Focus

Psiho-oncologia, scutul care susține psihicul bolnavului în lupta cu demonii cancerului

Scris de 610

 

În momentele grele, oamenii au nevoie de alți oameni, ne spune psiho-oncologul Florina Pop. Familia, cercul social, o viață spirituală sau credința, dar și suportul psiho-oncologic, apelarea încă din faza apariției suspiciunii cancerului la un psiholog, toate sunt resurse valoroase în lupta cu această boală care are atâtea fațete. Boala oncologică afectează tinerii tot mai mult, căci doar un procent de 20% dintre bolnavii de cancer au peste 60 de ani.

 

Cancerul, un diagnostic cutremurător. În momentul în care este pus, pământul fuge oricui de sub picioare si este important să apeleze la toate resursele și mijloacele de care dispune, pentru a-i face față.

Distresul pacientului apare, contrar a ceea ce credeam inițial, nu după primirea diagnosticului, ci încă din momentul planării primelor banuieli de cancer, urmând să crească foarte mult după biopsie, înainte chiar de primirea rezultatelor.

În ultimii 20 de ani a scăzut mult pragul de vârstă, așadar cancerul nu mai este o boală la care să te gândești doar de la jumătatea vieții încolo, el afectând tinerii în mult mai mare măsură decât persoanele în etate (doar 20% dintre pacienții bolnavi de cancer au peste 60 de ani).

Suntem la Institutul oncologic “Ion Chiricuță”, unde o avem alături pe Florina Pop, psiholog clinician principal și psiho-oncolog, iar dânsa ne vorbește despre specificul bolii canceroase, despre psiho-oncologie și în ce mod sedințele de terapie pot veni în ajutorul bolnavilor, despre etapele de adaptare prin care trece pacientul după primirea diagnosticului și despre adaptarea la o nouă realitate, căci cancerul restructurează complet universul interior și exterior al pacientului.

Vorbim însă și de resursele, nu puține, la care poate apela bolnavul, cele care fac diferența în starea lui de bine interioară și ne referim atât la familie, prieteni, adică tot ceea ce înseamnă suportul social asigurat de cercul de apropiați, dar și la spiritualitate, religie – nu contează care este sistemul de credințe, de referință al pacientului, dar el este bine să existe în momentele de încercare.

Relația terapeutică de calitate, o prezență caldă și suportivă din partea psiho-oncologului, prezență care vine în întâmpinarea nevoii puternice de a fi ascultat a bolnavului, este un alt pilon de bază în sprijinul pacientului, căci în momentele grele, de încercare, oamenii au nevoie de alți oameni.

Interviul integral cu psiho-oncologul Florina Pop, psiholog clinician principal, îl găsiți aici.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 1 hour Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 5 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 6 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 8 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 8 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 10 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 10 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 12 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE