Focus

Psiho-oncologia, scutul care susține psihicul bolnavului în lupta cu demonii cancerului

 

În momentele grele, oamenii au nevoie de alți oameni, ne spune psiho-oncologul Florina Pop. Familia, cercul social, o viață spirituală sau credința, dar și suportul psiho-oncologic, apelarea încă din faza apariției suspiciunii cancerului la un psiholog, toate sunt resurse valoroase în lupta cu această boală care are atâtea fațete. Boala oncologică afectează tinerii tot mai mult, căci doar un procent de 20% dintre bolnavii de cancer au peste 60 de ani.

 

Cancerul, un diagnostic cutremurător. În momentul în care este pus, pământul fuge oricui de sub picioare si este important să apeleze la toate resursele și mijloacele de care dispune, pentru a-i face față.

Distresul pacientului apare, contrar a ceea ce credeam inițial, nu după primirea diagnosticului, ci încă din momentul planării primelor banuieli de cancer, urmând să crească foarte mult după biopsie, înainte chiar de primirea rezultatelor.

În ultimii 20 de ani a scăzut mult pragul de vârstă, așadar cancerul nu mai este o boală la care să te gândești doar de la jumătatea vieții încolo, el afectând tinerii în mult mai mare măsură decât persoanele în etate (doar 20% dintre pacienții bolnavi de cancer au peste 60 de ani).

Suntem la Institutul oncologic “Ion Chiricuță”, unde o avem alături pe Florina Pop, psiholog clinician principal și psiho-oncolog, iar dânsa ne vorbește despre specificul bolii canceroase, despre psiho-oncologie și în ce mod sedințele de terapie pot veni în ajutorul bolnavilor, despre etapele de adaptare prin care trece pacientul după primirea diagnosticului și despre adaptarea la o nouă realitate, căci cancerul restructurează complet universul interior și exterior al pacientului.

Vorbim însă și de resursele, nu puține, la care poate apela bolnavul, cele care fac diferența în starea lui de bine interioară și ne referim atât la familie, prieteni, adică tot ceea ce înseamnă suportul social asigurat de cercul de apropiați, dar și la spiritualitate, religie – nu contează care este sistemul de credințe, de referință al pacientului, dar el este bine să existe în momentele de încercare.

Relația terapeutică de calitate, o prezență caldă și suportivă din partea psiho-oncologului, prezență care vine în întâmpinarea nevoii puternice de a fi ascultat a bolnavului, este un alt pilon de bază în sprijinul pacientului, căci în momentele grele, de încercare, oamenii au nevoie de alți oameni.

Interviul integral cu psiho-oncologul Florina Pop, psiholog clinician principal, îl găsiți aici.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *