Editorial

PSD și PNL vor ministerele cu bani, UDMR se gândește de ce ar mai rămâne în Guvern. Vorba aia: ”nu da pastrama de sub șaua calului, pe oaia pe care s-ar putea să o găsești pe drum”

Din 1996 UDM a jucat rolul balamalei care a completat fiecare guvernare, indiferent de culoarea politică (democratică) a acesteia. Fără nicio problemă, UDMR a făcut parte din toate guvernările de după 1996. REZULTATUL? ZERO pentru cei pe care cică-i reprezintă, GHIFTUIALĂ FANARIOTĂ pentru elita de partid. Cu ocazia ”rotativei” se vede că poziția de curvă bătrână nu mai avantajează UDMR. O dată că ministerele sale sunt râvnite de către politrucii celorlalte două partide, a doua oară din cauza apropierii periculoase de FIDESZ-ul lui Viktor Orban, slugoiul lui Putin în Uniunea Europeană. Ce să caute la guvernare în România (aliat NATO de nădejde) un partid, care nu e parid, ci asociere de ONG-uri și asociașii culturale și care se îndoapă atât cu bani de la guvernul României, cât și cu bani dubioși de la guvernul Ungariei?

  • Va rămâne UDMR în coaliție cu PSD și PNL, aceasta-i întrebarea? Kelemen Hunor, liderul Uniunii, susține că: ”Depinde de ei, nu de noi!” Noi credem că dacă li se dă ”Cultura” s-o ”heghedușească” ei cum știu mai bine și ceva secretari de stat prin ministerele cu bani, UDMR se va mulțumi și cu această sumă lăsată pe noptieră după prestație.

Aflăm din mass media că președintele UDMR, Kelemen Hunor a părăsit joi, trântind ușa, ședința Coaliției de la sediul Guvernului. Discuțiile se îndreptau, periculos, pentru buzunarele clientelei de asociație culturală, către zona în care amicii de la PNL nu prea mai aveau nevoie de UDMR la guvernare, iar colegii de la PSD doar mustăceau văzând cum PNL își trage singur perna de sub cap.

Totul a pornit de la modul în care, din punct de vedere electoral, li s-a spus liderilor PSD și PNL că e bine să mimeze pentru populime nițică austeritate și să propună comasarea de  ministere. Un fel de ”austeritate, te dorim că ca tine nu găsim!” În timp ce plătesc 1,2% din PIB pe pensii speciale, dau de pământ cu banii publici pentru achiziții inutile și-și angajează toate curvele (indiferent de sex) în pita banilor publici, guvernanții bagă pe tapet tema viitorului guvern care, musai, trebuie să aibă mai puține ministere. Deși ”protocolul de rotativă” nu prevedea acest lucru și vorba Prim Plagiatorului Nicolae Ciucă: ”ăăăă, îîîîî, ăăăă, protocolul trebuie ăăăăă, îîîîîî, ăăăăăă, renegociat”.

Așa că PNL și PSD și-au făcut calculele (câți ar rămâne pe dinafară, șomeri și triști, deci fără poftă de muncă în viitorul an electoral) și au ajuns la concluzia că ministerle UDMR sunt și bănoase, și arătoase, iar asocierea culturală și-a prestat prestația de cât a primit – poate e nevoie de o nouă curvă politică. Doar fiecare parte trebuie să renunțe la ceva, dar și să rămână cu niște ministere cu bani care pot asigura bunăstarea aleșilor partidului, puncte electorale, dar mai ales control în partid. V-am mai zis, partidele funcționează doar prin: ”Ți-am fat, dă-mi” Te-am servit, servește-mă!” Restul (că ”se sacrifică”, se ”înhamă”, ”altruism”, ”bunăstare”, ”propășire”, ”prosperitate”, nu ”precupețesc”), sunt povești de adormit electoratul. Căci ei ”precupețesc” ca precupețele în piață.

De exemplu, Ministerul Transporturilor care este acum la muls la PSD prin Sorin Grindeanu, conform ”protocol rotativă” ar trebui să revină PNL. Dar s-a învățat Sorinel cum e cu mulsul, a văzut și partidul că vine șuvoi gros, nu ar lăsa această țâță bugetară altora. În plus, pe principiul ”ține-ți prietenii aproape și dușmanii și mai aproape”,  Marcel Ciolacu este nevoit să-l țină pe Sorin Grindeanu ocupat și mândru de el – altfel i-ar putea crea probleme în partid, aliindu-se în mod natural cu Gabriela Firea.

Negocierea părea simplă: în schimbul Transporturilor, liberalii ar fi trebuit să primească Ministerul Mediului pe care UDMR l-ar fi cedat fără probleme, ca să rămână cu Dezvoltarea.

Doar că liberalii, să nu mai fie considerați ”ospătarii șoferilor PSD”, cer un bacșiș mai mare. Colegul de doctorat al lui Lucian Bode, Premierul Nicolae Ciucă, a revendicat postul de vicepremier și ministru al Transporturilor. Marcel Ciolacu ce să facă, având în vedere propriile sale dileme? A refuzat categoric să dea Transporturile. Așa că Ciucă a plusat că ministerul Mediului de la UDMR nu este suficient și că vrea și Dezvoltarea. La schimb, PNL a oferit UDMR Ministerul Fondurilor Europene, însă Kelemen Hunor a zis ”pas”, s-a ridicat de la masă și a părăsit discuțiile.

Nasol pentru UDMR este faptul că surse politice de pe pârtiile și terenurile de golf ale Patriei susțin că însuși Marele Absent, Globe Trotterul Național, Klaus Iohannis, ar fi girat această mutare.

Va ieși UDMR din Coaliție și de la guvernare în aceste condiții?

Păi, să vedem ce traseu a parcurs liderul Uniunii după ce a părăsit masa.

De la ”Fără Dezvoltare nu putem continua” și de la ”UDMR consideră că ministrul Cseke Attila este unul dintre cei mai competenți miniștri din guvern și nu are ce să i se reproșeze”, în decurs de câteva ore s-a ajuns la: ”Suntem în coaliție! După rocadă vom vedea. Până când noul premier desemnat nu închide discuțiile, se poate orice. Vom vedea! Depinde de ei, nu de noi!”

Căci atât Nicolae Ciucă, cât și Marcel Ciolacu i-au spus lui Kelemen Hunor că ”așa e în politică”. Iar cât de curvă este politica, UDMR o știe cel mai bine, la cât de mult s-a tăvălit prin patul fiecărei guvernări din 1996 încoace!

Deh, Nicolae Ciucă își joacă acum cartea de politician. Pentru că în câteva zile va fi fiind deja ”fost premier”, acestuia nu-i mai rămâne decât să-și conserve puterea în partid – mai ales că Vasile Blaga a dat tonul la răzmeriță, tocmai el, ghiocelul care a mușcat mâna stăpânului, dându-se împușcat în orgoliul de a fi ”ospătarul șoferilor”.

Ciucă, numai vicepremier, dar fără un control asupra banilor dintr-un minister, nu poate să dea tonul la cântec în PNL, iar cariera sa politică s-ar alinia la carierele lui Ludovic Orban și Florin Cîțu – alte două mari speranțe ale gloriosului Partid. Doar un minister cu bani, cum este cel al Transporturilor, sau cel al Dezvoltării, îi poate conserva puterea. Și cum Transporturile cad, UDMR trebuie să cedeze Dezvoltarea. Că nu e timp și nici moment de război intern în PNL, mai ales acum când, cu un an înainte de întreg setul de alegeri electorale, ei sunt pe locul trei, după AUR…

UDMR este la calculul ”ce-am avut și ce-am pierdut, ce urmează să pierdem, sau să câștigăm”. Acum se calculează intens care sunt costurile și beneficiile plecării sau rămânerii la guvernare.

Dacă guvernarea ar fi altceva decât despre lăcomie și bani lesne pentru sinecuriști și partid, UDM ar avea mai multe de câștigat ieșind de la guvernare și făcând pe fecioara îndurerată, părăsită cu burta la gură și o droaie de minori ce urlă de foame de amanții nesimțiți. Dar pentru asta ar trebui să fie partid cu ideologie asumată, adresându-se (măcar la nivel regional) și altora decât secuilor și maghiarilor. Bazinul lor electoral este pe ducă din varii motive, dar în primul rând din lipsă de spor natural și emigrare. Așa că UDMR va mai mima o vreme perplecsitatea situației cu care se confruntă și va accepta măcar Cultura (pe lângă Dezvoltare), ca și compensație (plus sinecurile la nivel de secretari de stat și directori de agenții guvernamentale) și va rămâne la guvernare.

Vorba aia: ”nu da pastrama de sub șaua calului, pe oaia pe care s-ar putea să o găsești pe drum”.

În fond este evident că nu prea mai este nevoie de ”serviciile” UDMR. De ele este nevoie când nu se poate face majoritate de unul singur. Dar acum USL trăiește, încă mai fură de la noi. Așa că: nu mai e nevoie de UDMR la guvernare pentru că: PSD și PNL au suficienți parlamentari cât să sustină guvernul fără UDMR. Și UDMR o știe.

Ce urmează în 2024, la ce prestație jalnică de boschetari politici au avut cei de la PNL din 2019 încoace, este faptul că AUR a fost ridicat atât de sus politic, cu șanse reale de a fi al doilea partid politic după alegerile parlamentare. Ori AUR, care nu ar putea fi într-o alianță cu UDMR sau cu USR, în schimb cu PSD ar putea face o alianță cu AUR – nu ar fi nicio greață (să nu uităm ”Patrulaterul Roșu! din 1994). Atunci PNL cam zboară din orice schemă de guvernare.

E doar matematică.

Ori din această ”matematică”, cât timp Iohannis mai este președinte, s-ar putea să fie din nou nevoie de serviciile UDMR la încropirea unei noi majorități. Dacă face pragul. Ori, cu bani guvernamentali și cu ajutor intern, orice este posibil, inclusiv să găsești UDMRiști în Argeș, Dolj, Olt, Ialomița șamd.