Din oras

RADP primeste un milion de lei din bugetul local ca sa-si achite datoriile. Urmeaza alt cadou: contractul pentru intretinerea strazilor

Scris de 287

Consilierii locali vor vota in sedinta din 3 decembrie alocarea sumei de un milion de lei Regiei Autonome a Domeniului Public pentru a-si plati datoriile catre bugetul de stat. Astfel gestiunea directa a intretinerii strazilor din municipiu de catre RADP dupa expirarea contractului cu asocierea Diferit-Kiat nu ar trebui sa aiba niciun impediment.

Dupa ce la inceputul anului RADP a primit 5,1 milioane de lei din bugetul local pentru investitii, acum mai ia un milion din vistieria orasului pentru a se scapa de datorii. Regia Primariei a solicitat sprijin financiar de la bugetul local in valoare de 2,3 milioane de lei, cat era pierderea la finalul lunii septembrie.

“Subventia solicitata este necesara intrcat situatia financiara actuala a regiei se prezinta astfel: datorii catre bugetul consolidat al statului in suma de 1.252.762 lei; majorari, dobanzi si penalitati aferente esalonarii la bugetul consolidat al statului in suma de 419.151 lei; datorii la furnizori, in cuantum de 2.585.971 lei”, se arata in cererea Regiei catre Primarie.

In acelasi document se mentioneaza si motivele pentru care RADP a ajuns in aceasta situatie: “dobanda la linia de credit CEC Bank in suma de 3,6 milioane de lei, executarea silia a Regiei de catre SC GPI Turism Sport SRL cu suma de 3,2 milioane de lei, in anul 2012, pentru profit nerealizat, ca urmare a rezilierii contractului de asociere pe obiectivul patinoar artificial; imposibilitatea participarii la achizitii publice pentru executie lucrari, datorita existentei debitelor la bugetul consolidat al statului si la bugetul local”.

Mai mult, prognoza ecoomica indica incapacitatea de plata, pana la finalul anului RADP nu-si poate onora obligatiile fiscale, comerciale si salariale. Potrivit legii regiile pot beneficia de subventii de la bugetele de stat sau cele locale pentru acoperirea deficitelor bugetare.

“Avand in vedere situatia financiara a Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, respectiv faptul ca veniturile proprii nu acopera cheltuielile regiei, inregistrand o pierdere la finele lunii septembrie 2014 in suma de 2.318.924,59 lei, supunem analizei Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca acordarea unei subventii in suma de 1.000.000 lei Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca”, se arata in referat.

Pana in 30 noiembrie a fost in consultare publica propunerea de a da intretinerea strazilor din municipiu in gestiunea directa a RADP dupa expirarea contractului cu Diferit-Kiat in 13 decembrie. Reprezentantii Primariei spun ca alternativa gestiunii directe este mai avantajoasa pentru municipalitate decat o licitatie pentru ca “preturile vor fi rezultatul negocierii si vor fi in concordanta cu pretul pietei”, iar “municipalitatea este beneficiara a minim 50% varsaminte la bugetul local din profitul realizat de catre RADP”.

Se precizeaza ca Regia subordonata Primariei “detine instalatii tehnice, masini si utilaje, destinate executarii lucrarilor specifice activitatii de intretinere ( statii de mixturi, centrala de betoane de ciment, tancuri pentru bitum, depozite pentru agregate, silozuri de ciment si filer, instalatii pentru dozarea cu celofibre in mixturile asfaltice, malaxoare, concasor, freze de asfalt, cilindri compactori, repartizatoare de asfalt, buldoexcavator, autoincarcator, autogredere, autosolnite, marcatoare pentru marcaje rutiere, precum si utilaje pentru mica mecanizare). Bazele de productie dispun de depozite pentru stocarea temporara a materiilor prime si materialelor folosite in procesul de fabricatie”.

Regia are in cadrul compartimentului Strazi 140 de angajati, din care 15 ingineri de specialitate. Potrivit caietului de sarcini RADP va trebui sa se ocupe de intretinerea si reparatia strazilor, aleilor, trotuarelor, sistemului rutier de pe poduri si strazilor nemodernizate din municipiu. Preturile vor fi propuse de RADP si aprobate de Consiliul Local. Prin gestiune directa s-a alocat si administrarea Pietei de Vechituri catre RADP. Regia are in portofoliu contracte cu E.On Gaz, Romtelecom, Regia Autonoma de Termoficare si Electrica Serv pentru lucrari de refacere a strazilor, trotuarelor si zonelor verzi afectate de lucrari de retele. A mai avut lucrari de refacere carosabil, trotuar si spatii verzi cu Electromontaj, Electroplus, Grup 4 Instalatii, Tim si Dominium.
Anul trecut RADP a avut o cifra de afaceri de aproape 11 milioane de lei si o pierdere de 3,5  milioane de lei.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 4 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 7 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 19 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 21 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 24 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 24 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE