In vizor

RADJ Cluj face bani cu o firma indoielnica din Bistrita

Fa-te frate cu dracul pana bagi banii in buzunar – e lectia de oportunism pe care RADJ Cluj o promoveaza prin ultimele sale contracte. Regia Autonoma a Drumurilor Judetene (RADJ) Cluj nu se rusineaza sa se asocieze cu firme “de casa” din Bistrita in lucrari de miliarde de lei, finantate din fonduri europene. Asta atat timp cat jumatate din bani ii intra in conturi.

Conform listei contractelor de executare de lucrari incheiate de catre RADJ Cluj cu institutiile publice, contracte aflate inca in derulare, regia s-a asociat cu SC M.I.S. Grup SRL pentru a executa doua lucrari de anvergura in judetul Bistrita Nasaud. Ambele au fost semnate pentru reabilitarea unor drumuri forestiere din judet, in comuna Tarlisua si Ilva Mica.  Surpriza este, insa, ca ambele lucrari sunt finantate din fonduri europene cu bani grei – numai in Tarlisua este vorba de 6.000.000 de lei, dupa cum ne confirma si primarul acesteia, Purja Vladut. Valoarea contractului pentru drumurile forestiere din Ilva Mica insa “nu are sens sa o vehiculam. Nu ne-ati cerut, acum nu ne mai cereti, ca nu avem timp de d’astea”, spune doamna Burlacu, “de la contracte”.

Cu cine se asociazaza RADJ Cluj?

M.I.S. Grup SA din Bistrita a achiziţionat in 2004 primul tronson feroviar din Romania (22 de km). Concesionarea s-a facut pe o durata de 5 ani prin Bursa de Marfuri Bucuresti, iar ministrul Transporturilor din acea vreme, Miron Mitrea, a inaugurat , pe 14 septembrie 2004, prima cale ferata privata din ţara in localitatea Ilva Mica.

In 2005, desi era specializata mai mult in prelucrarea lemnului, societatea M.I.S. Grup castiga licitatia pentru reabilitarea si amenajarea Casei de Pensii Bistrita Nasaud si se pune pe treaba. Numai ca, scria Gazeta de Bistrita la acea vreme, neavand prea mare experienta in constructii, se incurca in calculele initiale si la final rezulta o factura cu 50 la suta mai mare decat suma licitata. Astfel, daca initial lucrarile de reabilitare si amenajare a Casei Judetene de Pensii au fost calculate la 14 miliarde de lei vechi, fara TVA, factura finala s-a ridicat la 27 miliarde de lei vechi.

Tot in 2005, nota presa locala, Consiliul Local Bistrita a aprobat un proiect de hotarare prin care au fost investiti 8 milioane de euro in sistemul centralizat de incalzire, in conditiile in care acesta avea deja datorii de 10 milioane de euro. Singurul castigator al acestui proiect de hotarare pare sa fi fost patronul firmei M.I.S. Grup, Emil Iugan, care s-a oferit sa furnizeze rumegus pe o perioada de cinci ani, timp in care el a castigat aproximativ 70 de miliarde de lei vechi. La acea vreme, suma era echivalenta cu bugetul Bistritei pe un an jumatate.

In 2007, prefectul de Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan, a depus la Politie o plangere penala in care solicita sa fie verificat modul in care Consiliul Judetean a decontat lucrarile efectuate la Valea Vinului de catre societatile „M.I.S. Grup” si „Nordconforest”. Pentru proiectul de reabilitare a drumului de acces in comunitate, Guvernul a alocat de la buget, in decembrie 2006, 46 de miliarde lei vechi.

In 2010, firma a fost executata silit pentru datorii la bugetul de stat, Administratia Financiara Sangeorz-Bai scotand la licitatie mai multe utilaje ale acesteia, cu intentia de a le vinde. Pe vremea aceea, omul de afaceri Emil Iugan era unul dintre milionarii din Top 500 Forbes.

M.I.S. Grup este o afacere de familie condusa de Emil si Octavian Iugan. Compania este compusa din trei firme, Montana fiind prima infiintata (in 1990) cu domeniu de activitate exploatarea lemnului. Doi ani mai tarziu, Montana a cumparat un producator local de lemn si a fost infiintata compania Iugan. In 1993 a fost infiintata Silvania International, o data cu cumpararea unei fabrici de cherestea. Cele trei companii au fost reunite, in 1999, in M.I.S. Grup.

Noul director general al RADJ Cluj, fostul prefect al Clujului, Calin Platon, spune ca, in momentul de fata, nu poate comenta asocierea dintre regia pe care o conduce si firma din Bistrita, avand in vedere faptul ca dansul se afla in noua funtie de doar o saptamana, iar cele doua contracte au fost incheiate la finalul anului 2012 si, respectiv, in prima luna a lui 2013.

In 2012, SC M.I.S. Grup SRL a avut o cifra de afaceri 56.244.442 de lei si un profit de 752.820 de lei.

 

sursa foto: ftr.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *