General

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, despre gaura din buget: Unele sporuri de la stat ar trebui să dispară

Guvernul nu va face concedieri în rândul bugetarilor, nu va reduce salariile de la stat și nu va majora taxe și impozite, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. El precizează în schimb că trebuie reglată chestiunea ”lucrătorilor din cadrul Guvernului, care au un cumul de beneficii din partea statului, care este prea mare”. Social-democratul mai afirmă că ”ideea este de a opri risipa banului public, de a fi mult mai chibzuiți cu anumite achiziții pe care statul le face”. Guvernul trebuie să acopere o gaură din buget de 20 de miliarde de lei.

Radu Oprea spune despre gaura din buget că unele cheltuieli trebuie reduse:

”Din punctul nostru de vedere, al PSD, vorbim despre solidaritate, despre solidaritatea pe care trebuie să o arate Guvernul față de cetățean, atunci când sunt momente dificile pentru toată lumea. Inflația atacă veniturile cetățenilor și atunci trebuie să fie o cauză comună. Solidaritatea trebuie să fie manifestată în ideea în care nu unii huzuresc și sunt cazuri pe care dvs., mass-media, le-ați arătat, de lucrători în cadrul Guvernului, care spre exemplu au un cumul de beneficii din partea statului român, care este prea mare. O astfel de chestiune vrem să o reglăm în această perioadă, astfel încât aceste excese să nu mai existe. De asemenea, este vorba de a cheltui cu chibzuință banul public și acesta este un lucru pe care oricare Guvern trebuie să-l facă”.

Reporter: Vor fi concedieri în rândul bugetarilor?

Radu Oprea: Nu, nu, nu, acest lucru nu a fost discutat, nu știu ca vreunul dintre miniștri să fi avut o astfel de discuție cu primul-ministru, sub nici o formă. Ideea este de a opri risipa banului public, de a fi mult mai chibzuiți în această perioadă cu anumite achiziții pe care statul român le face sau ar putea să le facă într-o astfel de perioadă.

Reporter: Asta ce înseamnă, mai exact, la ce fel de achiziții veți renunța?

Radu Oprea: Sunt acele capitole bunuri și servicii, sunt diverse cheltuieli. Am fost ministru, știu că dacă ești atent, poți reduce cheltuielile într-o astfel de zonă.

Reporter: Veți tăia din salariile bugetarilor?

Radu Oprea: Nu, nu este cazul. În schimb, sunt anumite zone în care au fost, punctual, pe anumite situații de criză, sporuri dobândite, care ar trebui să dispară în mod normal, în mod firesc, pentru că situația de criză care a generat acel bonus nu mai este.

Reporter: Deci unele sporuri vor dispărea, asta spuneți?

Radu Oprea: Nu, dar trebuie să fie mai echilibrată piața muncii. Știți că este această discuție întotdeauna între mediul privat și mediul bugetar, există o anumită chestiune de justiție socială, de echitate socială, trebuie să avem în vedere și astfel de lucruri.

Reporter: Există și varianta de a include aceste sporuri în salariu. O luați în calcul?

Radu Oprea: Nu o luăm în calcul în acest moment, dar vă aduc aminte că în PNRR sunt și astfel de reforme și astfel de piloni, deci la un anumit moment va trebui să luăm în discuție și acest lucru.

Reporter: Veți majora taxe și impozite?

Radu Oprea: Nu, nici aceasta nu este intenția Guvernului, în această perioadă.

Reporter: Dar dacă nici nu faceți concedieri, nici nu reduceți salarii și nici nu majorați taxe și impozite, dacă nu faceți nimic din toate astea, cum veți putea acoperi gaura de 20 de miliarde de lei din buget?

Radu Oprea: Cu certitudine, vom vedea în zilele imediat următoare un plan coerent din partea Guvernului, știu că se discută în acest moment acest plan, de fapt, am ascultat și declarațiile pe care le-au făcut miniștrii din Cabinetul Ciucă și eu sunt convins că nu este bine să anticipez în acest moment și să așteptăm probabil o săptămână-două momentul în care premierul Ciucă va anunța măsurile pe care intenționează să le ia (…).

