PubliNews

Q VISION – CEL MAI RAPID TOMOGRAF OFTALMOLOGIC DIN LUME ȘI UNICUL REVO NX 130 DIN ARDEAL – ACUM ÎNTR-O NOUĂ LOCAȚIE , PE STRADA PASCALY NR. 7, LA MEDESET

Scris de 619

Q Vision s-a mutat într-o nouă locație, dar echipa rămâne aceeași, cea cu care pacienții sunt obișnuiți de șase ani. Clinica de oftalmologie este acum lângă clinica Interservisan, din cartierul Gheorgheni, în incinta clinicii Medestet. Pentru un act medical performant, ai nevoie de tehnologie de vârf, iar la Q Vision există acum tomograful Optopol REVO NX 130, un tomograf unic în Transilvania și cel mai rapid tomograf oftalmologic din lume, care permite un diagnostic foarte acurat, fără administrarea picăturilor de dilatare, el realizând 130.000 de scanări/secundă. O noutate în materie de dezinfecție sunt mânerele antibacteriene cu ioni de argint, mânere de la Pure Handle, autorizate de către Institutul Cantacuzino, prin care 99% dintre bacterii sunt distruse. Q Vision colaborează cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienții pot veni cu biletul de trimitere de la medicul de familie

Reporter: Suntem la clinica oftalmologică Q Vision. Alături de noi este doamna doctor Oana Rusu și astăzi filmăm în noua lor locație, de pe strada Pascaly nr 7, din cartierul Gheorgheni. Spuneți-ne cum a decurs relocarea clinicii, v-ati mutat într-un timp extrem de scurt aici.

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Da, a fost un timp extrem de scurt, dar a fost mobilizare maximă, am avut noroc și de oameni dedicați lângă noi, care ne-au ajutat cu tot ce au putut, cu toate resursele. S-a întâmplat totul în decurs de doar 3 săptămâni, timp în care am renovat spațiul, am mutat aparatura. Acum suntem foarte bine, am păstrat aceeași echipă, doar locația este nouă.

Reporter: Este aceeași echipă pe care o cunoaștem foarte bine, noi clujenii, o echipă care oferă servicii profesionale

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Da, este aceeași echipă, cu care pacienții noștri sunt obișnuiți de șase ani, sunt eu – medic oftalmolog, este colega mea, doamna doctor Teodora Cociș, medic oftalmolog, care ține legătura și cu Casa de Asigurări de Sănătate și face consultații pe baza biletului de trimitere, în echipa noastră mai este Alexandra – optomerist, Bianca – consilier de optică, Ivan Berfela este asistentul nostru și ajutorul meu în sala de operație. Suntem în locația nouă, toată echipa, în aceeași formulă, cu dorința de a oferi multă siguranță pacienților nostri, dar si servicii medicale în plus, iar astăzi avem și o mare surpriză, dorim să vă prezentăm o noutate în domeniul oftalmologic și o noutate absolută în Transilvania.

Reporter: Noua locație a clinicii oftalmologice Q Vision este într-o zonă foarte bine cotată, în mijlocul cartierului Gheorgheni, foarte aproape de cartierul Mărăști, o locație foarte ușor de găsit, cu multe parcări accesibile, aproape și de mijloacele de transport în comun.

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Da, suntem într-o locație foarte bună, lângă clinica Interservisan, prima clinică privată din Cluj-Napoca, în incinta clinicii Medestet. Doresc să mulțumesc prietenilor noștri de la Medestet, care ne-au primit cu brațele deschise și ne-au pus această locație la dispoziție, ca să ne putem muta într-un timp record.

Reporter: Pe lângă faptul că sărbătorim relocării clinicii Q Vision, mai aveți de anunțat acum și o premieră – este vorba de un aparat oftalmologic profesional, unic în Transilvania și totodata, cel mai rapid din lume.

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Este vorba de un tomograf special în oftalmologie, este un tomograf în coerență optică, ceea ce ne permite să punem un diagnostic foarte acurat. De fapt, tot acest concept de Q, acest Q de la Q Vision, provine de la calitate. Nu ai cum să oferi servicii de calitate în oftalmologie, dacă nu ai și aparatură performantă, care să te ajute. Noi, încă de la începuturi, ne-am străduit să achiziționăm cea mai performantă aparatură de pe piață.

La momentul acesta am hotărât să achiziționăm tomograful Optopol REVO NX 130, care este un tomograf confortabil, atât din punctul de vedere al pacientului, cât și al medicului oftalmolog. Dacă ne referim acum la pacient, scanarea ochiului nu durează mult. În unele situații, la alte tomografe, pacientului trebuie să i se administreze picături de dilatare, iar acestea fac ca, pentru o perioadă de 2-3 ore după administrare, pacientul să nu vadă bine. Cu acest tomograf Optopol REVO NX 130, nu mai este nevoie de administrarea picăturilor de dilatare, el scanează pe pupila nedilatată. Din punctul de vedere al medicului oftalmolog, scanarea cu acest tomograf durează foarte puțin, dar face 130.000 de scanări/secundă și oferă o imagine microscopică foarte acurată a ceea ce se întâmplă în întregul ochi. În momentul în care ai un diagnostic cert, știi și ce tratament să oferi pacientului, astfel ca problemele oftalmologice să se rezolve.

Reporter: Suntem acum în sala de tratamente de la Q Vision, spuneți-ne ce intervenții au loc aici?

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Aici au loc intervenții minim invazive, mici intervenții chirurgicale care au loc doar cu anestezie locală, pentru care nu este nevoie de anestezie generală sau de o monitorizare din partea medicului specialist.

Reporter: O informație importanta pentru toți clujenii este aceea că Q Vision colaborează foarte bine cu Casa de Asigurări de Sănătate. Așadar pacienții pot veni aici cu bilet de trimitere de la medicul de familie?

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Da, desigur. Încă din 2014 avem contract cu CAS Cluj, pacienții pot beneficia, în anumite limite, este important de menționat, de servicii gratuite, prin biletul de trimitere.

Reporter: Cum gestionați aici la clinică perioada aceasta mai aparte de izolare, care necesită măsuri speciale de igienă și distanțare socială?

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Este o perioadă grea pentru toată lumea, dar noi am instituit niște reguli de la care nu se abate nimeni. În primul rând distanțarea socială, avem grijă la programări, prelungind timpul de consultație, astfel încât pacienții să nu se intersecteze pe coridoare, cu o perioadă-tampon de 15 minute între consultații, timp în care să sterilizăm și să dezinfectăm aparatura.

Am achiziționat totodată niște mânere antibacteriene pentru uși. Ne-am dat seama că multe bacterii, mulți agenți patogeni se iau prin intermediul mâinilor, deci mânerele, clanțele ușilor sunt cele care sunt utilizate foarte des, de către foarte mulți pacienți. Aceste mânere antibacteriene sunt de la Pure Handle și sunt autorizate de către Institutul Cantacuzino, există studii care arată că inclusiv Stafilococul Aureu este abolit. Studiile mai arată ca 99% dintre bacterii sunt distruse, deoarece mânerele Pure Handle au un strat cu ioni de argint pe suprafața lor.

Reporter: Este o metodă foarte sigură, mai ales pentru o clinică medicală, unde fluxul de pacienți este mare și nu ai cum preveni atingerea repetată a clanțelor.

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Clanțele sunt suprafețele cele mai utilizate, iar aceste mânere oferă o protecție în plus, cu atât mai mult cu cât au și o caracteristică specială, ionii se argint sunt încorporați în vopseaua care le acoperă, deci mânerele nu mai trebuie dezinfectate suplimentar. Și aceste mânere sunt garantate pe viață, acești ioni de argint nu dispar din compoziția mânerelor și au același efect și peste 10 ani.

Reporter: Suntem acum în sala de operații. Sunteți un medic oftalmolog specializat pe chirurgia cataractei. Ce aparatură folosiți pentru intervențiile chirurgicale?

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Aparatura medicală folosită la Q Vision, pot spune, fără lipsă de modestie, că este aceeași cu cea din sălile de operație din SUA și de la Viena. Este o aparatură de ultimă generație, care face posibilă o recuperare foarte rapidă a pacientului, după intervenție. Totodată, riscul de complicații intra și post-operator este mult mai mic. Este vorba de aparatul de emulsificare, care cu ajutorul ultrasunetelor, prin niște microincizii de 1 mm, respectiv 2,2 mm, aparatul emulsifică conținutul cristalinian.

Cataracta este o opacifiere a cristalinului, a lentilei intraoculare. În proporție de 90% este din cauza vârstei, dar pot exista și alte patologii: infecții intraoculare, tratamente îndelungate cu cortizon, chiar și diabetul poate accelera și agrava cataracta, dar de cele mai multe ori este de cauză senilă. Pacientul începe să vadă în ceață, nu mai are o vedere clară, începe să aibă inclusiv fotofobie, o dedublare a imaginii, astea sunt simptomele caracteristice cataractei. Singurul tratament al cataractei este cel chirurgical, din păcate nu există nici picături, nici medicamente care să rezolve această problemă. Practic, prin intervenție, are loc schimbarea acestei lentile care se opacifiază, cu un cristalin artificial. Cu acest aparat, o operație de cataractă durează în medie cam 10 minute, cu o recuperare rapidă a doua zi.

Cu acest microscop performant, de la Laica, reușim să vedem în detaliu la nivel microscopic absolut totul. Avem nevoie de acest microscop pentru că majoritatea intervențiilor chirurgicale oftalmologice au loc sub microscopul operator. Lentilele Laica au o îndelungată tradiție pe piață. Iar acest microscop îmi conferă confortul de care am nevoie în sala de operație, dându-mi o imagine de cea mai mare finețe.

Reporter: Oftalmologia este o ramură a medicinei în care este absolut obligatorie o aparatură de ultimă generație.

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Evident, doar în felul acesta poți pune un diagnostic acurat și prescrie un tratament potrivit, iar fără aceste aparate nu prea poți să îți practici meseria, oricât de bun profesionst ești.

Aparatul de anestezie îl folosim mai degrabă pe micuții noștri pacienți, pentru ca noi la Q Vision tratăm de la mic la mare, tratăm inclusiv copii cu vârsta sub 1 an. Copiii se mai nasc cu obstrucție de canal lacrimal, iar sub o sedare ușoară, noi facem dezobstrucția de căi lacrimale în sala de operație. Patlogia des întâlnită la copii este și strabismul, iar la Q Vision, prin intervenția chirurgicală lucrăm pe mușchii extraoculari, cei 6 mușchi care mișcă privirea, iar acest lucru se face sub anestezie generală/

Reporter: Avem aici, la clinica Q Vision, cel mai rapid tomograf oftalmologic din lume și unicul de acest gen din Transilvania, tomograful Optopol REVO NX 130.

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Este unic în Transilvania, suntem mândri de acest lucru și l-am luat tocmai din dorința de a oferi servicii de calitate și un tratament adecvat pacienților, deoarece la asta se reduce totul. Ca să poți să oferi un act medical performant, ai nevoie de tehnologie de vârf, iar acesta este un tomograf practic unic la noi în Ardeal, mai există unul doar la București. Acest tomograf  are o bază de date care furnizează posibile afecțiuni patologice și fiziologice, în funcție de vârsta pacientului. În funcție de ceea ce dorim să aflăm, putem alege dintre mai multe module pe care aparatul le are. Putem alege modulul de retină, iar acesta are la rândul lui ai multe module, în funcție de ceea ce examinatorul dorește să urmărească. Aparatul scanează acum zona maculară în formă liniară, tomograful are și un voice control, prin care pacientului i se și indică cum trebuie să se poziționeze, astfel încât scanarea să fie de cea mai bună calitate. Este o idee foarte bună acest voice control, deoarece medicul se poate concentra pe interpretarea rezultatelor si pe diagnostic, nu pe manevrarea aparatului șau pe indicațiile către pacient. Se scanează pe rând fiecare ochi, iar tomograful afișează imaginea live a retinei. Investigația este gata. Retina captează informația, iar prin intermedul nervului optic se transferă informația către creier. Retina este o foiță foarte subțire, cu 10 straturi. În oftalmologie există metode de a vizualiza fondul de ochi și cu are aparate, de genul unui oftalmoscop, dar cu acestea vedem doar primul strat, nu vedem celelalte straturi din profunzime. Cu tomograful Optopol REVO NX 130 obținem o scanare a tuturor straturilor retinei. În cazul în care sunt elemente patologice, ele sunt vizualizate de către acest tomografNoi, medicii oftalmologi, trebuie doar să interpretăm elementele patologice, deoarece aparatul face toată treaba.

Reporter: Toată scanarea durează sub 30 de secunde pentru un ochi, până primiți rezultatele care trebuie interpretate.

Dr. specialist oftalmolog Oana Rusu: Da, și este important ca tomograful este atât de performant încât focalizează și printr-o pupilă de 3 mm, nu mai trebuie să administrăm acele picături de dilatare, scăzând timpul alocat scanării, plus scădem disconfortul pacientului pentru acele 2-3 ore de după aplicarea picăturilor. Putem face și o analiză 3D a retinei, putem vedea și vascularizația retinei, folosind un alt modul al tomografului. Există vene și artere retiniene, iar acest lucru se poate monitoriza, acest lucu fiind important pentru identificarea patologiilor vasculare. Tot cu tomograful REVO NX 130 putem identifica o altă boală frecventă, glaucomul, o afectare în timp a nervului optic. Putem cu acest aparat analiza structura nervului optic și să analizăm rata de progresie în timp. Scanarea live a nervului optic  ne ajută să stabilim dacă acesta are anumite patologii, avem și niște indicatoare care ne ajută să măsurăm și să vedem rata de progresie a glaucomului, știind că, din păcate, este o boală care nu se vindecă, care poate progresa. Este important să identificăm boala în stadiul incipient, deoarece glaucomul nu doare, iar fără o investigație specifică, el se identiică doar în ultima fază, când apare o vedere scăzută, în special la periferie. Din păcate, în această fază glaucomul este într-un stadiu avansat, iar orice nerv care moare nu se mai reface. De multe ori glaucomul se identifică în urma unor investigații de rutină ale fondului de ochi, în care vedem niște modificări ale nervului optic și recomandăm învestigații suplimentare pentru un diagnostic de glaucom, printre care această tomografie cu aparatul REVO NX 130, care este practic cea mai elocventă investigație în domeniu.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  Am auzit că e finalizat Podul Porțelanului. Însuși El, Primarul, a contribuit la lucrări
 • Acum 7 hours Politica
  USR, despre o ordonanță emisă de Guvern, „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie: PSD-PNL a introdus taxa pe soare. Cerem stoparea publicării în Monitorul Oficial și refacerea ordonanței
 • Acum 9 hours In vizor
  Arogantul Culiță Sterp a omorât un om în 2016. Cu tupeu, a încercat o tentativă de mușamalizare de tipul ”Hai să ne înțelegem”. Acum, dacă autoritățile își fac datoria, riscă ani grei de pușcărie
 • Acum 1 day Din oras
  Boc OSĂ facă în Mărăști lift cu drone livrate prin metrou pe Someșul navigabil și cu vedere din Turnul Pompierilor. Zici c-a dat cu copy-paste din avioanele imobiliare ale Elenei Udrea de la Transilvania Smart City
 • Acum 1 day In vizor
  NICIO NOUTATE, PE BANII CLUJENILOR SE FAC ”SERVICII”: Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacția costă 5.8 milioane de euro
 • Acum 1 day In vizor
  Polițiștii au cerut recalcularea alcoolemiei manelistului Culiță Sterp. Există suspiciunea că ar fi fost mai mare decât ce s-a raportat
 • Acum 1 day General
  CAI VERZI PE PEREȚI: Renegocierea PNRR e ”foarte limitată”, dar o ajustare va exista, susține ministrul Marcel Boloș: ”Trebuie să facem rost de banii aceștia”
 • Acum 2 days Din oras
  Colegiul Tehnic Anghel Saligny va fi mutat nu neaparat din răutatea ISJ Cluj, ci din nesimțirea celor care știau, încă din 2013, despre faptul că a fost retrocedat terenul, dar au ales să tacă și să pută ca în iarbă!
 • Acum 2 days Politica
  Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie să se înscrie la ”Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul şi şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului
 • Acum 2 days Politica
  Csoma Botond, după ce un lider PNL a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare: Are o atitudine antimaghiară consecventă. Nu sunt motive de rupere a coaliției
 • Acum 2 days Editorial
  Emil Ceausescu. Preamultul
 • Acum 2 days Vocea ta
  Minciuna, Tupeul și Primarul
 • Acum 2 days In vizor
  Boc ne anunță că legea îi zice că are 60 de zile la dispoziție să analizeze, cu atenție și îngrijorare, ofertele pentru metrou. OSĂ le analizeze până la sfârșitul lunii ianuarie, la anul. Deci, OSĂ se încadreze în toate termenele PNRR
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE