui Radu Spanu dezvoltarea haotica a comunei Floresti prin construirea pe parcele inguste a ansamblurilor de locuit are si un revers. Aces revers al dezvoltarii imobiliare din Floresti este explicat de arhitect prin faptul ca in timp infrastructura edilitara va trebui redimensionata.

“Dezvoltarea prezinta si un revers, iar infrastructura edilitara trebuie redimensionata, accesibilitatea si transporturile trebuie regandite, inter-relatiile dintre zonele functionale adaptate pentru asigurarea conditiilor optime de locuire”, a declarat Radu Spanu.

In ceea ce priveste sistemul de transport si ccesibilitatea locuitorilor  in comuna arhitectul considera ca noul PUG va aduce o imbunatatire a sistemului de trafic prin construirea a doua variante ocolitoare prin nordul si sudul comunei.

“Din punctul de vedere al accesibilitatii si al transportului noul PUG prevede doua variante de conectare cu municipiul Cluj-Napoca pe la sud printr-un drum de doua benzi si o autostrada urbana pe la nord care va face legatura cu Autostrada Transilvania cu o descarcare a traficului spre zona rezidentiala din centrul comunei respectiv spre zona de munte pe directia Savadisla – Muntele Baisorii”, a afirmat Radu Spanu.

In opinia echipei care va implementa noul PUG, zona rezidentiala va reglementa clar regimul de inaltime al constructiilor tinand cont de actuala configuratie a cladirilor si a valorilor patrimoniului construit. In ceea ce priveste activitatea industriala si a ceea ce ii deranjeaza pe marea majoritate a florestenilor, Radu Spanu a afirmat ca in noul PUG productia si ferma de pui Amareto ar urma sa se mute intr-un parc industrial in satul Luna de Sus, unde locuintele nu se vor afla la o distata mai mica de un kilometru. Totodata in curand vor aparea in comuna in urmatorii ani si blocuri a caror inaltime vor atinge 8 etaje.

“Dorim o reducere a nivelului de poluare a aerului prin diminuarea traficului ca urmare a redirectionarii circulatiei rutiere pe variantele propuse si prin oferta unor amplasamente corespunzatoare pentru Fermele Avicole. S-au facut propuneri concrete de spatii care pot prelua functiunile acestor agenti economici prin incadrarea lor intr-un un Tehno-parc cu profil agro-industrial la sud de Luna de Sus si la 1.000 m de cea mai apropiata locuinta. Cereri pentru locuinte de pana la 8 etaje exista. Consider ca rolul urbanistului este de a canaliza presiunea pietei spre solutii unanim acceptate, astfel s-a propus ca viitoarele zone rezidentiale mari sa aiba un regim de inaltime progresiv  de la P+1E, P+1E+M la contactul cu tesutul urban traditional si sa creasca spre centru pana la P+6 – 8E. Bineinteles totul  pe baza unui studiu de silueta urbana, insorire, servitude de vedere”, a declarat Radu Spanu.

Infiintarea unei comisii de urbanism la nivelul comunei Floresti este necesara, in opinia lui Radu Spanu.

“In scopul imbunatatirii calitatii deciziilor la dezvoltarea spatiala  durabila exista comisii tehnice de specialitate la nivelul judetean si la nivelul primariilor de municipii  si orase. La nivelul comunelor nu este prevazuta infiintarea unei Comisii de Urbanism, dar in cazul Florestiului, cu o populatie de peste 28.000 de locuitori, nu credeti ca s-ar impune?”, a afirmat Radu Spanu.

In privinta numeroaseolor contestatii aparute la nivelul PUG-ului municipiului Cluj-Napoca, Radu Spanu a declarat ca pentru a nu exista prea multe contestatii, la nivelul comunei Floresti PUG-ul aflat in prezent in dezbatere publica va lua in considerare orice propunere pertinenta. In ceea ce priveste indicii urbanistici la care s-au construit majoritatea imobilelor de pana acum in Floresti, Radu Spanu considerea ca in timp cei care isi vor dori o locuinta nu se vor mai uita la pret cat la confortul oferit, iar acest lucru va reglementa piata. 

“Rolul dezbaterilor publice este de a stabili un parteneriat real cu beneficiarul, in cazul nostru cu populatia comunei. Accept libertatea de opinie si impreuna cu colectivul de elaborare incercam sa includem in noul PUG orice propunere pertinenta. In ceea ce priveste indicii urbanistici dupa care s-a construit pana in prezent cred ca tot ,,piata” va reglementa aceaste probleme. Astfel viitorii locatari vor aprecia confortul unui ansamblu sau obiectiv rezidential si nu preturile scazute ale unor apartamente”, a incheiat Radu Spanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *