Analiza

Radiografia de astăzi a pieței imobiliare clujene, cea mai scumpă din țară – interviu cu Tudor Marc, senior broker

Scris de 2,823

Cum este piața imobiliară din Cluj acum, față de perioada de dinainte de starea de urgență? A revenit deja interesul cumpărătorilor sau clienții sunt încă reticenți/precauți? Care este tendința prețurilor? Au rămas neschimbate, sunt tot într-o ușoară creștere sau au o tendință de scădere? Cum se realizează în prezent vizionările, negocierile, semnările de acte? Ce diferă față de perioada de dinainte de pandemie? Cum va influența pandemia volumul tranzacțiilor din acest an?

La toate aceste întrebări a răspuns, pentru Ziar de Cluj, Tudor Marc, senior broker în cadrul Welt Imobiliare, un profesionist cu o bogată experiență în domeniu.

Cum este piața imobiliară din Cluj acum, față de perioada de dinainte de starea de urgență?

Tudor Marc: Daca este să ne raportăm strict la prețurile medii practicate pe piață la vânzare, acestea se mențin la nivelul din luna februarie, luna anterioara instaurării pandemiei în România, respectiv a stării de urgență/alertă. Desigur, există și mici fluctuații – o parte mică din vânzători au mai negociat (undeva până în 5-7%), dar am avut și clienți care au majorat prețurile (în special dezvoltatori, care au vândut foarte mult în primele 3 luni ale anului).

Toți indicii de preț (începând cu imobiliare.ro) confirmă realitatea actuală din piață, că prețul mediu pe Cluj-Napoca încă se menține.

Pe piața chiriilor, am asistat la o ușoară scădere a prețurilor, fiind în opinia noastră o chestiune temporară, cauzată de plecarea în masă a studenților, având în vedere închiderea universităților și continuarea anului universitar în mediul online. Studenții nu au mai dorit să rămână în Cluj să plătească chirie (nici nu puteau practic să iasă din casă 2 luni) și atunci au plecat spre domiciliile lor din țară. Proprietarii care nu au convenit cu studenții păstrarea contractului au scos din nou pe piață apartamentele la prețuri mai mici și atractive, pentru a recupera deficitul până la vară/toamnă când studenții vor reveni. Scăderile au fost în medie 20%-25%, însă, repet, nu e o scădere medie a prețurilor, sunt cazuri izolate, dar destule, și, cu siguranță, o situație temporară.

A revenit deja interesul cumpărătorilor sau sunt încă reticenți/precauți?

Tudor Marc: Numărul cererilor de cumpărare în perioada stării de urgență martie – aprilie – 15 mai a scăzut până la un 27%-30% din totalul unei luni normale.

După perioada sărbătorilor Pascale cererile au început să crească de la o zi la alta, iar după data de 18 mai, când practic s-a liberalizat circulația persoanelor și s-au putut programa inclusiv vizionări, fără a declara aceste aspecte, numărul cererilor a ajuns la un 65% din totalul unei luni normale.

Scăderea era de așteptat, având în vedere contextul pandemiei (cine stă să se gândească să cumpere o casă, când nu știi nici măcar unde să pui mâna să nu te infectezi), iar restricțiile de circulație au făcut ca foarte mulți clienți, chiar dacă au fost interesați de oferte, să amâne vizionările până după 15 mai.

Totodată am constatat o creștere mai abruptă a cererilor pe chirii, cel mai probabil datorită ofertelor la prețuri bune existente momentan pe piață, odată cu eliberarea locuințelor de către studenți.

Și, de asemenea, a crescut mai abrupt și cererea de case, probabil pe fondul stresului creat de traiul zilnic între patru pereți, clienții fiind în căutare de un petec de iarbă, însă multe din aceste cereri sunt oarecum nefructificabile, ca să nu zic nerealiste.

Cum se realizează în prezent vizionările, negocierile, semnările de acte? Ce diferă față de perioada de dinainte de pandemie?

Tudor Marc: Vizionările se desfășoară respectând recomandările autorităților privind sănătatea – măști, mănuși, circulație cu autovehicule separate. Am întâmpinat greutăți în programarea vizionărilor la locuințele vechi (a fost de înțeles teama proprietarilor de a primi străini în casă, lucru interzis de altfel de autorități).

În momentul de față, activitățile se desfășoară normal, vizionările reușim să le programăm ușor, notarii lucrează doar cu programare (conform indicațiilor autorităților). Ce s-a schimbat este poate munca de broker imobiliar, mulți lucrând remote sau de acasă, agențiile acordând aceste facilități agenților.

Cum credeți că va influența pandemia volumul tranzacțiilor din acest an? Care este tendința prețurilor? Au rămas neschimbate, sunt tot într-o ușoară creștere sau au o tendință de scădere?

Tudor Marc: Volumul tranzacțiilor a fost clar afectat pentru anul 2020 – practic datorită pandemiei și, în special, a interdicțiilor de circulație. Per total, și dacă se reia ritmul de anul trecut, clar va fi o scădere a volumului.

Asta nu înseamnă neapărat și o scădere a prețurilor, având în vedere că încă oferta este sub cerere, iar înainte de luna martie, oferta era extrem de scăzută. De aceea am fost martorii unei creșteri accelerate a prețurilor în primul trimestrul al anului 2020, în medie cu 10-12% față de ultimul trimestru al lui 2019.

Menționez faptul că aproape toate apartamentele situate în imobile noi, cu livrare 2020, au fost vândute până în luna martie, și mai mult de jumătate din imobilele cu livrare 2021. Avem și cazuri de imobile cu apartamente cu livrare 2021, cu vânzare de peste 80%!

În momentul de față nu putem estima care va fi procentul de scădere al volumului, deoarece se pare că piața va avea o revenire în V spre vară-toamnă și pe partea de vânzări, și de chirii. Depinde cât de abrupt va fi V-ul, însă semnalele sunt pozitive.

În opinia mea, în cele mai sumbre scenarii și în cazul în care nu va apărea un val doi la fel de puternic în toamnă, prețurile ar putea suferi o corecție de 10-12%, adică să revenim pe sfârșit de an la prețurile din noiembrie-decembrie 2019. Oricum, în această perioadă exista o astfel de corecție multianuală, după vârfurile înregistrate în perioada verii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 20 hours In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 20 hours In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 21 hours General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
 • Acum 2 days In vizor
  Lui Boc ”îi fată nervii” când e criticat. Ionel Lespuc, de la site-ul media9.ro, a fost blocat pe pagina oficială ”Întotdeauna pentru clujeni”. Ce nu se înțelege din faptul că e ”întotdeauna” doar pentru cei care-l (pardon) nu-l critică
 • Acum 2 days Politica
  Unde ești Dăncilă, doamnă? Nicolae Ciucă: ”Nu e de la mine, e de la părintele Cleopatra: să nu mor neîmpărtășit”. Imhotep se strică de râs
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Ego, Boculus imperator, ad Urbe Conditia.
Citește și...
Recomandările redacției
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

TOP CITITE