Reporter: Dacă reduceți acum din cheltuieli, înseamnă că recunoașteți că ați croit prost bugetul de stat?

Radu Oprea: Nu, nu despre acest lucru este vorba, pentru că bugetul de stat se bazează pe prognoze, se bazează pe datele pe care Comisia de Prognoză, INS le pun la dispoziția decidenților și sigur că lucrurile sunt întotdeauna într-o mișcare în economie, pentru că cifrele se mai schimbă, din cauza conjuncturii internaționale. Nu suntem în cea mai bună zonă geo-economică astăzi, nu vreau să dau vina pe cineva, dar este o realitate, există un război în proximitatea granițelor noastre, inflația este ridicată încă în toată Europa și știți bine că atâta timp cât importăm mai mult decât exportăm, importăm și inflație. Sunt anumite elemente care au dus economiștii să-și revizuiască anumite prognoze. În schimb, aș vrea să remarc faptul că agențiile internaționale au îmbunătățit perspectiva de țară a României, lucrul acesta este important.

Reporter: Dar e greu de făcut o legătură directă între războiul din Ucraina și gaura din buget. Problema e de fapt că ați supraevaluat încasările, le-ați umflat din pix, ceea ce se întâmplă prin tradiție cu bugetele României și ați subestimat cheltuielile.

Radu Oprea: Am să vă dau un exemplu despre care nu se vorbește și pe care l-am spus în fața președinților Comisiei de Buget din PE, a Băncii Mondiale și de câte ori am avut ocazia să vorbesc cu decidenți sau cu instituții de la nivel european sau mondial. Faptul că dacă ne uităm la toate țările din Europa de Est și Centrală, care au graniță comună cu Ucraina sau sunt în proximitatea Ucrainei, vom vedea că viteza de creștere a dobânzilor în toate aceste țări a fost și este foarte-foarte mare. La un moment dat, am avut viteză de creștere de 700%, 400%, 300%, sunt frecvente pentru toate aceste țări. România a stat mai bine, am avut o viteză de creștere a dobânzilor de doar 70%, dar toate aceste lucruri înseamnă dobânzi mai mari. De ce? Pentru că este o zonă de risc (…).

Reporter: Dar situația actuală nu e cauzată și de faptul că ați făcut angajări masive la stat, de când a ajuns la putere coaliția PSD-PNL-UDMR? Ați angajat bugetari după criterii de multe ori discutabile, ce ridică semne de întrebare.

Radu Oprea: Sigur, a fost această discuție în spațiul public și trebuie să ne aducem aminte că Direcțiile de Sănătate Publică, că foarte multe dintre serviciile pe care statul român trebuie să le presteze către cetățeni și care trebuie să fie servicii de calitate, în perioada pandemiei au primit un număr însemnat de lucrători, de noi angajați și atunci, în momentul în care s-au diminuat efectele pandemiei de Covid, a fost o decizie, aceea că nu este corect față de cei care au fost în prima linie și de care toți cetățenii României au avut nevoie atunci când ne era greu, să nu-i profesionalizăm, să nu-și poată continua o carieră în sistemul de sănătate publică, știind foarte bine câtă nevoie avem de servicii de calitate în sistemul acesta și aceasta a fost decizia, de aici saltul, dacă vreți, mare al numărului de angajați din sistemul bugetar.

Reporter: Da, dar știți bine că presa a tot scris despre angajări dubioase la stat, tot felul de nepotisme, ruda cuiva, un om apropiat de vreun politician, fără pregătire, de multe ori fără concurs. Aici e de fapt problema.

Radu Oprea: Este și aceasta una dintre probleme, pe care trebuie să o spunem apăsat și v-am și răspuns la început, în momentul în care am spus că cei care beneficiază din partea statului român de venituri foarte mari, acest lucru nu este corect și că ne dorim să-l remediem în această perioadă.

FOTO: Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu