Politica

Pușcărie la fără frecvență. Cum se explică nervozitatea lui Liviu Dragnea?

Scris de 511

Întrunit în plen, Senatul a adoptat luni o lege controversată, ce urmează să fie prezentată Camerei Deputaților pentru votul final. Și anume, este vorba despre executarea pedepselor penale la domiciliu. Reprezenta această lege o prioritate pentru România? 

”Chiar dacă legea executării pedepselor ar fi trebuit să sufere anumite modificări, atunci măcar nu în această formă. Executarea pedepsei la domiciliu trebuie pusă în contrapondere cu recuperarea prejudiciului. Nu sunt de acord și nu avem de ce să plătim zile de pușcărie și întreținerea unui condamanat în pușcărie dintre cei care au resurse financiare și au fost condamnați pentru acte de corupție sau pentru evaziune fiscală. Mai întâi, trebuie să fim interesați de recuperarea prejudiciului, iar mai apoi, dacă persoana condamnată a fost decident politic, trebuie să-i fie interzis, pentru o perioadă, dreptul de a fi ales, întrucât acesta a înșelat încrederea alegătorului”, a declarat Aurelia Cristea, fost ministru delegat pentru Dialog Social și relația cu Societatea Civilă și deputat de Cluj.  

Într-o intervenție telefonică de la emisiunea În Vizor, realizată de Rareș Niculescu, senatorul Mihai Goțiu a detaliat implicațiile reexaminării acestei legi:

 

”Luni, în Senat, am asistat la un nou abuz în privința modificării legii executării pedepselor, mai exact adoptarea unei legi declarate neconstituționale și, atenție!, declarate de două ori neconstituțională. Există două decizii de neconstituționalitate ale acestei legi. Dar chiar așa, legea a fost adoptată de către Senat. 

Eu și colegii mei din USR am votat, evident, împotrivă.

Dar această lege a avut și un istoric ciudat: în spațiul public și în mass-media a apărut informația cum că aș fi fost inițiatorul acestei legi. Da, am fost inițiatorul unei legi, dar care nu are prea mare legătură cu ceea ce s-a adoptat.

Mai exact, o lege pe care am semnat-o în luna mai anul trecut, elaborată împreună cu Comisia pentru Drepturi Civile a Senatului și APADOR-CH, în urma unor condamnări pe care România le-a primit la CEDO și care se referea strict la dreptul persoanelor condamnate și a celor care sunt în arest preventiv, de a participa la funeraliile rudelor.

În această formă, legea a trecut în decembrie anul trecut de Senat, însă în primăvară, la Camera Deputaților ea a fost modificată și completată cu toate aceste amendamente legate de executarea pedepsei la domiciliu, de eliminare a obligativității de a purta brățară etc.”, a declarat Mihai Goțiu pentru NCN.

Această lege s-a întors în Senat pentru reexaminare, tocmai pentru că a fost declarată neconstituțională de două ori.

Astfel, forma finală a legii nu are nimic în comun cu forma în care a fost aceasta propusă initial.

După cum apreciază Goțiu, cel mai probabil, președintele PSD, Liviu Dragnea, se gândește serios că va avea nevoie de o asemenea lege.

Astfel se poate explica și nervozitatea lui Liviu Dragnea, întrucât o reexamniare a legii executării pedepselor nu este deloc confortabilă. 

Ce prevede legea?

Persoanele condamnate la pedepse până la 5 ani de închisoare vor putea executa această pedeapsă la domiciliu, în anumite condiții. Acești condamnați își vor putea ispăși păcatele la domiciliu, în confortul propriei locuințe – dacă judecătorul dispune această modalitate de executare a pedepsei.

În ceea ce îi privește pe cei condamnați la mai puțin de 18 luni de închisoare, pentru fapte fără violență, aceștia vor executa pedeapsa la domiciliu, în mod automat. 

Regimul detenției la domiciliu se va aplica și persoanelor care au primit pedepse cu închisoarea de până la 10 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreținere minori.

Persoanele care-şi executa pedeapsea la domiciliu vor avea până și posibilitatea eliberării condiţionate.

Legea mai prevede scăderea a câte 20 de zile din pedeapsă pentru fiecare lucrare științifică sau invenție, față de 20 de zile, indiferent de numărul acestora, cum prevede legea în prezent. 

Proiectul legislativ a fost adoptat cu o majoritate neobișnuit de mare: 102 voturi “pentru”, 14 voturi “împotrivă” și trei abțineri.

Iată ce a notat în acest sens ieri, Mihai Goțiu, pe pagina sa oficială de socializare:

sursa foto: Mihai Gotiu/pagina personala Facebook

”Propunerea a fost modificată genetic la Camera Deputaților, pentru a inventa executarea pușcăriei la domiciliu (a se citi ”la vila personală, de la munte ori mare”) și pentru a-i scoate mai grabnic pe hoți de la închisoare sub pretextul că s-ar fi transformat peste noapte în academicieni și profesori universitari. Evident, legea a fost desființată de Curtea Constituțională (CCR), dar pe Șerban Nicolae, Tăriceanu, Dragnea și ai lor i-a durut în cot și au readoptat proiectul legii, în ședința de luni, 29 octombrie, a Senatului.

Ei bine, bucuria celor care se și vedeau cu pedeapsa închisorii transformată în concediu la Mamaia ori Bușteni a ținut doar două zile.

 Astăzi, 31 octombrie 2018, propunerea legislativă a fost înregistrată iar la Senat pentru reexaminare. De ce? Pentru că în urma aberațiilor adăugate de marii ”gânditori” PSD la Camera Deputaților, propunerea legislativă a fost declarată neconstituțională de două ori, prima dată pe 04.07.2018, în urma sesizării ÎCCJ, a doua oară pe 18.09.2018, în urma sesizării Președintelui României.

Cum graba a fost mare, Șerban Nicolae și Călin Popescu Tăriceanu n-au mai așteptat motivarea celei de-a doua decizii a CCR și au forțat trecerea propunerii legislative prin Comisia Juridică și prin plenul Senatului. Degeaba colegul meu de la USR George Dircă le-a atras atenția, luni, în timpul dezbaterilor din plen, că trebuie așteptată și motivarea celei de-a doua decizii a CCR, că majoritarii de la PSD și ALDE au decis să înfrângă în fața întregii națiuni. Și să se mai acopere de penibil încă o dată.

Din toată povestea asta, rămâne o singură morală: o fi știind Liviu Dragnea ceva de se dau așa de ceasul morții slugarnicii lui din partid și Parlament să adopte aberația asta cu executarea pedepsei cu închisoarea la domiciliu. 

Parcă văd că la reexaminare se mai bagă un amendament redactat așa: ”pedeapsa cu închisoarea se execută la domiciliul din Alexandria alternativ cu cel de la Rio de Janeiro.”, a scris Mihai Goțiu pe Facebook.

 

 

 

 

 

sursa foto: b1.ro



ULTIMA ORĂ

  • Acum 13 hours Sport
    DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
  • Acum 14 hours Eveniment
    NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
  • Acum 15 hours In vizor
    NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
  • Acum 16 hours Politica
    NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
  • Acum 1 day In vizor
    Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
  • Acum 1 day In vizor
    Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
  • Acum 2 days Justitie
    EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
  • Acum 2 days Din oras
    Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
  • Acum 2 days Din oras
    AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
  • Acum 2 days Politica
    Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
  • Acum 2 days Eveniment
    FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
  • Acum 2 days Politica
    Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
  • Acum 2 days Eveniment
    Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE