Rautacisme

RADP renunță la “mână criminală” care dă foc. A decis s-o introducă în legalitate

Eh, doar 2,7 milioane de euro ne mai costă levigatul de la Pata Rât. Cu cei 5 milioane de euro de la Consiliul Județean, muntele de deșeuri, cu tot cu levigat, va fi doar al clujenilor. Acest business are un nume: ”Lasă-mă să te prostesc pe banii tăi!” sau ”Lasă-mă să te îmbolnăvesc cu doar 8 milioane de euro”. Deh, mizilicuri. După incendiile repetate de la Pata Rât, știți voi – cele care izbucnesc de la sine, RADP a înțeles că singura cale de a scăpa de gunoaie stă în incendii. Și a apelat la ”MÂNA CRIMINALĂ”. Da, da, ”mâna criminală” care tot aprinde deșeurile din Pata Rât și pe care Poliția clujeană o tot caută de un an de zile. Acum a trecut în legașitate, că va arde Pantelică printr-o stație pilot de piroliză ceea ce va prisosi după ce va jefui de reciclabile tot gunoiul. Iar după stația pilot de piroliză, urmează încă una, mai mare, mai frumoasă, mai dătătoare de noxe în mediu. Că s-a scăpat Pantelică în fața prefectului de Cluj că deja are aprobare de la Mediu.

CITEȘTE ȘIRADP Cluj a „ars” peste 100.000 de tone de deșeuri. Incendierea – singura ”metodă” de a scăpa de gunoaie

Ion Pantelimon, directorul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), s-a prefăcut că dă socoteală în fața consilierilor locali pentru cei 2,7 milioane de euro pe care vrea să-i mai prăduiască cu Regia.

Vorba vine – socoteală mare n-a prea fost, consilierii locali sunt persoane docile, s-au lăsat convinși repede și au votat în unanimitate hotărârea de consiliu. ”Opoziția” este de fațadă, după cum vă puteți convinge urmărind filmul de mai jos.

CITEȘTE ȘI”Mâna Criminală” de la Pata Rât este încă liberă. Poliția continuă cercetările pentru a stabili ”cu exactitate” cauzele producerii incendiilor

Regia mai are nevoie de aproape 3 milioane de euro pentru montarea unei stații de tratare experimentală (mai pe românește: o stație de piroliză – un incinerator, să fim mai exacți). Etapa I este astfel, una de încercare. Etapa a II-a ne va costa alți bani, pentru o stație mai babană de piroliză – alt incinerator – pentru că ”nașul” Boc și ”finul” Tișe trebuie să o mai scalde în vreun fel: cum vor fi prăduiți banii bugetului dacă nu prin acțiuni concertate, realizate pe seama cetățenilor clujeni?

În susținerea cauzei sale, Pantelimon, directorul rampei de gunoaie, a afirmat că ”platforma temporară va deveni permanentă”, prin prelucrarea zilnică a deșeurilor. 

Dar acesta este un argument-promisiune, ține de viitorul îndepărtat, nu se susține. Mai degrabă decât prelucrarea zilnică a gunoaielor, Pantelimon ar fi trebuit să ne spună cum stă treaba cu incendiile, care devin tot mai obșnuite. Și cum a obținut autorizația de Mediu pentru stațiile de piroliză.

Dar, la cămașă și cu ceas select pe mână, nici n-ai spune că Ion Pantelimon este șeful muntelui de gunoi al Clujului, care poluează permanent mediul și îmbolnăvește cetățenii din zonele limitrofe. 

În concluzie putem spune că acel Centru de Management Integrat al Deșeurilor nu va fi gata nici în 2019. 

Soluția de a transforma rampa de gunoi dintr-una temporară într-una cu caracter permanent contravine angajamentelor inițiale adoptate de RADP, cerute de Agenția Națională a Mediului și Garda Națională de Mediu. În plus, subminează proiectul CMID și contravine cerinței UE de închidere a TUTUROR rampelor neconforme de deșeuri.

Ion Pantelimon recunoaște că toate aceste instituții au solicitat de la RADP să se conformeze și au ”condiționat” regia pentru diverse motive. Foarte adevărat. Doar că vina nu este a celor de la Mediu, ci a Regiei Autonome care nu vrea să se conformeze și a prins ”gustul” pârjolului. 

Dar normele europene privind funcționarea rampelor temporare – mai sunt atunci respectate?

Nu contravin normelor europene de mediu rampele de gunoi temporare?  

Suntem curioși să aflăm ce spun locuitorii din zonă, sufocați de fum, de noua politică a RADP privind transformarea rampei temporare într-una permanentă. 

Dar procurorii – cum apreciază aceștia situația deșeurilor din județul Cluj? Chiar nu se vede? Chiar nu miroase? Sau avem parte de procurori orbi, surzi și muți?!

Ieri, cu suportul consilierilor din ”opoziție”, a fost ”autorizată” mâna ”criminală” de la Pata Rât. De acum se va arde legal gunoiul. Și se vor putea acoperi și cele 10 milioane de euro de deșeuri depozitate ilegal pe care DNA Cluj le-a declarat ca inexistente. Atât de inexistente, dragi procurori, încât CJ Cluj dă 5 milioane de euro în plus pentru dispariția inexistentei fapte, iar Nașul Emil Boc intervine și el cu 2,7 milioane de euro. Aproape 8 milioane de euro pentru a acoperi ceva ce nu există?

Nouă ne-ar fi rușine, măi dragă DNA Cluj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *