In vizor

Radu Moisin: "Clujul risca sa intre in procedura de infringement ca urmare a nefinalizarii CMID". Criza gunoaielor de la Cluj poate aduce pierderi de milioane de euro Romaniei

Radu Moisin, fost primar interimar al municipiului Cluj-Napoca si actual consilier local, a avertizat la sfarsitul sedintei de Consiliu Local desfasurate ieri, ca judetul Cluj poate ajunge sa plateasca amenzi usturatoare in cazul in care nu va finaliza la timp Centrul de Management Integrat al Deseurilor. Un caz asemanator cu cel intalnit in judetul Cluj, a fost sanctionat in luna iulie de catre Curtea Europeana de Justitie cu o amenda de 20.000.000 de euro si penalitati zilnice pana la finalizarea unui sistem sustenabil de reciclare a deseurilor. Amenda uriasa si penalitatile zilnice de 120.000 de euro a fost acordata statului italian pentru ca in regiunea Campania din apropiere de Napoli reprezentantii administratiei locale nu au reusit sa gestioneze in 2010 criza gunoaielor.

Prin afirmatiile facute, Radu Moisin a atras atentia ca judetul Cluj risca sa intre in procedura de infringement ca urmare a nefinalizarii CMID. O situatie asemanatoare Clujului a fost sanctionata de catre Curtea Europeana de Justitie in regiunea italiana Campania. Astfel, Curtea Europeana de Justitie a decis sa aplice statului italian o penalitate cu titlu cominatoriu zilnic si o suma forfetara. Penalitatea cu titlu cominatoriu zilnic de 120.000 de euro se imparte in trei categorii, fiecare cu un cuantum zilnic de 40.000 de euro calculata pe categorii de instalatii (depozite de deseuri, instalatii de termovalorificare si instalatii de tratare a deseurilor organice). Procedura de infringement este modalitatea de sanctionare a statelor membre UE care incalca legea si care nu respecta una dintre obligatiile care le revin in conformitate cu Tratatul de aderare.

“In Italia de foarte multi ani, in regiunea Campania, nu se ajunge la o situatie conforma din punct de vedere al Directivei Europene din 2006 privind deseurile. In prima faza a fost o decizie de sanctionare a statului italian din partea Curtii Europene de Justitie, care nu a fost respectata si nici dupa 5 ani de zile lucrurile nu s-au remediat, motiv pentru care s-a ajuns la aceasta decizie drastica cu amenda plus penalitatile de intarziere pentru fiecare zi. Am facut aceasta mentiune in CL tocmai pentru a trage un semnal de alarma privind consecintele pe care le-ar putea aduce intarzierea CMID. Ar fi intolerabil sa repetam si noi aceleasi greseli ca si cele ale Italiei”, a declarat Radu Moisin pentru Ziar de Cluj. 

Cu privire la persoanele care vor putea fi trase la raspundere in cazul in care nefinalizarea CMID ar produce prejudicii statului roman prin introducerea procedurii de infringement, Radu Moisin a precizat ca inevitabil, potrivit legilor in vigoare romanesti, vor fi gasiti cei vinovati.

“In primul rand nu pot sa vorbesc in numele statului roman insa sper sa nu se ajunga in aceeasi situatie, in al doilea rand daca s-ar ajunge la o asemenea situatie statul roman pe actuala legislatie se poate indrepta impotriva persoanelor identificate ca fiind in culpa pentru situatia creata. Aste este o decizie pe care statul roman ar lua-o daca s-ar ajunge la o eventuala amenda”, a subliniat Moisin. 

In replica, sefa proiectului de implementare CMID, Mariana Ratiu, a tinut sa precizeze ca posibilele amenzi sau chiar penalitati din partea Comisiei Europene aplicate pentru situatia de la Cluj-Napoca nu vor fi pentru nefinalizarea CMID-ului, ci pentru faptul ca din 2010 pana la inchidere, in 2015, pe rampa de la Pata Rat au fost depuse ilegal deseuri.

“Infringementul se aplica pentru inchiderea depozitelor neconforme, nu pentru neindeplinirea CMID-ului. Procedurile de infrigement se instrumenteaza si se deschid in momentul in care vorbim de depozitari, pe de o parte ilegale acolo unde depozitele sunt sistate, si pe de alta parte parte, de neinchiderea depozitelor neconforme, asa cum ne-am asumat prin tratatulul de aderare la Uniunea Europena prin care erau stabilite niste termene. Depozitarea la Pata Rat trebuia sistata in 2010 si, evident, inchisa rampa. Inchiderea se face in termenii contractului de finantare semnat cu ministerul”, a explicat Mariana Ratiu.

Potrivit declaratiilor Marianei Ratiu, in majoritatea statelor europene care au beneficiat de sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru inchiderea rampelor de gunoi s-au aplicat proceduri de infringement, ceea ce nu face ca situatia in Cluj-Napoca sa fie diferita.

“Clujul poate sa ajunga pe infringement pentru depozitarile ilegale de la Pata Rat. Nu sunt sume clar stabilite, dar se discuta de la caz la caz. Daca ne uitam in istoricul acestor proceduri toate tarile care au beneficiat de fonduri europene pentru aceste proiecte pe mediu, pe deseuri, cam toate au avut proceduri de infringement si cam toate se invart in jurul acelor sume de 1,4 milioane de euro in prima zi si 140.000 de euro zilnic pana la aducerea la conformitate a fiecarui depozit. In cazul in care se va ajunge sa avem procedura de infringement Guvernul Romaniei este cel raspunzator si probabil ca Guvernul se va indrepta impotriva celor vinovati sau isi va asuma pentru ca problema de la noi este in toata tara. Nu trebuie confundata sistarea depozitarii cu ecologizarea. Depozitarea trebuia sistata in 2010, iar procedura de inchidere care se face in baza unei licitatii sau a unui contract de lucrari se poate face in termenii contractului de finantare. Dar, repet, din iulie 2010 nu mai aveam voie sa depozitam nimic pe Pata Rat, iar pe celelalte depozite din judet din 2012. Faptul ca s-au depozitat timp de 4 ani ilegal pe Pata Rat in mod clar putem ajunge in situatia Italiei, daca Comisia Europeana va deschide procedurile, insa va fi o prenotificare in acest sens”, a declarat Mariana Ratiu.

In prezent lucrarile la CMID intra in linie dreapta. Consiliul Judetean Cluj a demarat ieri procedura de achizitie publica pentru continuarea si terminarea lucrarilor aferente zonei tehnice, compusa din statia de tratare mecano-biologica si statia de sortare cu infrastructura adiacenta din cadrul CMID. Doritorii vor putea depune ofertele pana in 18 noiembrie 2015.

“Ieri s-a scos la licitatie pe SEAP FIDIC-ul galben. Se pare ca si acesta este fezabil si il vom putea deconta pana in 2019. Este aproape finalizata documentatia pe celula pe partea de jos, am rezolvat si cu toti vecinii pentru racordul electric, deci vom avea si racord electric. Pentru drumul de acces, proiectantul mai trebuie sa ne faca o dispozitie de santier, sa se pronunte cu privire la un aspect pe care expertul l-a notificat. Suntem pe calea cea buna, echipamentele sunt in evaluare, mai avem o parte din echipamente care se vor pune din nou pe SEAP”, a afirmat Mariana Ratiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *