Focus

Psiho-oncologia, scutul care susține psihicul bolnavului în lupta cu demonii cancerului

Scris de 610

 

În momentele grele, oamenii au nevoie de alți oameni, ne spune psiho-oncologul Florina Pop. Familia, cercul social, o viață spirituală sau credința, dar și suportul psiho-oncologic, apelarea încă din faza apariției suspiciunii cancerului la un psiholog, toate sunt resurse valoroase în lupta cu această boală care are atâtea fațete. Boala oncologică afectează tinerii tot mai mult, căci doar un procent de 20% dintre bolnavii de cancer au peste 60 de ani.

 

Cancerul, un diagnostic cutremurător. În momentul în care este pus, pământul fuge oricui de sub picioare si este important să apeleze la toate resursele și mijloacele de care dispune, pentru a-i face față.

Distresul pacientului apare, contrar a ceea ce credeam inițial, nu după primirea diagnosticului, ci încă din momentul planării primelor banuieli de cancer, urmând să crească foarte mult după biopsie, înainte chiar de primirea rezultatelor.

În ultimii 20 de ani a scăzut mult pragul de vârstă, așadar cancerul nu mai este o boală la care să te gândești doar de la jumătatea vieții încolo, el afectând tinerii în mult mai mare măsură decât persoanele în etate (doar 20% dintre pacienții bolnavi de cancer au peste 60 de ani).

Suntem la Institutul oncologic “Ion Chiricuță”, unde o avem alături pe Florina Pop, psiholog clinician principal și psiho-oncolog, iar dânsa ne vorbește despre specificul bolii canceroase, despre psiho-oncologie și în ce mod sedințele de terapie pot veni în ajutorul bolnavilor, despre etapele de adaptare prin care trece pacientul după primirea diagnosticului și despre adaptarea la o nouă realitate, căci cancerul restructurează complet universul interior și exterior al pacientului.

Vorbim însă și de resursele, nu puține, la care poate apela bolnavul, cele care fac diferența în starea lui de bine interioară și ne referim atât la familie, prieteni, adică tot ceea ce înseamnă suportul social asigurat de cercul de apropiați, dar și la spiritualitate, religie – nu contează care este sistemul de credințe, de referință al pacientului, dar el este bine să existe în momentele de încercare.

Relația terapeutică de calitate, o prezență caldă și suportivă din partea psiho-oncologului, prezență care vine în întâmpinarea nevoii puternice de a fi ascultat a bolnavului, este un alt pilon de bază în sprijinul pacientului, căci în momentele grele, de încercare, oamenii au nevoie de alți oameni.

Interviul integral cu psiho-oncologul Florina Pop, psiholog clinician principal, îl găsiți aici.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 21 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 21 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 23 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 24 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE