In vizor

RADP Cluj-Napoca intră pe piața deșeurilor. Va primi și regia Primăriei o felie din banul public după ce clujenii vor fi obligați să colecteze gunoiul pe 4 fracții?

Coincidență sau nu? Cu 3 luni înainte de introducerea obligativității de colectare a deșeurilor pe 4 fracții, RADP Cluj-Napoca își extinde domeniul de activitate. Probabil, Primăria vrea să hrănească și gura lui Ioan Pantelimon (directorul RADP) cu niște bani publici din activitatea de colectare selectivă a deșeurilor.

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, aflată în subordinea Primăriei își extinde domeniul de activitate. În ședința de Consiliu Local de marți, 5 martie va fi votat un proiect de hotărâre privind completarea domeniului de activitate, mai exact RADP se va ocupa și de colectare deșeuri, tratare și eliminare deșeuri, comerț cu ridicata al deșeurilor și depozitări.

„Se aprobă completarea domeniului de activitate al RADP Cluj-Napoca cu următoarele coduri CAEN: salubritate, depoluare și activități similare; colectarea și tratarea altor reziduri; colectare deșeuri nepericuloase; colectare deșeuri periculoase; tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase; tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase; recuperarea materialelor reciclabile sortate; comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor depozitări. Toate aceste activități se vor desfășura la punctul de lucru de pe Calea Someșeni nr. 2”, se arată în proiectul de hotărâre.

RADP Cluj-Napoca a primit nu demult contracte grase și pentru modernizarea străzilor, după ce o perioadă a fost pusă pe pauză, în defavoarea Diferit, abonată la banul public ani la rând. Modul de lucru i-a nemulțumit pe alocuri pe clujeni, fie din cauza ritmului prea lent, fie calitatea proastă a lucrărilor sau gunoiul pe care l-au lăsat de multe ori muncitorii după închiderea șantierelor.

Extinderea domeniului de activitate al RADP Cluj-Napoca vine în contextul în care din 1 iulie clujenii sunt obligați să colecteze selectiv pe 4 fracții. Cel mai probabil, regia Primăriei va primi și ea o felie din acest „business” în care sunt implicate și Rosal și Brantner, cele două firme care se ocupă de curățenie stradală și deszăpezire.

După ce clujenii vor primi saci personalizați în care vor aduna gunoiul și îl vor transporta la punctele de colectare, cineva trebuie să câștige un ban și din comerțul deșeurilor și al resturilor depozitărilor.

Citește și:

Din iulie, clujenii trebuie să sorteze gunoiul pe patru fracții. Primăria va trimite Poliția Locală în control. Tarifele pentru salubritate ar putea fi majorate

Biciul colectării selective a gunoiului pe spinarea clujenilor. Beneficii pentru cei care respectă noile reguli, pedepse pentru care le încalcă

Din anul 2005, în Cluj-Napoca deszăpezirea revine în sarcina firmelor Brantner Veres și Rosal. În 2005, Primăria Cluj-Napoca a delegat serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire prin concesiune, în urma unei licitaţii deschise. Până în 2013, Rosal s-a ocupat de lotul I și Brantner Veres de lotul II. În 2013, după expirarea contractului, a fost organiată prima licitaţie pentru desemnarea altor firme pentru următorii opt ani, dar au apărut contestații și procese în instanță așa că în perioada 2013 – 2016 au fost organizate trei licitaţii. Nici una din aceste licitații nu a desemnat vreun câștigător. În tot acel timp, Rosal și Brantner și-au continuat activitatea pe baza unor prelungiri de contracte.

În decembrie 2016, contractul pentru lotul II, valabil până în 2024, a fost atribuit firmei Brantner. Lotul I a mers mai departe tot în sarcina Rosal, pe baza unor prelungiri de contracte aprobate periodic. În ianuarie 2018, a fost atribuit și contractul cu Rosal, prin negociere directă. Actul este valabil patru ani.
Valoarea contractelor pentru ambele loturi este de aproximativ 30 milioane euro.

Cartierele aflate în sarcina Brantner sunt următoarele: Someşeni, Bulgaria, Mărăşti, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Iris, Dâmbu Rotund şi zona centrală – parţial (lotul II).

Cartierele aflate în sarcina Rosal sunt: Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu şi zona centrală – parţial (lotul I).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *