In vizor

RADP Cluj-Napoca intră pe piața deșeurilor. Va primi și regia Primăriei o felie din banul public după ce clujenii vor fi obligați să colecteze gunoiul pe 4 fracții?

Scris de 410

Coincidență sau nu? Cu 3 luni înainte de introducerea obligativității de colectare a deșeurilor pe 4 fracții, RADP Cluj-Napoca își extinde domeniul de activitate. Probabil, Primăria vrea să hrănească și gura lui Ioan Pantelimon (directorul RADP) cu niște bani publici din activitatea de colectare selectivă a deșeurilor.

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, aflată în subordinea Primăriei își extinde domeniul de activitate. În ședința de Consiliu Local de marți, 5 martie va fi votat un proiect de hotărâre privind completarea domeniului de activitate, mai exact RADP se va ocupa și de colectare deșeuri, tratare și eliminare deșeuri, comerț cu ridicata al deșeurilor și depozitări.

„Se aprobă completarea domeniului de activitate al RADP Cluj-Napoca cu următoarele coduri CAEN: salubritate, depoluare și activități similare; colectarea și tratarea altor reziduri; colectare deșeuri nepericuloase; colectare deșeuri periculoase; tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase; tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase; recuperarea materialelor reciclabile sortate; comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor depozitări. Toate aceste activități se vor desfășura la punctul de lucru de pe Calea Someșeni nr. 2”, se arată în proiectul de hotărâre.

RADP Cluj-Napoca a primit nu demult contracte grase și pentru modernizarea străzilor, după ce o perioadă a fost pusă pe pauză, în defavoarea Diferit, abonată la banul public ani la rând. Modul de lucru i-a nemulțumit pe alocuri pe clujeni, fie din cauza ritmului prea lent, fie calitatea proastă a lucrărilor sau gunoiul pe care l-au lăsat de multe ori muncitorii după închiderea șantierelor.

Extinderea domeniului de activitate al RADP Cluj-Napoca vine în contextul în care din 1 iulie clujenii sunt obligați să colecteze selectiv pe 4 fracții. Cel mai probabil, regia Primăriei va primi și ea o felie din acest „business” în care sunt implicate și Rosal și Brantner, cele două firme care se ocupă de curățenie stradală și deszăpezire.

După ce clujenii vor primi saci personalizați în care vor aduna gunoiul și îl vor transporta la punctele de colectare, cineva trebuie să câștige un ban și din comerțul deșeurilor și al resturilor depozitărilor.

Citește și:

Din iulie, clujenii trebuie să sorteze gunoiul pe patru fracții. Primăria va trimite Poliția Locală în control. Tarifele pentru salubritate ar putea fi majorate

Biciul colectării selective a gunoiului pe spinarea clujenilor. Beneficii pentru cei care respectă noile reguli, pedepse pentru care le încalcă

Din anul 2005, în Cluj-Napoca deszăpezirea revine în sarcina firmelor Brantner Veres și Rosal. În 2005, Primăria Cluj-Napoca a delegat serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire prin concesiune, în urma unei licitaţii deschise. Până în 2013, Rosal s-a ocupat de lotul I și Brantner Veres de lotul II. În 2013, după expirarea contractului, a fost organiată prima licitaţie pentru desemnarea altor firme pentru următorii opt ani, dar au apărut contestații și procese în instanță așa că în perioada 2013 – 2016 au fost organizate trei licitaţii. Nici una din aceste licitații nu a desemnat vreun câștigător. În tot acel timp, Rosal și Brantner și-au continuat activitatea pe baza unor prelungiri de contracte.

În decembrie 2016, contractul pentru lotul II, valabil până în 2024, a fost atribuit firmei Brantner. Lotul I a mers mai departe tot în sarcina Rosal, pe baza unor prelungiri de contracte aprobate periodic. În ianuarie 2018, a fost atribuit și contractul cu Rosal, prin negociere directă. Actul este valabil patru ani.
Valoarea contractelor pentru ambele loturi este de aproximativ 30 milioane euro.

Cartierele aflate în sarcina Brantner sunt următoarele: Someşeni, Bulgaria, Mărăşti, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Iris, Dâmbu Rotund şi zona centrală – parţial (lotul II).

Cartierele aflate în sarcina Rosal sunt: Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu şi zona centrală – parţial (lotul I).ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 15 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 16 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 18 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 19 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 20 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 21 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 23 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE