Din oras

Pseudo-scandalul Hoia. Poate vreti sa ascultati si punctul de vedere al dezvoltatorului, in afara de racnetele activistului civic ipocrit Adrian Dohotaru

La Ziar de Cluj, ne-am invatat mereu cititorii sa priveasca peste sunetele tari, peste racnetele isterice ale aparentelor. Niciodata adevarul nu e undeva la mijloc, dupa cum niciodata adevarul nu apartine exclusiv cuiva. Adevarul poate fi „desenat” daca ai TOATE perspectivele. 

De aia, m-a enervat inca de la inceputuri cascada de istericale ale ipocritilor „ecologisti” clujeni despre dezvoltarea imobiliara din Hoia. Si m-a enervat cel mai tare ca, in fruntea lor, s-a cocotat trepadusul politic ramas fara sinecura parlamentara, pe numele sau Adrian Dohotaru, un arivist civic care si-a tradat partidul – USR – apoi a facut ca parlamentar blat cu PSD si PNL, cand i-a convenit.

Dohotaru conduce „ostilitatile” in scandalul Hoia, scandal care are toate ingredientele care sa stimuleze ipocrizia civicilor clujeni: e vorba despre o padure (desi nu e vorba despre ea), e vorba de un dezvoltator imobiliar (ca oricare altul din Cluj-Napoca), dar, mai ales, e vorba de un dezvoltator imobiliar precum Vasile Salanta, care, asa e stilul lui, nu reactioneaza nici la calomnii, nici la istericale. 

Tacerea lui Salanta ar putea sa para ca oglindeste vinovatia, cand colo, e vorba de altceva: primo, omul e blindat cu acte si avocati, stilul sau este sa nu faca rahaturi, si doi, nu are incredere in ziaristii care, mai intai, il acuza de rahaturi, si abia mai apoi, dupa ce l-au calomniat sau acuzat de vrute si nevrute, suna sa ii ceara punctul de vedere. 

Salanta nu e Sfantul Petru, e ca orice dezvoltator imobiliar din lumea asta, ca orice dezvoltator imobiliar din Cluj, vrea sa faca bani. Dar, ca orice dezvoltator imobiliar de top, ca Salanta nu e escroc, a invatat sa se blindeze cu acte, cu clauze, cu autorizatii. Nu mai sunt vremurile din 2004 cand puteai face orice in Cluj-Napoca.

Problema e ipocrizia. Ipocrizia lui Dohotaru. Care nu zice un cuvant despre „craterul” de pe Frunzisului unde dezvoltatorul imobiliar Dorin Bob construieste un sens giratoriu care distruge traficul orasului zi de zi de luni incoace. Dohotaru vrea drone in Hoia, dar se ascunde ca un sobolan cand e de vorbit despre mizeria urbanistica de langa Pata Rat, unde Elena Udrea si Stefan Berciu construiesc cel mai mare cartier din sud-estul Europei, cu 10 000 de apartamente, adica kilotone de betoane care vor afecta considerabil si mediul, dar si harta municipiului.

Nu, problema e Salanta, fiindca dezvoltatorul asta imobiliar e mai blajin si isi vede de ale lui.

Asa ca, de vreme ce tace, e tinta.

Aici, papagalul de Dohotaru prinde curaj: vrea protejarea PASUNILOR, desi l-a durut in cotde ele cat a fost parlamentar, vrea planificare urbanistica, desi Dohotaru nu zice nimic despre mizeriile facute de Emil Boc in oras, vrea bunuri verzi comune pentru toti, hahaha, ignorand DREPTUL DE PROPRIETATE al oricarui cetatean. 

 

Problema e ca Dohotaru asta e un nimuruc civic care s-a indestulat cu sute de mii de euro din indemnizatiile parlamentare si acum nu mai are din ce „sa produca”. 

Intentia lui Dohotaru e sa se „recalibreze” civic, sa il bage si pe el cineva in seama. Din pacate, Dohotaru ramane un papagal, departe de anvergura lui Mihai Gotiu, care nu s-a murdarit cu comprumisuri ieftine si care si-a construit solid imaginea de aparator al mediului.

Toate articolele care apar pe Ziar de Cluj la rubrica Publinews sunt platite, niciodata nu publicam advertoriale mascate. Dar acesta NU este un articol platit, oricum, nu am de ce sa ma justific nimanui, insa asta e adevarul. Cand luam bani pentru advertoriale, le marcam mereu. Nu e cazul acum.

E insa cazul sa ascultam si parerea dezvoltatorului, zic eu ca asa e corect. Sincer, as fi vrut ca Salanta sa dea el interviul, mi-a spus ca ii e frica de faptul ca „ii pun vorbe in gura”, asa ca m-a redirectat catre avocata sa, Loredana Pop. 

Intentia mea nu e sa va aburesc cu o prezentare elogioasa a omului de afaceri sau a proiectului, ci sa va arat si alta perspectiva, sa va arat si care sunt argumentele sale. Decideti voi mai apoi ce si cum.

Fostul deputat Adrian Dohotaru a făcut o serie de sesizări la autoritățile de stat competente pentru verificarea documentației depuse de beneficiar. Desi pute a hartuire, e dreptul lui sa o faca, asa cum e si dreptul meu ca jurnalist sa vad care sunt ”miturile” lansate de activiștii civici. 

 

Opt ani până la demararea proiectului

 

Potrivit avocatei Loredana Pop, beneficiarul Vasile Salanță a achiziționat un teren în 2012, suprafață pe care era eliberat un PUZ ce permitea construirea de blocuri.

Timp de opt ani, Salanță a obținut toate avizele necesare, iar, în septembrie 2020, a obținut cinci autorizații de construire.

„Haideți să vă spun istoria proiectului pe scurt.

 În 2008, prin HCL 150 din 02.06.2008 a fost depusă o documentație pentru aprobarea unui PUZ pe o suprafață de 91.000 de mp, asta înseamnă 9,1 ha. Atunci s-a și aprobat documentația PUZ, documentație care cuprindea și intrarea în intavilan pentru dealul de jos, acest teren fiind anterior extravilan, cu respectarea tuturor prevederilor legale, respectiv a Legii nr. 50, a Legii nr. 352 din 2001. După aprobarea acestui proiect, în 2012-2013, o parte din această suprafață de teren a fost preluată de către domnul Vasile Salanță prin contract de vânzare-cumpărare.

Din acel moment, având în vedere că zona era deja urbanizată, au început demersurile pentru întocmirea documentației tehnice pentru obținerea autorizațiilor de construire, sens în care s-a solicitat acel certificat de urbanism, punându-i-se în vedere domnului Salanță să obțină toate avizele pentru autorizare.

Când spun avize mă refer la cel puțin 17 avize de la DSP, DSV, Mediu, Garda Forestieră, de la gaz, curent, de la SRI inclusiv. Este vorba în dosarul acesta de o gramada de avize și puncte de vedere emise de instituțiile de stat abilitate. Toate aceste avize au fost obținute începând cu anul 2012 și până anul trecut, în aproape opt ani beneficiarul PUZ-ului a făcut demersuri pentru obținerea tutor acestor avize”, a spus avocata dezvoltatorului.

 

Toate aceste avize EXISTA, nu pot fi contestate, dragi cititori, ca nu s-a apucat Salanta sa le falsifice. Deci, despre ce ilegalitati si incalcari discutam?

 

Dohotaru face ce stie el mai bine: vorbeste fara sa stie

 

„În septembrie 2020, după ce s-au depus și au fost analizate toate acele avize, s-au eliberat cinci autorizații de construire pe motiv că beneficiarul își dorește să efectueze lucrările în zona respectivă în mod etapizat, tocmai pentru ca administrațiile locale din Florești și Cluj-Napoca să poată dezvolta fără probleme zona de infrastructură, să se realizeze acea centură metropolitană, să se mai facă alte drumuri. 

Atunci ne-am gândit că e ok să nu obținem o singură autorizație pe care să o valorificăm, ci vom obține cinci autorizații care au ca și obiect construirea unui ansamblu de locuințe format din opt corpuri de clădire cu regim de înălțime de maxim nouă etaje, pe care să le valorificăm etapizat în concordanți cu dezvoltarea și cu proiectele pe care le are Primăria Florești, cele ale Consiliului Județean Cluj în parteneriat cu USAMV, etc. 

După obținerea acestor autorizații, în luna martie a acestui an au fost demarate lucrările pentru construire. Din acel moment, au început să curgă tot felul de sesizări,  domnul Dohotaru a fost la fața locului și a organizat tot felul de proteste, dezbateri cu cetățenii din zonă cum că acest proiect este ilegal, că autorizațiile ar fi emise cu încălcarea prevederilor legale, că nu sunt toate avizele și acordurile, toate acestea fără a cunoaște în detaliu despre ce este vorba.

Din acest motiv, a formulat petiții către toate instituțiile statului, de la Prefectură, ISC Cluj, ISC București, unde a considerat el oportun. Sigur că instituțiile nu au reușit să îi dea în termen de 30 de zile răspuns pentru că acest proiect are peste 15 bibliorafturi de acte, iar acel PUZ a fost aprobat în 2008. 

Prefectura a solicitat documentația de la Primăria Florești care a depus-o doar parțial. Prefectul a transmis mai departe sesizarea către Inspectoratul de Stat în Construcții, a revenit cu o adresă ISC spre Prefectură pentru a se solicita documentația lipsă, iar așa a avut loc un circuit al actelor care a durat din martie până la acest moment.

Zilele trecute am văzut că ISC Cluj a eliberat un punct de vedere adresat domnului Dohotaru în care menționează că documentația care le-a fost pusă la dispoziție este incompletă, dar fac precizarea că autorizațiile de construire au fost eliberate cu încălcarea prevederilor legale. Din punctul nostru de vedere, cel al avocaților, care am analizat toată documentația, nu am identificat aspecte de nelegalitate. 

La acest moment, Inspectoratul de Stat în Construcții a solicitat din nou Primăriei să îi pună la dispoziție documentația lipsă, urmând ca ulterior să se pronunțe printr-o rezoluție către Prefectură cu privire la cele sesizate”, a explicat avocata.  

 

Rep: Sunt sistate în prezent lucrările? 

Av. Loredana Pop: Nu există o dispoziție în acest sens. Lucrările nu sunt sistate. Nu există o amendă contravențională, nu există un raport întocmit care să fie dat beneficiarului, ci doar acest punct de vedere eliberat de ISC Cluj la solicitarea petiționarului Adrian Dohotaru. 

Miturile din spațiul public, aberatiile lui Dohotaru

 

Întrebată despre posibile defrișări în vederea realizării ansamblului de locuințe, avocata susține că proiectul se află la o distanță de aproximativ 5 kilometri de Pădurea Hoia, iar defrișarea acesteia, inclusiv parțială, nu a fost niciodată o opțiune pentru beneficiar. 

Iată câteva precizări punctuale făcute de avocată cu privire la acuzațiile aduse de activiștii civici:

„- în 2012 când s-au început toate demersurile pentru autorizarea proiectului, noi ne-am referit strict la suprafața de 28.000 de mp, adică 2,8 ha. În aceste 2,8 ha este prevăzută o suprafață de 45% din total cu destinație de spații verzi; 

– proiectul respctă limitele indicilor urbanistici; 

– la primul certificat de urbanism s-a cerut clarificarea căilor de acces pentru parcele. Accesul se face prin intermediul a două drumuri existente: strada Mesteacănului și strada Frasinului. Aceste două drumuri au fost preluate în domeniul public al Primăriei Florești încă din anul 2019 prin HCL, dar erau la profil de 6 metri lățime. Beneficiarul a achiziționat încă o suprafață de 1.800 de metri pătrați exact lângă acele drumuri existente tocmai pentru a le putea lărgi la o lățime de 11 metri;

– tot în demersul obținerii certificatului de urbanism, s-a pus în vedere realizarea de căi noi de acces. Beneficiarul a mai cumpărat, pe lângă terenul avut și de comun acord cu vecinii de parcelă, încă un drum și a construit un drum de acces care urmează să fie predat primăriei, amenajat, asfaltat; 

– în ceea ce privește numărul de locuri de parcare, se dorește ca în zonă să fie construite în cele opt blocuri 691 de locuințe, pentru care sunt prevăzute 708 locuri de parcare;

– cu privire la informațiile apărute în spațiul public conform cărora pădurea ar fi afectată și defrișată: niciun gram, niciun metru cub de pădure nu a fost tăiat și nu se va tăia lemn din Pădurea Hoia. Nu s-a urmărit să se defrișeze și cu atât mai puțin să se lucreze în pădure. Zona era defrișată dinainte ca beneficiarul să achiziționeze terenul. Așa a cumpărat-o încă din 2012

– prin această investiție, nu sunt afectate proiectele de dezoltare pe care Consiliul Județean le are în parteneriat cu USAMV, din contră, prin grija beneficiarului sunt construite alte căi de acces și se vor lărgi drumurile existente”,  a mai precizat avocata dezvoltatorului.

 

Asa cum v-am demonstrat, e vorba doar de ipocrizie civica. Dohotaru se chinuie sa aiba tractiune sociala hartuind un dezvoltator imobiliar, fiindca „da bine” sa ii injuri pe cei care construiesc la Cluj-Napoca. 

A zis ca avizele sunt ilegale, nu sunt. A zis ca se defriseaza Hoia, nu se defriseaza. Vrea desfiintarea autorizatiei de constructie obtinuta legal. Nu are niciun temei. Despre asta discutam: despre ipocrizie civica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *