Din oras

RADP cumpără 130 tone de vopsea pentru refacerea marcajelor rutiere, în valoare de 524.000 EURO. Pe Ferdinand, marcajele sunt deja distruse la doar câteva luni de la modernizarea străzii

Scris de 95

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca va cumpăra peste 130 de tone de divere tipuri de vopsea de calitate superioară pentru refacerea marcajelor rutiere din oraș. Valoarea contractului este de peste 2,5 milioane lei (524.000 euro) și va avea durata de un an. În prezent, regia nu are niciun contract pentru astfel de produse. Anul trecut, s-a folosit vopsea în suprafață de 15.000 mp. De remarcat faptul că pe străzile recent modernizate, marcajele rutiere sunt distruse în multe locuri.

Licitația pentru cumpărarea de vopsea pentru marcaje rutiere a fost lansată astăzi. Data limită pentru depunerea ofertelor este 3 martie.

„Având în vedere dinamicitatea reglementărilor de circulație, dar și faptul că anumite evenimente rutiere afectează integritatea marcajelor rutiere, este necesară executarea în mod permanent a lucrărilor aferente activității de marcaj rutier, în vederea menținerii lui la o stare normală de exploatare care să asigure siguranța și confortul circulației”, scrie în caietul de sarcini.

Pe strada Ferdinand și pe strada Emil Isac, în mai multe locuri, marcajele rutiere sunt distruse. Cauzele sunt multiple: traficul intens, dar și calitatea vopselei folosite.

În imaginile de mai jos se observă cum arată acum marcajele pe cele două străzi:

În prezent, RADP nu mai are în derulare un contract de furnizare de vopsea de marcaj, astfel încât se dorește încheierea unui contract de furnizare pentru o perioadă de 12 luni.

RADP are în execuție lucrările de marcaj rutier din Cluj-Napoca. Potrivit caietului de sarcini, efectuează următoarele tipuri de marcaje: longitudinale (linii de separare sau delimitare a sensurilor de circulație și a benzilor de circulație, linii de delimitare a părții carosabile, benzi pentru bicicliști), transversale (oprire, cedează trecerea, treceri pentru pietoni, covoare antiderapante de culoare roșie, albastră, verde etc.), marcaje diverse (ghidare, spații interzise, stații bus, taxi, parcări, săgeți, pictograme tip indicator sau text), benzi transversale pentru curbe periculoase, benzi pentru bicicliști), marcaj tactil (produse prefabricate destinate presemnalizării trecerilor de pietoni pentru nevăzători).

Conform documentului citat, stratul aplicat trebuie să reziste unui trafic rutier intens și să aibă o durată de viață de minim trei ani. „Garanția stratului aplicat se include și în următoarele cazuri: încărcături mecanice deosebite; serviciul de deszăpezire: utilajele pentru deszăpezire nu degajează definitiv zăpada de pe carosabil astfel încât să radieze sau să afecteze în alt mod stratul de vopsea; vehicule cu lanțuri, trafic agricol, utilaje militare grele; încărcări ridicate prin modificarea desfășurării traficului: șantiere de construcții. Achizitorul își rezervă dreptul de a rezilia unilateral contractul, fără daune interese, dacă ofertantul livrează în timpul contractului vopsea care nu corespunde traficului foarte intens”, se arată în caietul de sarcini.

Anul trecut, au fost aplicate marcaje rutiere în suprafață totală de aproape 15.000 mp.

„Au fost aplicate marcaje rutiere atât cu produse clasice (vopsea, microbile), cât şi cu produse speciale cu durată mare de viaţă, inclusiv covoare roşii. Astfel, cu produsele clasice s-au aplicat 6.916 mp marcaje longitudinale, 4.306 mp marcaje transversale şi 2.324 mp marcaje diverse. Pe străzile recent modernizate, au fost aplicate marcaje cu produse speciale cu durată de viaţă mai mare: 60 mp marcaje longitudinale, 411 mp marcaje transversale, 65 mp marcaje diverse şi 593 mp covoare roşii antiderapante”, scrie în raportul de activitate al primarului Emil Boc pe anul 2020.ULTIMA ORĂ

 • Acum 25 mins Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 4 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 5 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 7 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 8 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 9 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 1 day PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE