Sex

Psihosexualitatea la varsta a treia

Viata fiintei umane este formata din etape succesive, bine conturate, cu cucaracteristici psiho-biologici, pregatind trecerea persoanei de la o etapa de varsta a vietii la alta.

Inca din perioada maturitatii, incep sa apara semne ce anunta si o schimbare a comportamentului sexual. In general, primele manifestari privesc libidoul si potenta sexuala a individului, directie in care se noteaza doua aspecte: 1) o modificare a functiei reproducatoare si 2) o schimbare a interesului individului pentru activitatea sexuala.

Se considera, in general, ca viata sexuala a batranului se caracterizeaza prin persistenta libidoului, dar printr-o diminuare a potentei si a capacitatii de erectie si orgasm. Aceste aspecte favorizeaza aparitia unor tendinte de tip deviant, perversiune, cum ar fi: voyerismul, pedofilia sau exhibitionismul.
Activitatea sexuala se diminueaza in mod regulat si progresiv la batranete. Nu se poate vorbi insa despre o diminuare brusca sau de o intrerupere a acesteia o data cu senescenta. Unii cercetatori ai fenomenului apreciaza ca la oamenii in varsta erxista o activitate sexuala de tip regulat, in unele situatii, chiar la varsta de 88 de ani, precum si vise erotice cu polutii la persoane intre 70-80 de ani.

La batrani, viata sexuala are o canotatie morala negativa care stirbeste seriozitatea, demnitatea si sobrietatea abtinerii ce ar trebui sa caracterizeze aceasta varsta.
 

La varsta a treia, asistam la o stergere importanta a caracterelor secundare, fapt care duce la o aparenta ”egalizare” a sexelor. Barbatii in varsta prezinta adesea semne de feminizare, pe cand femeile incep sa se masculinizeze.
 

Viata sexuala a omului nu inceteaza o data cu suprimarea functiei reproducatoare, ea continuand in mod independent de aceasta. In general insa, asistam la o diminuare a libidoului, la un dezinteres progresiv al acestei categorii de indivizi pentru activitatea sexuala.
 

In perioada de climax la femei sau de andropauza la barbati se pot semnala insa manifestari de exaltare a activitatii sexuale. Hipererotismul si hipersexualitatea acestor etape sunt explicate printr-o activitate gonado-endocrina de tip paradoxal, care insa se va reduce destul de rapid.

Trecerea de la maturitate la varsta a treia este marcata de etapele sau crizele de involutie, manifestate prin menopauza la femei si andropauza la barbati, care vor opera modificari importante in planul psihobiologic la ambele sexe.

In cadrul sexualitatii la varsta a treia se disting doua aspecte principale:

1) Exarcerbarea functiei erotice. Ea apare la varsta critica si se manifesta atat la femei, cat si la barbati, intre 45-55 de ani. Renuntarea la viata sexuala nu este dorita si acceptata cu usurinta, dar ea se impune individului in mod natural, in raport cu procesele generale de involutie. In jurul varstei de 50 de ani, multi indivizi isi simt viata intima profund modificata, fapt care-i afecteaza moral. Barbatii devin subit mai interesati de evenimentele sexuale, in care investesc o pasiune erotica deosebita, motiv pentru care se dezvolta sentimente de gelozie fata de eventualii lor concurenti mai tineri. In cazul femeilor, aceste manifestari erotico-sexuale iau aspectul unor pasiuni subite si zgomotoase, axate in special pe barbati mai rineri decat ele, fata de care dezvolta o gelozie violenta.

La ambele sexe, aceste “furtuni sexuale” se manifesta zgomotos, uneori chiar in public, prin pasiune erotica, gelozie si tandrete excesiva. In unele cazuri, se poate ajunge la stari obsesionale sau chiar la interpretari de tip delirant erotic, avand ca tema partenerul.

In alte situatii, apare o deturnare a erotismului acestor persoane aflate la varsta critica asupra propriilor copii. Mamele dezvolta o pasiune exagerata fata de fii, manifestand o hiperprotectie si impiedicandu-i sa aiba relatii cu persoanele de sex opus de aceeasi varsta cu ei. Se cunosc in viata reala si cazuri de tati indragostiti de fiicele lor, fata de care manifesta o tandrete si o atentie exagerate, dublate de gelozie pentru partenerii tineri ai acestora.

Multe persoane la varsta critica, desi educate si cu o pozitie sociala importanta, manifesta subite pasiuni erotice, perioade de violenta, avand ca orientare persoane mult mai tinere decat ele, uneori chiar de acelasi sex. Aceste situatii penibile pot da nastere la conflicte si adesea chiar la adevarate drame sociale sau familiale.

2) Declinul functiei erotice urmeaza imediat perioadei mai sus mentionate. Dupa o exaltare erotica, de tipul hipersexualitatii, se instaleaza rapid si brusc o diminuare marcanta a functiei sexuale, adesea cu caracter definitiv. Viata sexuala se inscrie in declinul general al organismului specific varstei a treia.
Mai tarziu, dupa varsta de 55-65 de ani, asistam la noi situatii cu caracter conflictual, cauzate de discordanta frapanta dintre virilitatea cererbrala, la care individul nu poate renunta, si o decreptitudine fizica evidenta, manifestata prin diminuarea marcanta a potentei sale sexuale.. Subsista in acest caz apetitul sexual, dar el are un caracter neobisnuit, fiind orientat catre tineri sau chiar catre copii. Manifestarile de acest gen au fie un aspect ludic, fie pot lua forma unor personalitati caricaturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *