In vizor

„PUMNII MEI MINTE NU ARE”: Cazul Silviu Mănăstire a ajuns la Consiliul Europei

Cazul lui Silviu Mănăstire, lider PNL, a ajuns în atenția Consiliului Europei, după ce gestul său de a amenința jurnaliști (în special pe cei de la G4Media care au semnalat primii derapajul acestuia), a fost condamnat de ONG-uri din țară și din străinătate.

Miercuri, 22 februarie 2023, la o lună după ce cazul și reacțiile au fost puse pe platformă, a venit și un răspuns din partea autorităților de la București:

„România garantează, susține și protejează libertatea presei, un pilon esențial al oricărei democrații puternic înrădăcinate, și respectă dreptul fundamental al jurnaliștilor de a-și exercita profesia în deplină siguranță și independență. În același timp, România condamnă cu fermitate toate încercările de intimidare sau de influențare a activității jurnaliștilor și a instituțiilor media din România sau a exercitării drepturilor lor constituționale. Astfel de infracțiuni trebuie să fie aduse în fața justiției, iar autorii trebuie trași la răspundere. În cazul evidențiat prin prezenta alertă, Silviu Mănăstire nu mai ocupă funcția de secretar general adjunct al Partidului Național Liberal, întrucât a solicitat să fie eliberat din funcție.”

G4Media.ro a scris, în decembrie 2022, în exclusivitate, că în iulie 2020, prin decizie definitivă a Tribunalului București, actualul secretar general adjunct al PNL, fostul jurnalist Silviu Mănăstire, a fost obligat ca, timp de două luni, să nu se apropie de iubita sa la o distanță mai mică de 300 de metri. Măsura a fost luată după ce, în noaptea de 14 mai 2020, femeia fusese agresată de Mănăstire, pe atunci realizator al unei emisiuni de televiziune.

La doar o zi după dezvăluirile G4Media, Silviu Mănăstire a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că se suspendă din funcția de secretar general adjunct PNL, recurgând la amenințări față de G4Media.ro.

„Să am timp să mă ocup de niște băieți ca pe vremuri”, a scris atunci Mănăstire.

Sursa foto: captură ecran
  • Amenințările sale au fost condamnate și de organizația Active Watch: ”Astfel de amenințări formulate public creează un mediu ostil față de jurnaliști și pot ajunge, în cele din urmă, să aibă efecte concrete asupra siguranței fizice a acestora. Considerăm că amenințări de tipul celei formulate de Silviu Mănăstire nu trebuie să fie tolerate și trebuie să fie sancționate de către liderii PNL”, scrie Active Watch.
  • Liberalii au avut, însă, reacții firave sau inexistente la cazul Silviu Mănăstire. La două săptămâni după publicarea informațiilor de către G4Media, PNL nu reacționase, nu condamnase și nu sancționase în vreun fel cazul Mănăstire, deși în ultimii ani combaterea violenței domestice a devenit o retorică susținută a liberalilor, în special a femeilor din partid.
  • Era publică doar autosuspendarea lui Silviu Mănăstire din funcția secretar adjunct, anunțată chiar de el. Acum, din răspunsul autorităților de la București către Consiliul Europei este confirmat faptul că „Silviu Mănăstire nu mai ocupă funcția de secretar general adjunct al Partidului Național Liberal, întrucât a solicitat să fie eliberat din funcție.”

După ce cazul a ajuns la Consiliului Europei și a fost consemnat și răspunsul autorităților române, Jamie Wiseman, ofițer de advocacy pentru Europa la Institutul Internațional de Presă (IPI), un watchdog international care promovează libertatea presei, cu sediul la Viena, a declarat:

„Amenințarea împotriva jurnaliștilor de la G4 Media de către Silviu Mănăstire a fost rușinoasă și a fost pe bună dreptate condamnată la acea vreme de către grupurile interne și internaționale pentru libertatea presei. Acest tip de limbaj care vizează mass-media pentru a-și îndeplini rolul vital de interes public și pentru a informa publicul este complet inacceptabil într-o societate democratică.”

Jamie Wiseman a comentat și răspunsul venit, în cele din urmă, de la București:

Salutăm răspunsul autorităților statului român de condamnare a tuturor formelor de hărțuire și intimidare a jurnaliștilor. Cu toate acestea, IPI solicită Partidului Național Liberal să denunțe imediat toate astfel de amenințări ale membrilor săi acum și în viitor, inclusiv din partea oficialilor de rang înalt. Ar trebui să existe o politică de toleranță zero cu privire la toate formele de amenințări și hărțuiri făcute de politicieni împotriva presei, iar cei care o fac ar trebui să fie sancționați în cadrul partidului.”

„De asemenea, îndemnăm autoritățile statului român să răspundă în timp util la toate alertele adăugate la Platforma Consiliului Europei pentru siguranța jurnaliştilor, care este un instrument important de responsabilitate atunci când jurnaliştii sunt atacaţi în acest mod”, a adăugat Jamie Wiseman, ofițer de advocacy pentru Europa la Institutul Internațional de Presă.