Afacerea zilei

Puternicul Daniel Metz, fondatorul EBS: "Clusterul IT? Irelevant. Fiecare firma noua care vine in Cluj pe IT ridica pretul pe ora de programare. E doar o chestiune de timp pana Clujul va deveni neatractiv"

Ziar de Cluj este singura publicatie locala care a reusit sa ii scoata din vagauna modestiei pe cei mai puternici lideri din IT-ul clujean. Acestia controleaza o forta de munca enorma la Cluj, dupa unele estimari, peste 12 000 de oameni care au salarii mari si care duc Clujul inainte.

Adeseori, genul acesta de articole din presa economica se transforma in exercitii de admiratie limboide la adresa unor CEO sau a fondatorilor marilor companii. Noi nu ne-am propus asta. Si am avut norocul sa dam peste oameni foarte inteligenti, cam nevorbiti, niste lideri adevarati care au vorbit fara ascunzisuri despre realitatile industriei de IT de la Cluj. 

Clujenii au reactionat foarte bine la aceste articole. Ideile lui Calin Vaduva, CEO Fortech, au fost preluate de mii de cititori ai Ziar de Cluj, care au impartit articolul in sute de share-uri exuberante.

A venit momentul sa va aducem astazi pe monitoare povestea lui Daniel Metz, fondatorul EBS, o companie cu state vechi de plata in IT-ul clujean care a inaintat mereu spre cer cu cifra de afaceri, ca un tanc german.

Metz este un tip care exprima forta, dar nu bruta, ci o forta a cuvintelor limbii romane cu care jongleaza fara frica. Asta ne-a impresionat de-a lungul interviului: ca nu se ascunde dupa deget, ca are in cap un bisturiu cu care taie in carne vie perceptii si prejudecati din dorinta de a ramane un om real.

Desi se apropie de 50 de ani si sustine ca a venit vremea sa lase conducerea altora, se vede de la o posta ca focul interior al acestui CEO, ce a reusit anul trecut prin EBS sa se apropie de 19 milioane de euro cifra de afaceri, nu a disparut si ca poate oricand sa o ia de la capat.

 

Cine este Daniel Metz?

 

„Sunt nascut la Satu Mare. Am facut Liceul Militar la Alba-Iulia si Facultatea de Stiinte Economice la Cluj. Mi-a placut intotdeauna acest oras. Cand am revenit in Cluj, in primavara lui 2000, dupa o lunga perioada de absenta, m-a impresionat Piata Unirii scaldata in razele soarelui, incat am avut impresia ca am ajuns in Paradis. Atunci am decis ca aici e locul unde vreau sa ma stabilesc. Si acum mi-e foarte drag Clujul, dar nu-mi dau seama de ce e atat de greu sa se rezolve in acest oras probleme banale precum stalpii strambi, semafoarele care functioneaza aiurea sau gropile ramase neacoperite”, spune Daniel Metz.

Antreprenorul roman a fondat, in 2000, compania Enterprise Business Solutions (EBS), ajunsa in scurt timp unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii si servicii software din Romania, cu 5 filiale (in Bucuresti, Sibiu, Brasov, Timisoara, Iasi si sediul central in Cluj-Napoca). EBS deserveste peste 210 companii de renume din toata lumea si are peste 650 de angajati si colaboratori externi, cu un target de 1000 de angajati pentru anul 2015.

 

Se rupe echilibrul dintre cerere si oferta pe piata muncii

 

 „Am ales Clujul pentru ca am crezut in tara asta si acest oras mi s-a parut cel mai bun loc sa incep o afacere. Dupa 14 ani, pot sa confirm ca s-a dovedit decizia cea mai inteleapta”, spune Daniel Metz.

Inceputul n-a fost greu, la vremea aceea nu prea exista concurenta. Dar, in ultimii ani, lucrurile s-au miscat mai greu. Competitia pe piata muncii a facut ca tot business-ul sa devina mult mai complex.

„Inainte nu era o problema sa gasesti candidati,  dar era greu sa atragem contracte.  Acum e mult mai usor sa vinzi, sa aduci contracte dinafara, decat sa gasesti oameni buni. Standardul aplicantilor este foarte jos. Oameni sunt, dar nu sunt suficient de bine pregatiti sa faca fata cerintelor tot mai mari. In anul 2008, a fost un moment de criza, in care duceam o acuta lipsa de contracte. EBS-ul nu a avut de suferit. Dar aveam oameni implicati in proiecte de anvergura, carora li s-au oferit salarii mai bune in alta parte si au plecat. S-a ajuns la ruperea echilibrului intre cerere si oferta pe piata muncii”, e de parere CEO de la EBS. 

 

Metz e realist: inflatia de firme pe IT va scumpi resursa umana

 

„Toate lucrurile au un ciclu de viata: incep, se dezvolta si apoi mor. Cresterea exponentiala a costurilor operationale va duce, inevitabil, la un declin al afacerilor pe acest segment. Cheltuielile de personal, la o firma de IT, sunt cam intre 60 si 80% din costurile totale. In momentul in care aceste cheltuieli au o crestere anuala de 10, 15 chiar 20%, va dati seama unde se poate ajunge! Productivitatea muncii n-are cum sa creasca la aceeasi rata”, avertizeaza Daniel Metz.

 

Daniel Metz este foarte rezervat cand i se cere sa vorbeasca despre Clusterul IT, o asociere in care au intrat numai anumite firme si care isi propune promovarea pietei IT romanesti. Metz spune ca promovarea in afara a Clujului ca leagan al IT-ului va atrage alti jucatori, poate si mai puternici, care vor avea de lucrat cu aceeasi cantitate de resursa umana. Finalul este previzibil: transferurile de programatori de la o firma la alta vor creste pachetele salariale. 

„ Nu am ce sa spun frumos despre Clusterul IT, pentru ca nu ii vad relevanta. Am verificat conceptul. Este un concept care ar putea functiona excelent pentru alte domenii. Un Cluster pentru micii manufacturieri, de exemplu, care, in perioada in care nu au comenzi, sa aiba o structura la care sa poata apela pentru sprijin, e o idee buna. În IT, lucrurile stau diferit. Fiecare nouă firma care vine in Cluj, in IT, infierbanteaza pretul pe ora. E doar o chestiune de timp pana vom deveni neatractivi, asa cum s-a intamplat si cu alte tari”, spune managerul general de la EBS.

 

Ajutorul de la statul roman – un mar otravit

 

„Eu m-am ferit de afaceri cu statul. Nu am dorit sa intru intr-o zona in care riscurile sunt destul de mari, in care esti atras in conjuncturi care iti dauneaza”, marturiseste Daniel Metz.

Antreprenorul este de parere ca firmele care au primit injectii de capital pot face angajari in conditii mai avantajoase, dar, pana la urma, tot in detrimentul segmentului de business este, pentru ca creste prea mult pretul oferit pe ora si destabilizeaza raportul dintre calitatea muncii prestate si remuneratie.

In privinta faptului ca anumite firme primesc ajutoare de la stat, iar altele nu, desi creaza mult mai multe locuri de munca, opinia CEO de la EBS este urmatoarea:

“Statul arunca niste bani pe geam sprijinind anumite firme de IT care, practic, n-au nevoie de sprijin!”

 

Ce-ar trebui sa faca statul roman ca sa ajute IT-ul?

 

„Sa nu mai faca nimic! Sa lase lucrurile asa cum sunt, pentru ca numai strica, cu tot felul de initiative negandite”, spune fondatorul companiei de software.

 

EBS doreste sa contribuie activ la dezvoltarea comunitatii locale

„Incepand din aceasta toamna, am reusit sa repornim in cadrul Facultatii de Informatica a Universitatii „Babes-Bolyai”, linia in limba germana si astfel vom avea, in fiecare an, 30-40 de absolventi bine pregatiti, care vor fi rapid aabsorbiti de piata, pentru ca exista cereri”, spune Daniel Metz.

 

Autoritatile locale – zero interes fata de angajatorii clujeni

 

In privinta colaborarii cu autoritatile locale, presedintele EBS marturiseste:

„Am invitat de mai multe ori Primaria, institutiile locale, sa ne viziteze, sa vada cum se deruleaza lucrurile la noi. N-am primit niciun raspuns favorabil. Nu pot interpreta acest lucru decat ca pe un total dezinteres fata de angajatorul roman!

 

6 intrebari pentru Metz de la EBS

 

Ce v-a determinat sa faceti exit-ul din EBS pentru gigantul NTT?

„Practic, mi-am dorit o plasa de siguranta. Aveam un ritm de crestere foarte dinamic, pe mai multe firme, pe care le-am reunit, in final. O asemenea crestere nu e usor de sustinut pe termen lung, dar am reusit performanta prin faptul ca ne-am pastrat clientii, ne-am onorat comenzile si am demonstrat profesionalism”, spune fondatorul EBS.

Care a fost cel mai dificil moment? 

„Cel mai greu, ca antreprenor, mi-a fost in 2008, cand eram singur si asistam neputincios la deteriorarea vizibila a situatiei, vedeam cum cerul se intuneca. Clientii mei incepeau sa dea afara oameni, contractele erau in pericol, angajatii mei incepeau sa se teama pentru salariile lor si se apropia petrecerea de Craciun. Atunci am luat una dintre cele mai importante decizii, prin care am devenit brusc atractivi pe piata. Mi-am dat seama ca nu ajunge sa livram oameni capabili sa scrie un cod. Trebuie sa adaugam valoare, ai nevoie de o viziune de ansamblu. Cand ai un proiect pe logistica, trebuie sa intelegi problemele de logistica ce ar putea aparea. Asta inseamna sa ai expertiza de business. Cand a fost mai dur si mai greu, am luat decizia sa investesc in Centrul SAP, am prezentat decizia mea in fata angajatilor care erau la curent cu situatia de pe piata muncii si am reusit astfel sa le insuflu optimism. Cand toata lumea strangea robinetul, facea reduceri de personal si scadea salariile, noi am reusit sa ne protejam oamenii de informatiile negative, am investit in dezvoltarea lor personala si am profitat de perioada dificila ca sa ne dezvoltam. Pentru asta ne-au cumparat japonezii, pentru ca stiam SAP si aveam competenta si experienta in SAP”, spune managerul general de la EBS.

 

Chiar vreti sa va pensionati?

„Am incercat sa fac bine pana la capat, iar acum incep sa simt nevoia sa inchid cercul. Stim cu totii, competitia va deveni tot mai dura, tot mai acerba. NTT-ul ofera programe de pregatire profesionala online si knowhow la nivel de topAnul viitor fac 50 de ani si ating acel prag la care mi-am propus sa ma bucur de rezultatele muncii mele, de tot ce am facut toata viata, in mod onorabil si onest. Privesc cu mandrie spre momentul in care pot sa merg mai departe si compania pe care am fondat-o poate sa mearga mai departe. Contractul meu se termina in martie. Voi continua sa ii sustin, dar nu mai am nimic sa-mi dovedesc. Sunt oameni in aceasta companie care merita sa imi ia locul, iar eu trebuie sa fac un pas inapoi. Pe acesti oameni eu i-am crescut si ei trebuie sa aiba sansa de a-si incerca resursele si abilitatile. Am fost intrebat de catre japonezii de la NTT ce m-ar motiva sa raman inca 5 ani in companie. Am raspuns asa: Dati-mi ordin sa maresc compania la 5.000 de angajati si raman!”, mai spune Daniel Metz. 

 

Ce inseamna mediul de afaceri local pentru Daniel Metz?

„Nu sunt foarte conectat la mediul de business. Sunt placut impresionat cand vad ca apar cladiri noi si frumoase, cand vin firme noi cu rezonanta. Mi-ar fi placut, insa, ca mediul de afaceri din Romania sa aiba o imagine mai buna. Raman mirat cand merg intr-o delegatie in Germania, de exemplu, si vad cu cat respect se vorbeste despre antreprenori. La noi, intrebarea pe buzele tuturor este ce tunuri ai dat, ce afaceri ilicite ai facut. Nu exista respect pentru cei care creeaza locuri de munca. Asta mi se pare inacceptabil. Nimeni nu apreciaza faptul ca creezi un loc de munca. Acesta e cel mai nobil lucru, pentru faptul ca asiguri painea de pe masa unei familii. Am adus la Cluj MSG-ul, NTT-ul, atatea firme care genereaza business  si creeaza locuri de munca aici si sunt mandru de asta! Am avut mai multe initiative de a deschide punti de comunicare cu alti antreprenori, dar am simtit din partea lor nevoia de a se proteja, o susceptibilitate pe care eu pot sa o inteleg, dar n-o impartasesc. Dupa parerea mea, a venit momentul ca noi, cei care am facut ceva, sa vorbim intre noi si sa luam atitudine. In ceea ce ma priveste, eu am decis de mult sa fiu transparent, sa imi fac treaba si sa pastrez o relatie buna cu restul lumii”, declara antreprenorul clujean.

Ce noi proiecte aveti in vedere in viitorul apropiat?

„Unul dintre proiectele pe care o sa le abordez in perioada post-EBS este piata de mobile apps, pentru ca mi se pare interesant sa dezvolt aplicatii, mai putin in zona jocurilor, cat mai degraba de functionalitate. Dar imi plac jocurile. Cand astept un avion, joc Bubbles pe iPad si oamenii se mira cand ma vad in costum jucandu-ma pe telefon, iar copiii ma urmaresc amuzati. Cred ca dezvoltarea de soft-uri pentru telefoanele mobile mi-ar da o satisfactie deosebita si sansa de a ramane in continuare conectat la business”, mai spune Daniel Metz.

Cum va relaxati?

„Am invatat sa zbor! Mi-am cumparat un avion mic care mi-a sosit chiar ieri si cu care ma deconectez facand zboruri. E extraordinar cand ai sentimentul ca uiti de restul lumii! Cand merg la Dezmir, imi face foare mare placere sa ma rup de lume. Nu ma mai intereseaza faima. Regretul meu este ca nu am reusit sa ma dedic unei relatii asa cum ar fi trebuit, pentru ca afacerea imi ocupa tot timpul. Acum vreau sa ma insor si sa mai fac niste copii. Am trei. Mai vreau inca doi, dupa nunta din septembrie”, marturiseste Daniel Metz.

Despre perspectivele de business in Cluj, managerul general de la EBS spune:

„Clujul e un oras care, daca ar avea o strategie de dezvoltare clara si coerenta, ar putea deveni extraordinar!”

 

Sursa foto: EBS 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *