Editorial

PUF! S-AU MAI EVAPORAT NIȘTE ROMÂNI!

Scris de 40

În România, moartea nu e un subiect tabu. Dimpotrivă, la cât de lejer se moare în țara asta, moartea e prietena noastră. Suntem obișnuiți cu moartea cu mult înaintea pandemiei de Covid.

Românii morți în accidente de circulație în fiecare an nu mai impresionează pe nimeni. Sunt doar niște cifre într-o statistică. Luăm bacterii din spitale și murim, murim de foame, murim din cauza corupției. Detalii, viața merge mai departe.

E un soi de cinism combinat cu instinct de autoconservare. Oricum vom muri, la un moment dat, mai contează că murim mai repede, din cauza unui stat mort? Moartea prematură ni se pare firească. Românii nu mor, românii se evaporă. Incendiu la spitalul din Piatra Neamț, puf!, s-au evaporat 15 români. Puf!, s-au evaporat 6 români de la terapie intensivă din Timișoara. În fiecare zi, la ora 13:00, autoritățile ne anunță că s-au mai evaporat niște zeci de români. Ghinion, vorba președintelui, n-au avut zile. Puf!

Suntem atât de obișnuiți cu moartea, că ne și grăbim s-o invităm în viața noastră. Citez de pe digi24.ro: „Situaţie halucinantă în judeţul Bihor. O femeie declarată decedată de către un poliţist şi-a băgat în sperieţi rudele a doua zi, trezindu-se când o aşezau în coşciug. Femeia, în vârstă de 67 de ani, nu fusese văzută de câteva zile, așa că vecinii au anunțat poliția. Joi, un agent sosit la casa femeii a găsit-o zăcând pe jos, la prima vedere fără semne vitale.

El a anunțat medicul de familie, care a spus că va veni abia a doua zi să constate decesul. Membrii familiei au început pregătirile de înmormântare, însă a doua zi, femeia a început să dea semne de viață.

Familia a chemat imediat o ambulanță. Echipajul de urgență a constatat că femeia este în șoc hipotermic și au transportat-o la Spitalul județean din Oradea. Acum, femeia este internată la Terapie Intensivă, în stare gravă.”

Puf! Stai, că nu e puf! Scuze, credeam că s-a mai evaporat unul, dar s-a încăpățânat să rămână în starea de agregare vitală.

Ne-am pus morții să voteze, iar acum îi punem să vină de dincolo, să demonstreze că sunt morți. Că în România nu scapi de birocrație nici după moarte. O familie a cerut dosarul medical al mamei, decedată de Covid. Ce răspuns au primit de la managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești? Să o aducă pe femeie din lumea de dincolo, ca să-și dea acordul pentru eliberarea documentului. Puf! S-a mai evaporat o româncă. Dar stai, că mai avem puțină treabă cu ea, că nu mori așa, cum vrei tu!

Citez de pe libertatea.ro: „Elisabeta Nemțoiu a fost internată duminică, 25 octombrie 2020, la Spitalul Județean din Ploiești, a fost tratată acolo, apoi în secția externă Boli Infecțioase, fostul Spital Movila din oraș, a fost transportată din nou la Spitalul Județean, unde a murit pe 6 noiembrie.

Familia a solicitat, prin frate, dosarul medical al Elisabetei Nemțoiu. „Au fost probleme cu oxigenul zile în șir, pe care le-am aflat din multe discuții cu multe persoane, cadre medicale și colege de salon ale mamei mele”, au spus membrii familiei ziarului. Spitalul însă a refuzat-o. Motivul? Mama ei, decedată pe 6 noiembrie, nu și-a dat acceptul pentru ca rudele să-i vadă documentele medicale.

Familia a înțeles exact mesajul clar al managerului Bogdan Nica: vă dăm documentele când se întoarce mortul din mormânt sau când câștigați procesul în instanță împotriva spitalului. În multe cazuri, în România, cele două întâmplări au aceleași șanse de a se realiza. Procesele împotriva spitalelor pot dura ani buni în justiție, iar rezultatele sunt complet impredictibile.”

Cum să ai impertinența să mori și să crezi că ți-ai încheiat socotelile cu statul român? Poate mai ai niște taxe și impozite de plătit, poate mai trebuie să pui niște acte într-un dosar cu șină, poate mai trebuie să depui o declarație pe proprie răspundere că ai murit, iar statul să-ți răspundă în termenul legal de 30 de zile. Păi ce, crezi că, puf!, gata, ai murit?

Dar cine cheamă morții pentru declarații? După cum v-ați aștepta, un tip care în trecut a fost numit la Ministerul Mediului de Viorica Dăncilă, doamna aia care a fost premier din partea partidului care face afaceri electorale cu morții. „Morții cu morții, viii cu morții” – sloganul neoficial al PSD.

Libertatea mai scrie despre Bogdan Nica, șeful spitalului din Ploiești, că a trecut, în 2019, de la PNL la ALDE, moment în care declara: „PNL a rămas o siglă. Am ales ALDE, pentru că este un partid liberal.”

Dar cum îi stă bine unui politician român, dragostea pentru ALDE nu l-a ținut mult și a revenit în PNL. Citez de pe libertatea.ro:

„După ce PNL a revenit la guvernare, Ludovic Orban l-a eliberat pe Nica din funcția de secretar general adjunct la Ministerul Mediului, pe 29 ianuarie 2020. Nica a revenit în preferințele PNL, conform unor surse din filiala Prahova, și, după mișcarea politică în sens invers, a devenit din nou șef, foarte repede.”

Știți ce înseamnă să-ți redescoperi dragostea pentru partidul pe care l-ai înșelat?

Doar anul acesta, de când a revenit în grațiile PNL, Bogdan Nica a deținut cinci funcții publice succesive: Secretar de stat adjunct în Ministerul Mediului – până pe 29 ianuarie 2020; în 26 februarie 2020 a fost numit director la Agenția Națională de Mediu Prahova; după o lună, în 26 martie, pleacă din funcție și ajunge director la DSP Prahova; în 15 iulie 2020, Nica anunță că pleacă și de la DSP pentru că este numit de ministrul Nelu Tătaru director general în Ministerul Sănătății, iar după încă trei luni, pe 26 octombrie, părăsește Ministerul Sănătății și este instalat manager al Spitalului Județean Ploiești.

Vedeți ce darnic e PNL-ul cu cei care au trădat partidul, au trecut de partea „întunecată” a Forței, apoi s-au răzgândit? Slavă ție, mărite partid!ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 hours Eveniment
  Grup infracțional constituit în vederea contrabandei cu alcool și țigări, anihilat de polițiștii clujeni în colaborare cu polițiști din alte trei județe
 • Acum 20 hours In vizor
  ROMÂNIA DEDICATĂ: Cum a rămas firma prietenului lui Iohannis singura în licitația pentru BMW-urile Poliției. Ori e dedicație, ori e pupincurism – ceea ce tot cu dedicație e
 • Acum 20 hours Politica
  Marcel Ciolacu calfică drept ”haotică” și ”imbecilă” liberalizarea prețurilor la energie, măsură adoptată în Guvernul PNL și promovată de actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu
 • Acum 20 hours General
  ÎNCĂ PATRU MAȘINI S-AU ÎNĂLȚAT ÎN RAIUL TINICHIGIILOR: Accident cu 4 mașini lângă Opera Națională
 • Acum 23 hours Eveniment
  NICI O ZI FĂRĂ MĂCAR UN ACCIDENT. Accident în lanț în Feleacu. Mai multe persoane duse la spital
 • Acum 24 hours Politica
  RECENSĂMÂNTUL ”CĂCĂSTOARELOR”. Românii sunt obligați ca, până la 30 octombrie, să-și declare fosele septice. Amenzile sunt foarte mari
 • Acum 2 days Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 2 days Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 2 days Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 2 days PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 2 days Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 2 days Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE